Τουρίστες στην Κρήτη: Μην πείτε στον μάγειρα ότι είμαστε από τη Γερμανία!

156 0

[fusion_text]Σε ένα καφέ έξω από την Κνωσό, στην Κρήτη, μία οικογένεια τουριστών είναι ανήσυχη για το αν πρέπει να αποκαλύψουν την καταγωγή τους.

«Ίσως να πρέπει να προσποιηθούμε ότι είμαστε από την Ισπανία», λέει ο Κάντι Μπάγιερ, πριν παραδεχθεί στον Έλληνα σερβιτόρο ότι στην πραγματικότητα είναι από τη Γερμανία. «Ω, μην ανησυχείτε», του απαντά εκείνος γελώντας. «Η πολιτική δεν είναι για εμάς. Θα ήταν σαν να είχα εγώ πρόβλημα με κάποιον και να κατηγορώ τα παιδιά του», του εξηγεί.

Παρ’ όλα αυτά, οι Μπάγιερ δεν θέλουν να το ρισκάρουν. «Μην το πείτε στον μάγειρα ότι είμαστε Γερμανοί», του ζητά εκείνος.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι σχέσεις ανάμεσα σε Γερμανούς και Έλληνες είναι τεταμένες, γράφει ο Guardian, που διηγείται το παραπάνω περιστατικό. Από πολλούς η Γερμανία θεωρείται το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ελάφρυνση χρέους. Όμως λίγο από αυτό το δηλητήριο φαίνεται να έχει αποθαρρύνει τους Γερμανούς τουρίστες. «Υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός εδώ και όταν συμβαίνει αυτό, είναι ανθρώπινο να κατηγορείς τους άλλους», λέει η Βαλέρια Τοβάρσι, μία άλλη Γερμανίδα τουρίστρια στην Κνωσό.

Παρά το πολιτικό δράμα, οι Γερμανοί εξακολουθούν να απολαμβάνουν τις ελληνικές παραλίες. Πέρυσι, ο αριθμός των τουριστών από τη Γερμανία που προτίμησαν την Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ. Σύμφωνα με τον Γερμανικό Ταξιδιωτικό Οργανισμό, αλλά και το μεγαλύτερο τουριστικό γραφείο της Γερμανίας, αυτός ο αριθμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος φέτος, ιδιαίτερα στην Κρήτη.

Κάποιοι βέβαια φοβούνται. «Δεν μου αρέσει να μιλάω γερμανικά εδώ, γιατί όλοι θα με κοιτάζουν», λέει ο Ρόμαν Χάινταβορ, ένας 18χρονος φοιτητής από το Ντόρτμουντ, που περιμένει να μπει στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. «Νομίζω ότι εξαιτίας της Άνγκελα Μέρκελ, οι Έλληνες δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τους Γερμανούς», εξηγεί.

Δεν χρειάζεται να ανησυχεί, σημειώνει ο Guardian. Όχι μόνο επειδή ο νεαρός μπορεί να μιλάει και ρώσικα, εξαιτίας της καταγωγής του, αλλά κυρίως επειδή ο θυμός των Ελλήνων στοχεύει στους Γερμανούς πολιτικούς και όχι τους πολίτες.

Ακόμη και ο Γιώργος Τζανάκης, που θυμάται με υπερηφάνεια την αντίσταση της Κρήτης κατά των Γερμανών, το εξηγεί αυτό. «Θυμόμαστε τον πόλεμο. Κατέστρεψαν την Κρήτη τότε και τώρα θέλουν να καταστρέψουν την οικονομία μας. Αλλά οι Έλληνες δεν μισούν τον λαό τους. Δεν είναι δικό του λάθος», εξηγεί.

Πάντως, κάποιοι Γερμανοί τουρίστες έχουν αναλάβει να απολογηθούν στους Ελληνες για την έλλειψη αλληλεγγύης από την κυβέρνησή τους. Όταν οι σερβιτόροι σε καφετέρια στην ανατολική Κρήτη πήγαν να καθαρίσουν το τραπεζάκι όπου νωρίτερα κάθονταν Γερμανοί, βρήκαν κάτι παραπάνω από φιλοδώρημα. Στο κάτω μέρος της απόδειξης, οι τουρίστες είχαν γράψει «Ζητάμε συγγνώμη για την κυβέρνησή μας!».

Κάποιοι βέβαια παραδέχονται ότι είχαν δεύτερες σκέψεις, πριν τελικά επισκεφθούν στην Ελλάδα. «Ήμουν διστακτική για να έρθω, λέει η Βαλέρια Τοβάρσι. «Αλλά μόλις έφτασα εδώ, ήμουν ενθουσιασμένη», συμπληρώνει.

[ΠΗΓΗ]

[/fusion_text]

Related Post

Comodo SSL