Το Τατουάζ και η Σημασία του μέσα στους Αιώνες…

294 0

Πλέον, αν όχι όλοι, οι πιο πολλοί, θέλουν ένα τατουάζ στο σώμα τους. Είναι τρέντι. Είναι το πάθος για μιμητισμό. Είναι η ανάγκη μιας συμβολικής αναπαράστασης στο σώμα μιας στιγμής, ενός προσώπου, ενός motto ζωής. Για πολλούς είναι τέχνη. Για άλλους αγελαία συμπεριφορά.

Όπως και να έχει, δεν παύει να είναι ένας τρόπος έκφρασης. Ίσως και μια μορφή σύστασης.

Το σημάδεμα στην αρχαιότητα λεγόταν «στίξη» (χτύπημα) ή «κατάστιξη» και η πράξη στιγματισμός. Το σημάδεμα του σώματος λεγόταν δερματοστιξία. Η δερματοστιξία όμως, δεν είναι κάτι νέο στα σώματα των ανθρώπων, γι’ αυτό και εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή στις εποχές εκείνες, που το τατουάζ δεν ήταν ούτε μόδα, και κάποιες φορές ούτε καν αποδεκτό.

Η λέξη «Τατουάζ» προέρχεται από τη λέξη….

Η λέξη «Tattoo», που βρίσκεται στη πρώτη δεκάδα των αναζητήσεων στο διαδίκτυο από το 1999, είναι παράφραση της λέξης Tattawing των Μαορί (Νέα Ζηλανδία).
Στην Πολυνησιακή διάλεκτο η λέξη «Τα» σημαίνει σχέδιο και «Ατουάζ» δηλώνει «αυτόν που δίνει πνοή στα πλάσματα της γης»!
Με άλλα λόγια, Τατουάζ σημαίνει «το σχέδιο που σου δίνει τη προστασία των θεών»!
Επιπλέον έχει τις έννοιες «ανεξίτηλο σημάδι», «σχέδιο στο δέρμα», «μαρκάρω κάτι», «κεντώ πάνω στο δέρμα»!

Ο Πρώτος Άνθρωπος με Τατουάζ

Ο πρώτος άνθρωπος που ξέρουμε ότι είχε τατουάζ είναι ο «Otzi, ο άνθρωπος πάγος». Το 1991 βρέθηκε η σορός ενός κατεψυγμένου σώματος σε ένα βουνό μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας και συγκεκριμένα στην κοιλάδα Otz των Άλπεων. Το δέρμα του φέρει 57 τατουάζ, απλές τελείες και γραμμές στη σπονδυλική στήλη, ένα σταυρό στο εσωτερικό του αριστερού γονάτου, έξι ευθείες γραμμές 15 εκατοστών πολύ πάνω από τα νεφρά και πολλές παράλληλες γραμμές στους αστραγάλους. Υπολογίζεται ότι έζησε γύρω στο 3300 π.Χ. Άγνωστο μέχρι σήμερα, τι συμβόλιζαν για τον κάτοχό τους.

Ιστορική Αναδρομή …

Οι παλαιστές και οι μονομάχοι στην αρχαιότητα έφεραν τατουάζ σε ένδειξη αδελφοσύνης.

Στην αρχαία Αίγυπτο τατουάζ είχαν οι βασιλικοί ακόλουθοι και οι ιερείς των ειδώλων για να διακρίνονται.

Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τη τεχνική της δερματοστιξίας ήδη από τη Μυκηναϊκή εποχή, ωστόσο δεν έπαυαν να την θεωρούν ως συνήθεια των βαρβάρων!

Για κάποιους άλλους ήταν χαρακτηριστικό δουλείας, υποτέλειας και υποταγής!
Ο Πλούταρχος αναφέρει πως οι Συρακούσιοι, μετά τη συντριβή των Αθηναίων στις Συρακούσες της Σικελίας, έβαλαν ένα άλογο με τη μορφή τατουάζ στα μέτωπα των αιχμαλώτων!
 Οι Ρωμαίοι σημάδευαν με τατουάζ τους σκλάβους και τους εγκληματίες και με το γράμμα D τους λιποτάχτες! Αργότερα, το 750 μ. Χ. το ίδιο έκαναν και οι Κινέζοι στους εγκληματίες!

Στη Νέα Γουινέα και στην Βιρμανία χρησιμοποιούταν ως διακριτικό των φυλών ενώ στη Νέα Ζηλανδία αποτελούσε έμβλημα τιμής!

Οι Ινδιάνοι Τόμσον ήλεγχαν το κουράγιο τους, κυρίως των νέων, εφαρμόζοντας τον οδυνηρότερο τρόπο τατουάζ!

