Το να μιλάς μόνος σου είναι σημάδι ιδιοφυΐας…

192 0

Εσείς μιλάτε μόνοι σας? Μιλάτε μέσα στο σπίτι και ενώ είστε μόνοι? Μιλάτε με τον εαυτό σας καθώς περπατάτε στο δρόμο, όταν είστε στη δουλειά, ή όταν κάνετε τα ψώνια σας? Υπάρχουν φορές, που λόγο της συνήθειάς σας να μιλάτε στον εαυτό σας, αναρωτηθήκατε αν εκφράσατε την όποια σκέψη σας δυνατά?

Η αλήθεια είναι ότι η παραδοχή μιας τέτοιας συνήθειας μάς κάνει να μοιάζουμε λίγο… τρελοί. Οι τρελοί μιλούν στον εαυτό τους, σωστά; Κάνουν ολόκληρες συζητήσεις με τις φωνές που βρίσκονται μέσα στο κεφάλι τους. Αν μιλάς λοιπόν στο κενό, τότε όλοι θα σε πουν παλαβό.

Ε, λοιπόν, γράψτε λάθος. Ήρθε η στιγμή της δικαίωσης και για εμάς που μιλάμε μόνοι μας… Σύμφωνα με την έρευνα των ψυχολόγων Daniel Swigley και Gary Lupyan, το να μιλάς στον εαυτό σου είναι δείγμα μεγάλης ευφυϊας.

Οι δύο ψυχολόγοι  κατέληξαν στο ότι το να μιλάς στον εαυτό σου είναι καταρχάς υγιές και κατά δεύτερον ευεργετικό. Αρκεί φυσικά να γνωρίζεις ότι μιλάς στον εαυτό σου και όχι να μιλάς με κάποιον άλλο, που στην πραγματικότητα όμως δεν είναι παρών… Αυτό είναι το «κλειδί», η λεπτή γραμμή ανάμεσα σε αυτό που ονομάζουμε «φυσιολογικό» και στο κλινικό : η συνειδητοποίηση ότι ο μόνος στον οποίον απευθυνόμαστε και μας απαντά είναι ο εαυτός μας.

Αν το καλοσκεφτείς, οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στον κόσμο μιλούν στον εαυτό τους. Σκεφτείτε τους εσωτερικούς μονολόγους των μεγαλύτερων φιλοσόφων. Κοιτάξτε την ποίηση! Την ιστορία! Ας αναφέρουμε και ότι ο Albert Einstein συνεχώς “μουρμούριζε επαναλαμβανόμενα στον εαυτό του διάφορα”.

Το να μιλάς μόνος σου βοηθά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Σε ένα πείραμα, οι Swigley και Lupya έδωσαν σε 20 ανθρώπους το όνομα από ένα αντικείμενο, πχ ψωμί ή μήλο και τους είπαν να τα βρουν στο σούπερ-μάρκετ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του πειράματος, οι συμμετέχοντες έψαξαν τα αντικείμενα χωρίς να μιλούν. Στη δεύτερη φάση, επαναλάμβαναν το όνομα του αντικειμένου, δυνατά, ενώ περπατούσαν μέσα στο σούπερ-μάρκετ.
Οι συμμετέχοντες που βρήκαν το αντικείμενο με μεγαλύτερη ευκολία ήταν εκείνοι που μουρμούριζαν στον εαυτό τους ενώ έψαχναν.
Το να μιλάς για κάτι συγκεκριμένο, ενισχύει τη μνήμη, ενώ μετουσιώνει τη σκέψη. Αλλά το να μιλάς μόνος, βοηθά μόνο όταν ξέρεις τί χρειάζεσαι! Σε αυτή την περίπτωση, ψάχνοντας ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, βοηθά στο να έρθει στο μυαλό μας το ίδιο το αντικείμενο, το χρώμα του, το σχήμα του κλπ.

