Joker: Σε ποια διαταραχή οφείλεται το γέλιο του;

132 0

Το παθολογικό γέλιο του  Joackin Phoenix στο ρόλο του Joker στο εκρηκτικό φιλμ του Todd Philips, είναι η διακριτή σφραγίδα που βάζει αριστουργηματικά ο συγκεκριμένος ηθοποιός, στον πρίγκηπα-κλόουν του εγκλήματος.

Ο Arthur Fleck τoυ 2019 που σπάει ταμεία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως αυτή τη στιγμή, γελάει διαπεραστικά, σχεδόν απόκοσμα, σίγουρα περίεργα.. Είναι ένα γέλιο αφύσικο και ανάρμοστο. Μαθαίνουμε ότι έχει νοσηλευθεί σε ψυχιατρική κλινική. Σε μια στιγμή αμηχανίας του, ξεσπά έντονα σε αυτό το υπόκωφο στην αρχή, και στη συνέχεια τρανταχτό ασταμάτητο γέλιο. Τότε βγάζει ένα χαρτί, στο οποίο γράφει:” Συγχωρέστε το γέλιο μου. Έχω πάθηση”.

Τι είδους πάθηση όμως είναι αυτή, την οποία, για να τη μιμηθεί καλύτερα ο Phoenix πέρασε ώρες βλέποντας βίντεο με ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν. Όσο περίεργο και εάν φαίνεται, το να γελάς ξαφνικά δίχως λόγο και χωρίς να μπορείς να σταματήσεις τότε πρόκειται για ψυχολογική διαταραχή. Σύμφωνα με το Brain ιατρική επιθεώρηση της Νευρολογίας η διαταραχή αυτή ονομάζεται ΠΓΚ (PLC (PATHOLOGICAL LAUGHTER and CRYING).

Τι είναι το PLC παθολογικό γέλιο και κλάμα;

Το PLC προκαλείται από ψευδοπρομηκική παράλυση και οφείλεται σε βλάβη του άνω κινητικού νευρώνα στη φλοιοπρομηκική οδό της πυραμιδικής οδού.  .

Οι άνθρωποι που πάσχουν από PLC καταλαμβάνονται ξαφνικά από ξαφνικές και ανάρμοστες κρίσεις γέλιου ή ξεσπάσματα κλάματος. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από δευτερόλεπτα έως και μερικά λεπτά.  Συχνά πάσχουν επίσης από δυσκολία στη μάσηση στην κατάποση και  στην ομιλία. Μπορούν δε τα ξεσπάσματα αυτά να επαναληφθούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας. Το Brain αναφέρει ότι πρόκειται για μια νευρολογική διαταραχή συγκινησιακού χαρακτήρα παρά για μία διαταραχή συναισθημάτων. Και αυτό γιατί δε συνδέεται με τα συναισθήματα της χαράς ή της λύπης.

Αιτίες

Εάν και υπάρχει πολύς δρόμος για να έχουμε τις απαραίτητες επιστημονικές τεκμηριώσεις, οι ειδικοί θεωρούν ότι πιθανόν η PLC  προέρχεται από βλάβη στο προμετωπιαίο φλοιό. Την περιοχή του εγκεφάλου, που μας βοηθάει να ελέγχουμε τις αντιδράσεις μας. Αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται, είτε με ψυχικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη ή η μανία, ενδεχομένως να παίζουν ρόλο. Επίσης, ένας τραυματισμός, ή μία ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, έχει ως αποτέλεσμα τέτοιου είδους διαταραχές.

Ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν στη συγκεκριμένη διαταραχή είναι το Αλτζχάιμερ, η Πολλαπλή Σκλήρυνση και το Πάρκινσον.

Το γέλιο μπορεί να θεωρείται ότι είναι το καλύτερο φάρμακο αλλά για αυτούς που πάσχουν από PLC, συχνά η διαταραχή αυτή, τους οδηγεί στη κατάθλιψη. Συχνά εξαιτίας των συχνών κρίσεων που εκδηλώνει ένας ασθενής, απομονώνεται από το κοινωνικό σύνολο. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις οι πάσχοντες δε μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Στηρίζονται σε συγγενείς και βοηθούς, κάτι που τους δυσκολεύει σημαντικά από το να ζήσουν μία κανονική και φυσιολογική  ζωή. Η θεραπευτική προσέγγιση της νόσου, αφορά τόσο φαρμακευτική αντιμετώπιση  με τα συνήθη αντικαταθλιπτικά όσο και ψυχοθεραπεία.

Εάν η ψυχολογική προσέγγιση του διαβολικού Τζόκερ έχει σημασία, εκτός από την αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική φυσικά, είναι ακριβώς η στροφή του προβολέα στα θέματα ψυχικής υγείας. Είναι η φράση στην ταινία,  που λέει: Nα τι συμβαίνει, εάν αφήσεις στην τύχη του έναν ψυχοπαθή, σε μία κοινωνία που τον απομονώνει και τον αγνοεί. Αυτό βέβαια θα πρέπει να λειτουργεί ως μοχλός κατανόησης και όχι ως άλλοθι. Διότι πρέπει να είναι σαφές ότι στο ερώτημα του Arthur,  “Είμαι εγώ, ή κάτι πάει, όλο και πιο στραβά εκεί έξω”,  η απάντηση είναι, ότι απλά, συμβαίνουν και τα δύο!

Related Post

Faithless Dj Set | Sister Bliss @ Bolivar | Fr. 20/7

Posted by - 08/07/2018 0
Η διεθνούς φήμης συνθέτης, τραγουδοποιός, dj και μουσικός παραγωγός Sister Bliss, συνδημιουργός του θρυλικού group της electronica Faithless αναλαμβάνει τα…

“Tropical Affair” Opening Party @ Bolivar

Posted by - 25/05/2017 0
Αυτό το καλοκαίρι οι Πέμπτες στο Bolivar αποκτούν reggae & tropical χρώμα! Ο Blend Mishkin παρουσιάζει την ολοκαίνουρια σειρά parties…
Comodo SSL