Στην Παραγουάη ήταν σύμβολο της εφηβείας, ενώ κάποιες φυλές στην Ινδία το χρησιμοποιούσαν σαν μέσο καλλωπισμού και σεξουαλικής διέγερσης!

Για τους Μαορί ακόμη και σήμερα, τα τατουάζ είναι κομμάτι της ιστορίας τους, πολύ «ιερό»!

Και όπως αναφέρθηκε στη Πολυνησιακή διάλεκτο σημαίνει το σχέδιο που σου δίνει τη προστασία των θεών!

Πολλές φυλές το χρησιμοποιούσαν σαν ένδειξη πένθους, σε άλλες υποδήλωναν τη κοινωνική τους θέση και το αξίωμα, ενώ κάποιες άλλες δήλωναν με αυτόν τον τρόπο πως τα άτομα που τα έφεραν ήταν ώριμα για κοινωνική ζωή.

Στη Δύση εμφανίζεται το τατουάζ αρχικά στους Σταυροφόρους και το 1691 από τον Γουΐλιαμ Ντάμφερ, εξερευνητή θαλασσών, στην επιστροφή του στο Λονδίνο μετά τα ταξίδια του στην Πολυνησία και στα νησιά του Ειρηνικού.
Στα τέλη του 17ου αιώνα το τατουάζ μεταφέρεται ουσιαστικά στην Ευρώπη από τον Κάπτεν Κούκ, ο οποίος φέρνει μαζί του ειδικούς τεχνίτες από την Πολυνησία με σκοπό τη διάδοσή του.
Στις αρχές του 18ου αιώνα το τατουάζ γίνεται μόδα στις αριστοκρατικές τάξεις της Ευρώπης και ύστερα εγκαταλείπεται.
Τον 19ο αιώνα γίνεται πάλι μόδα στην Αγγλία και σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στα νεώτερα χρόνια ήταν ταυτισμένο με τους περιθωριακούς, τους μηχανόβιους και τους φυλακισμένους, αλλά και διάφορα επαγγέλματα όπως ναυτικούς, εργάτες κλπ. Στις ταινίες ήταν χαρακτηριστικό των βαρυποινιτών και των μηχανόβιων μαζί με τα μακριά μαλλιά και τα δερμάτινα ρούχα.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη διαφήμιση που του γίνεται, εμφανίζεται από τους πεζοναύτες του Αμερικανικού στρατού ως τους Χίπις! Τατουάζ έχουν οπωσδήποτε τα μέλη συμμοριών ως δείγμα ταύτισης συμμετοχής και παντοτινής τους αφοσίωσης σε αυτές!

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 με τις αρχές της δεκαετίας του 1970, το τατουάζ εμφανίζεται σε μουσικούς της ροκ μουσικής κι έτσι γίνεται
συνώνυμο της ροκ και μάλιστα της πανκ μουσικής.

Το μεγάλο μπαμ έγινε τη δεκαετία του 1990. Την περίοδο που τα τατουάζ από δείγματα αναγνωρισιμότητας και κοινωνικού συμβολισμού, έγιναν είδος προς κατανάλωση ανθρώπων διαφορετικών κοινωνικών τάξεων, ηλικιών και εκπαίδευσης, δηλαδή μόδα.

Trivia

Στην Ευρώπη φημολογείται– κατά τη Βικτωριανή περίοδο – πως η βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας είχε τατουάζ. Φημολογείται επίσης πως το σχέδιο ήταν μια τίγρη Βεγγάλης να μάχεται ένα πύθωνα.

Η μητέρα του Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε επίσης τατουάζ. Ήταν μια διακριτική απομίμηση μπρασελέ στον καρπό της.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί απεικονίζεται ο Λονδρέζος τατουατζής Τζορτζ Μπάρτσετ, που όταν εργάζονταν με τις βελόνες του στα σώματα των πελατών του φορούσε λευκή ποδιά ίδια με εκείνη των γιατρών.

Η Maud Wagner ήταν η πρώτη Αμερικάνα που χτυπούσε τατουάζ από το 1904.

Η Justine Knight ήταν η πρώτη γυναίκα που άνοιξε το δικό της στούντιο τατουάζ, to 1921, στη Βρετανία.

Μέτα τους δύο παγκόσμιους πολέμους, το ενδιαφέρον για τα τατουάζ ήρθε με την άνοδο των φεμινιστικών κινημάτων στην Ευρώπη.

Related Post

Το Παιχνίδι του Χρήματος

Posted by - 29/06/2016 0
O Τζορτζ Κλούνεϊ υποδύεται τον Lee Gates, έναν οικονομικό αναλυτή και τηλεοπτική περσόνα, που η άκρως δημοφιλής εκπομπή του τον…
Comodo SSL