Το τεστ που δείχνει αν θα πεθάνεις μέσα στα επόμενα 5 χρόνια

149 0

[fusion_text]

Ερευνητές επινόησαν ένα διαδικτυακό τεστ προσδόκιμου ζωής, το οποίο υπολογίζει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου εντός πενταετίας και ελπίζουν οι άνθρωποι να το εκμεταλλευτούν, ώστε να βελτιώσουν την υγεία τους.

Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο με απλές ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα πόσα αυτοκίνητα έχει κάποιος ή αν περπατάει αργά ή γρήγορα, κάθε άνθρωπος ηλικίας από 40 ως 70 ετών θα μπορεί να μάθει για τον κίνδυνο θανάτου που διατρέχει για την επόμενη πενταετία.

Οι ερευνητές που επινόησαν το τεστ, σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση Sense Αbout Science (μία βρετανική ΜΚΟ, έργο της οποίας είναι να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοούν τους επιστημονικούς και ιατρικούς ισχυρισμούς), υποστηρίζουν ότι το τεστ μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας και στο μέλλον να χρησιμοποιείται από οικογενειακούς γιατρούς, για να εντοπίζουν τους πιθανούς ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Το διαδικτυακό τεστ, που ονομάζεται Ubble (από τα αρχικά του UK Longevity Explorer – «Εξερευνητής Μακροβιότητας Ηνωμένου Βασιλείου») βρίσκει επίσης την «Ubble ηλικία» κάποιου. Συγκεκριμένα, αν η «Ubble ηλικία» του είναι μικρότερη από την πραγματική του ηλικία, τότε και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι μικρός. Σε αντίθετη περίπτωση, προτείνουν οι ερευνητές, οι άνθρωποι θα έπρεπε να σκεφτούν πιθανές βελτιώσεις για την υγεία τους, όπως τη διακοπή του καπνίσματος και μία πιο υγιεινή διατροφή.

«Το σκορ μπορεί να μετρηθεί διαδικτυακά μέσω ενός σύντομου ερωτηματολογίου, χωρίς να απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις ή κλινική εξέταση», δήλωσε ο Andrea Ganna, του σουηδικού Ινστιτούτου Karolinska, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet».

Ο Ganna και ο συνάδελφός του, καθηγητής Erik Ingelsson του σουηδικού πανεπιστημίου της Ουψάλα ανέλυσαν τα δεδομένα, που αφορούσαν σχεδόν μισό εκατομμύριο ενήλικες 40 με 70 ετών και τα οποία συνέλεξαν για την UK Biobank (μία τεράστια τράπεζα από ιατρικά δεδομένα εθελοντών), από το 2006 που ιδρύθηκε μέχρι το 2010.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα στατιστικό μοντέλο επιβίωσης για να αξιολογήσουν την πιθανότητα 655 συγκεκριμένες δημογραφικές μετρήσεις, καθώς και μετρήσεις υγείας και τρόπου ζωής, να μπορούν να προβλέπουν πιθανό θάνατο από οποιαδήποτε αιτία, αλλά και από έξι συγκεκριμένες αιτίες για γυναίκες και άνδρες χωριστά.

Ο Ganna, ωστόσο, προειδοποιεί ότι το σκορ «έχει έναν βαθμό αβεβαιότητας και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως μία ντετερμινιστική πρόβλεψη». Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο υψηλός κίνδυνος θανάτου εντός πενταετίας μπορεί να μειωθεί με περισσότερη σωματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και υγιεινή διατροφή, είπε ο ίδιος.

Εκτός από τον κίνδυνο θανάτου εντός πενταετίας, ο υπολογιστής (που διατίθεται στην ιστοσελίδα http://www.ubble.co.uk) βρίσκει στους χρήστες και την «Ubble ηλικία» τους.

Εκείνοι των οποίων η «Ubble ηλικία» είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την πραγματική τους ηλικία θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν ως προειδοποίηση για την υγεία τους, επισημαίνουν οι επιστήμονες, και να σκεφτούν σοβαρά να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

[/fusion_text]

Related Post

Ζωντανό ποδοσφαιράκι

Posted by - 07/05/2015 0
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″…

Ποιο Παυσίπονο να Πάρω;

Posted by - 29/11/2019 0
Αν το αναλγητικό που χρησιμοποιείτε δεν σάς «πιάνει» εύκολα ή συχνά σάς ερεθίζει το στομάχι, τότε δεν είναι και το…
Comodo SSL