Omar Faruk Tekbilek ~ ‘Ενας παγκόσμιος Μουσικός

278 0

Η μουσική του Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ έχει τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση, αλλά και σημαντικές επιρροές από σύγχρονα μουσικά ιδιώματα.
Η έμπνευσή του απορρέει από τον μυστικισμό, την παράδοση, τον ρομαντισμό και τη φαντασία. Αντιμετωπίζοντας τον εαυτό του σαν αγγελιοφόρο της ειρήνης, επιδιώκει να συνεργάζεται με μουσικούς από διάφορες χώρες.

«Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα, ο συνδετικός κρίκος των λαών. Δεν εκπροσωπώ καμιά εθνικότητα όταν παίζω».

Γεννήθηκε στα Άδανα της Τουρκίας. Ο ίδιος άρχισε να ασχολείται από πολύ μικρός με τη μουσική, καθώς η οικογένεια του ήταν επί το πλείστον οργανοπαίκτες.
Σε ηλικία οκτώ ετών ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα παίρνοντας πτυχίο στο kaval, ένα μικρό διατονικό φλάουτο.
Μεγαλώνοντας, φοίτησε σε θρησκευτικό σχολείο με τη σκέψη και την προοπτική να γίνει Ιμάμης.
Μέχρι τα δώδεκα του χρόνια, ήξερε να παίζει φλάουτο, μπαγλαμά, νέι, ζουρνά, ούτι και κρουστά ενώ από τα 13 του χρόνια θεωρείτο επαγγελματίας μουσικός.
Το 1967 εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα εγκαταλείπει το σχολείο. Στην Πόλη, έρχεται σε επαφή με τους Δερβίσηδες του παλαιού Σουφιστικού Τάγματος Μαβλεβί.
Ο Ομάρ δεν προσχώρησε στο Τάγμα, όμως ο αρχιμουσικός και δεξιοτέχνης του νέι, Gunduz Kutbay, έγινε γι’ αυτόν πηγή έμπνευσης και δάσκαλος.
Επηρεάστηκε πολύ από το μυστικισμό των Δερβίσηδων και το πάντρεμα των ήχων με τη ψυχή στη μουσική τους.
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία τους, τα πάντα αλληλεπιδρούν και συνδέονται μεταξύ τους με έναν ιστό. Η μουσική, η κίνηση και ο χορός αποτελούν απλώς ένα μέσο για να φτάσει ο χορευτής στη μεταφυσική εμπειρία.
Πρόκειται για μια λατρευτική σχέση που βασίζεται στην αγάπη, αλλά και ταυτόχρονα στην ταπείνωση του «Εγώ».
Μέσα από τις μουσικές του εξερευνήσεις και την πίστη στις παραδοσιακές αξίες της Aνατολής, ο Τεκμπιλέκ μετά το ταξίδι του και τη διαμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζεται από το δυτικό ήχο.

Χαρακτηρίζει τον εαυτό του «παγκόσμιο» μουσικό. Η διαμονή του στις ΗΠΑ σήμανε και τη δημιουργία του συγκροτήματος The Sultans, με Έλληνες, Τούρκους και Αιγυπτίους μουσικούς. Αν και η μπάντα είχε στοιχεία από την ποπ μουσική, γρήγορα προσάρμοσε τον ήχο της στα ανατολικά – μεσογειακά μουσικά μέτρα, κάτι που προσέλκυσε αρκετούς ακροατές- φίλους της ανατολικής μουσικής στη Δύση.
Αφού εδραιώθηκε ως ένας από τους καλύτερους μουσικούς της Τουρκίας, ξεκίνησε να περιοδεύει σε Ευρώπη και Αυστραλία. Παρόλο που είχε ήδη κυκλοφορήσει πέντε δίσκους με τους Sultans, η καριέρα του δεν θα άλλαζε ριζικά, ούτε θα είχε εκτοξευθεί αν δεν είχε γνωριστεί και συνεργαστεί με τον μουσικό Brian Keane, το 1988. Μαζί του, ηχογράφησε έξι δίσκους και οι συναυλίες –συνεργασίες τους τον έκαναν γνωστό σε όλο το κόσμο.

Έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο Best Artist of the Turkish Music Award 2003 και ήταν υποψήφιος για το BBC Word Music Award στην κατηγορία Middle East.
Έχει βραβευτεί με το US Golden Belly Musician of the Year Award το 1998 και το 1999, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία για την ανθρωπιστική και φιλειρηνική του δραστηριότητα.

“Το να παίζεις μουσική είναι σαν να προσεύχεσαι. Είναι το ίδιο συναίσθημα. Είμαι μόνος με τον εαυτό μου. Μέσω της μουσικής ολοκληρώνομαι ως προσωπικότητα, πνευματική και συναισθηματική”.

