Το θησαυροφυλάκιο της … ζωής!

195 0

 

Τοποθετημένη στο κάτασπρο τοπίο της Αρκτικής, η χτιστή αυτή αποθήκη ξεχωρίζει από μίλια μακριά. Ανάμεσα στο πάγο και το χιόνι, μοιάζει με ένα πολυτελές κόσμημα, ένα αρχιτεκτονικό θαύμα, όμως δεν είναι τίποτα άλλο από ελπίδα … την ελπίδα αυτού του κόσμου … ή αλλιώς “Το θησαυροφυλάκιο της ζωής”. Είναι το μέρος, που φυλάσσεται και διατηρείται το «υλικό», που θα μπορούσε να επαναφέρει στη ζωή τον κόσμο μετά από μία περιβαλλοντική καταστροφή.
Στη συγκεκριμένη αποθήκη της Αρκτικής υπάρχουν αποθηκευμένα παραπάνω από 100 εκατομμύρια φυτά και σπόροι.

klik2

Το Διεθνές Svalbard Seed Vault, ή όπως πολλοί ονομάζουν «Θησαυροφυλάκιο για την επόμενη ημέρα της Κρίσεως», έχει σχεδιαστεί για να διασώσει δείγματα όλων των ποικιλιών σπόρων, που γνωρίζει ο άνθρωπος.
Ο στόχος είναι να γίνει μια Κιβωτός του Νώε, μια τεράστια αποθήκη, που θα περιέχει δείγματα των φυτών, που χρειάζονται για να ξεκινήσει ξανά η ανθρώπινη ζωή στη Γη, ΑΝ υπάρξει μια οικολογική καταστροφή, είτε από φυσικά αίτια είτε από ανθρώπινες ενέργειες, όπως αναφέρει το CNN.

klik3

Η Κιβωτός του Νώε των σπόρων έχει κτιστεί στο Longyearbyen, μια μικρή πόλη των ορυχείων στο νησί Spitsbergen, που ανήκει στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Svalbard, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από το Βόρειο Πόλο.
Η τοποθεσία αυτή επιλέχθηκε για τη σεισμική σταθερότητα του, ενώ οι τεχνικοί επίσης έσκαψαν στο μόνιμο στρώμα του πάγου του εδάφους της Αρκτικής, ώστε να διευκολυνθεί η συντήρηση.

klik4

Οι σπόροι είναι αποθηκευμένοι στο βάθος του βουνού της Αρκτικής, συσκευασμένοι σε αλουμίνιο, που περιβάλλονται από τείχος πλάτους ενός μέτρου. Ο θόλος βρίσκεται στο βάθος ενός τούνελ 125 μέτρων, λαξευμένος στο βράχο.
Ακόμη και αν αποτύχουν όλα τα συστήματα ψύξης, λένε οι επιστήμονες, η θερμοκρασία στα βουνά ποτέ δεν υπερβαίνει τη θερμοκρασία του παγώματος λόγω του μόνιμου παγωμένου υπεδάφους της περιοχής.
Το εσωτερικό της εισόδου είναι ενισχυμένο με μια κυκλική δομή χάλυβα σχεδιασμένο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της κατάρρευσης της στοάς λόγω της διάβρωσης του βουνού στο οποίο χτίστηκαν οι αποθήκες. Στο τέλος της εισόδου, είναι η αίθουσα ελέγχου όπου τεχνικοί καταγράφουν στους υπολογιστές κάθε δείγμα σπόρων που έρχεται στο καταφύγιο από όλες τις χώρες.

klik6

Οι τεχνικοί πρέπει να ταξινομούν κάθε δείγμα, προσδιορίζοντας το είδος, την προέλευση και την ηλικία.
Όλες οι πληροφορίες αποτυπώνονται σε μια ιστοσελίδα της οποίας το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα στην επιστημονική κοινότητα.
Τα δείγματα σπόρων εισάγονται σε συσκευασίες με τρεις στρώσεις αλουμινίου, που έχουν κλείσει ερμητικά για τη διατήρησή τους υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και διατηρούνται σε «μαύρα κουτιά».
Οι σπόροι αυτοί θα κυκλοφορήσουν μόνο στην περίπτωση, που όλες οι πηγές σπόρου έχουν καταστραφεί ή εξαντληθεί.

Related Post

Παν

Posted by - 23/10/2015 0
Προσφέροντας μια φρέσκια ματιά στο origin των κλασικών χαρακτήρων, που δημιουργήθηκαν από τον Τζ. Μ. Μπάρι, η ταινία ακολουθεί την…

10 Cloverfield Lane

Posted by - 30/03/2016 0
Η Michelle αποχαιρετά τον αρραβωνιαστικό της και φεύγει όπως κάθε πρωινό από το σπίτι της. Μόνο που αυτή τη φορά…
Comodo SSL