Τώρα και καφέ κάδοι σκουπιδιών στους δρόμους

599 0

Tην εμφάνισή τους έκαναν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας οι καφέ κάδοι, προκειμένου οι πολίτες να ξεκινήσουν να κομποστοποιούν τα βιοαπόβλητά τους.

Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για το οικοσύστημα.

Στους κάδους κομποστοποίησης μπορούμε να ρίχνουμε:
Γκαζόν, ξερά φύλλα, φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ, φίλτρα γαλλικού καφέ, φλούδες, κοτσάνια, κοπριά (από αγελάδες, άλογα, κότες και κουνέλια), φύκια, χαρτί κουζίνας, άχυρα, πριονίδια, χαρτοπετσέτες, στελέχη καλαμποκιού, αλλά και στάχτες.

Πρέπει να αποφεύγονται:
Τα λιπαρά τρόφιμα, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, καθώς προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες και μύγες.
Το ίδιο ισχύει και για τα απορρίμματα των σκύλων και των γάτων, γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες.
Άλλα απορρίμματα που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι τα κόκαλα, τα λάδια, τα λίπη, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μεταλλικά αντικείμενα, τα υπολείμματα από ψάρια και θαλασσινά, το πλαστικό και το γυαλί, αλλά και τα υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών.

Related Post

Comodo SSL