Σύμφωνα με τον Lupyan, το να μιλάς μόνος δεν βοηθά σε όλες τις καταστάσεις – αν δεν ξέρεις πώς μοιάζει ένα αντικείμενο, το να πεις το όνομά του δεν έχει καμία θετική ούτε αρνητική επίδραση. Αν, από την άλλη, ξέρεις ότι οι μπανάνες είναι κίτρινες και έχουν ένα συγκεκριμένο σχήμα, τότε με το να μουρμουρίσεις το “μπανάνες”, ενώ περπατάς στο σούπερ-μάρκετ, πυροδοτεί τον εγκέφαλο να τις βρει.

Το να μιλάς στον εαυτό σου βοηθά να οργανώσεις τις σκέψεις σου.

Σύμφωνα και με την ψυχολόγο Linda Sapadin, το να μιλάς δυνατά στον εαυτό σου βοηθά να λάβεις σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις. “Βοηθά να ξεκαθαρίσεις τις σκέψεις σου, να αφοσιωθείς σε αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά και να αποφασίσεις για πράγματα που ίσως δεν είσαι σίγουρος”.

Όλοι ξέρουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να βρεις μια λύση για ένα πρόβλημα είναι να το συζητήσεις με κάποιον. Αφού λοιπόν είναι δικό σου πρόβλημα, γιατί να μην ξεκινήσεις τη συζήτηση πρώτα με τον εαυτό σου;

To να μιλάς στον εαυτό σου βοηθά στο να πετύχεις τους στόχους σου.

Το να φτιάχνεις λίστες με στόχους και να προσπαθείς να τους πετύχεις είναι αρκετά δύσκολο. Μπορεί να καταλήξει αγχωτικό. Μιλώντας όμως στον εαυτό σου για τους στόχους σου σε κάνει πιο σταθερό και σε βάζει συνέχεια στην πορεία της επιτυχίας. Αν αυτοκαθοδηγείσαι μιλώντας στον εαυτό σου, κάθε βήμα μοιάζει και λιγότερο δύσκολο. Τα πράγματα ξαφνικά θα φαίνονται εφικτά…

Όπως λέει και η Sapadin, “Το να λες τους στόχους σου δυνατά σε κάνει πιο αφοσιωμένο σε αυτούς, ενισχύει το μήνυμα που θες να περάσεις και ελέγχει ταυτόχρονα και τα συναισθήματά σου, ενώ σε απομακρύνει και από περισπασμούς”.

Το να μιλάς μόνος σου σημαίνει ότι είσαι ανθεκτικός. Όπως ο Albert Einstein που είχε το χάρισμα και την ικανότητα να εξερευνά τα ταλέντα του, οι άνθρωποι που μιλούν μόνοι τους βασίζονται στον εαυτό τους στο να ανακαλύψουν αυτό που χρειάζονται.

Επιπλέον…

Όπως κάποιοι είναι οπτικοί τύποι, και για να αντιληφθούν κάτι πρέπει να το γράψουν ή να το διαβάσουν, αντίστοιχα υπάρχουν κι εκείνοι που πρέπει να το βάλουν σε λέξεις και να το εκφράσουν δυνατά για να το καταλάβουν. Σε δεύτερο βέβαια επίπεδο, μπορεί να νιώθουν και μοναξιά. Να μην έχουν κάποιον κοντά τους για να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, τα άγχη τους, τις απορίες τους. Επίσης, μπορεί κάποιος να αρχίσει να μιλάει μόνος του αν έχει προηγηθεί πένθος ή απώλεια. Μέσω του εξωτερικού μονολόγου ή διαλόγου, ξορκίζουμε κατά κάποιον τρόπο την απώλεια του αγαπημένου μας.

Related Post

Αυτά είναι τα χειρότερα PIN

Posted by - 14/07/2015 0
[fusion_text]Είναι εξαιρετικά δημοφιλή, αλλά και τα λιγότερο ασφαλή. Ο λόγος για 20 PIN για ΑΤΜ, τα οποία μπορούν πολύ εύκολα…
Comodo SSL