“Φυσικά και η θρησκεία επηρεάζει τη μουσική μου, πορεύομαι με ταπεινότητα και μοιράζομαι τη χαρά με τους ανθρώπους. Η δύναμη της μοναξιάς και η εσωτερική ικανοποίηση υπάρχει στη μουσική και στη θρησκεία.
Θα έλεγα όμως πως ως μουσικός, αισθάνομαι περισσότερο πνευματικός άνθρωπος, παρά θρησκευόμενος”.

“Είναι εύκολο για μένα να μιλήσω μέσω της μουσικής. Αυτό που θέλω να εκφράζω πάντα, και στη μουσική και στην καθημερινότητά μου, είναι η ευτυχία. Την αξία της ευτυχίας θέλω να μεταφέρω και στο κοινό”.

Για το θρησκευτικό φανατισμό:
«Πράγματι πολλά εγκλήματα γίνονται σήμερα στο όνομα του Αλλάχ και πολλοί μουσουλμάνοι περιθωριοποιούνται εξαιτίας της θρησκείας τους και της παρανόησής της από τους υπόλοιπους. Το πιο εύκολο είναι να τους βάζουμε όλους σε ένα τσουβάλι. Ωστόσο, παρότι έχει λάβει τραγικές διαστάσεις, το φαινόμενο δεν είναι κάτι το καινούργιο. Υπάρχει σχεδόν από καταβολής κόσμου. Η θρησκεία είναι ίσως το ευκολότερο μέσο χειραγώγησης μαζών. Η Βίβλος και το Κοράνι ενέχουν την ίδια ιστορία: ο Άβελ και ο Κάιν, αδερφός σκοτώνει αδερφό… Στο καινούργιο μου άλμπουμ, «Love is my religion» (Θρησκεία μου είναι η Αγάπη), υπάρχει ένα τραγούδι στο οποίο λέω πως η ιστορία αυτή ξεκαθάρισε στην ανθρωπότητα πως ναι, ο άνθρωπος είναι ικανός να σκοτώσει τον ίδιο του τον αδερφό. Χρειαζόμαστε το σκοτάδι, για να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε το φως. Αλλά, η έλλειψη φωτός δεν σε αφήνει να δεις το σκοτάδι. Αυτή είναι η φύση μας, αλλά και η πρόκληση της φύσης μας. Μπορούμε να ζούμε σε αρμονία, γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα; Μπορείς να μην αντιδράς με θυμό και κακία, όταν σου φέρονται με θυμό και κακία; Η καλύτερη εμπλοκή είναι να μην εμπλακείς καν σε τέτοιες καταστάσεις».

Μελλοντικά σχέδια:
«Δεν έχω κανένα… Τίποτε περισσότερο από το να συνεχίσω να σκέφτομαι και να αναπνέω. Δεν θέτω στόχους μελλοντικούς. Απλά, απολαμβάνω το ταξίδι. Κάθε στιγμή, είναι και μία έκπληξη. Πάντα καθοδηγούμαι από το ένστικτό μου. Εύχομαι να συνεχίσω να πορεύομαι όπως μέχρι τώρα».

«Στην Αμερική βρήκα δυστυχώς την οικονομική και επαγγελματική μου ελευθερία.
Στην Τουρκία μεγάλωσα. Εκεί είναι η γη μου, το νερό μου, ο αέρας μου.
Στην Ελλάδα πήρα το “βάπτισμα του πυρός”. Ακόμη θυμάμαι πολύ έντονα μια sold out συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής το 1995. Εχω μόλις δώσει συνέντευξη σε ένα ελληνικό ραδιόφωνο και ο μάνατζέρ μου μού λέει: “Αυτή είναι μεγάλη επιτυχία για σένα, Ομάρ”. Εγώ δεν καταλάβαινα γιατί και εκείνος μού απάντησε: “Είσαι Τούρκος και οι Ελληνες σε αγαπούν και σε εκτιμούν”. Το συναίσθημα ήταν μοναδικό. Η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και η αγάπη μου για αυτήν όλο μεγαλώνει».

Τελικά τι χωρίζει τους Ελληνες από τους Τούρκους;
«Ειλικρινά πιστεύω ότι η διαφορά μεταξύ των δύο λαών είναι ότι οι Τούρκοι πιστεύουν στον Μωάμεθ και οι Ελληνες στον Χριστό. Κατά τα άλλα, τρώμε τα ίδια φαγητά, χρησιμοποιούμε τις ίδιες λέξεις (μπακλαβά, ιμάμ κ.τ.λ.). Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Related Post

Μάγειρας ή Σεφ?

Posted by - 28/01/2018 0
Ποια είναι η διαφορά του μάγειρα από τον σεφ, υπάρχει και πώς αυτή προσδιορίζεται. Ένα ερώτημα και μια απάντηση που…

James Zabiela @ Bolivar

Posted by - 24/05/2017 0
Την Παρασκευή 2 Ιουνίου το Bolivar Beach Bar φιλοξενεί τον Άγγλο Superstar Dj και παραγωγό James Zabiela! Ο Zabiela γνωστός για…
Comodo SSL