Τι κρύβεται πίσω από τις ευχές που δίνουμε?

807 0

Κάθε ευχή κλείνει μέσα της την επιθυμία και την ελπίδα για κάτι που θέλουμε να συμβεί στους αγαπημένους μας. Στην ουσία ευχόμαστε να τους συμβούν όλα όσα επιθυμούν, ή όλα όσα θα θέλαμε εμείς για τους εαυτούς μας.
Μία ευχή είναι κάτι σαν… μαγική σκέψη.

Οι ευχές που λέγονται στο τέλος της χρονιάς, συνήθως εγκλωβίζονται μέσα σε τρεις λέξεις που η ευκολία με την οποία μοιράζονται τις κάνει να χάνουν το νόημά τους: Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία.
Και πώς να μην χάνουν το νόημα τους αλήθεια, όταν μένουμε στην απλή αναφορά, ξεχνώντας πως έχουμε να κάνουμε με τρία ιδανικά, που η επίτευξη τους δεν είναι παρά μια σύνθεση επιμέρους συστατικών και απαιτεί μία πραγματική προεργασία;

Οπότε, θα αποφύγω να ευχηθώ απλώς «Υγεία» αλλά θα ευχηθώ:

1. Να προσέχουμε το σώμα μας. Να το αγαπάμε, να το περιποιούμαστε και να το τρέφουμε σωστά και ισορροπημένα. Να μην αγνοούμε τα σημάδια που μπορεί να μας δίνει και να εστιάζουμε στην πρόληψη.

2. Να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Όχι μόνο τα αρνητικά, αλλά και τα θετικά. Όσο τα καταπιέζουμε, αυτά θα βρίσκουν πάντα άλλους ψυχοσωματικούς τρόπους να εκφραστούν.

3. Να κυνηγάμε τα “θέλω” μας αντί να τα καταπιέζουμε. Το βραχυπρόθεσμο βόλεμα, όταν απορρίπτει τα “θέλω” της ψυχής μας, δημιουργεί εσωτερική σύγκρουση, άγχος, ανία και θλίψη.

4. Να προστατεύουμε τον εαυτό μας, λέγοντας “όχι” εκεί που χρειάζεται. Βάζοντας όρια στους ανθρώπους που θέλουν να μας αποδυναμώσουν για να αντλήσουν εκείνοι δύναμη, σε ανθρώπους που μας χρησιμοποιούν για να καλύπτουν τα κενά τους και σε όσους θέλουν μόνο να παίρνουν, αυτοπροσδιοριζόμαστε και πάνω από όλα τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας. Ο αυτοσεβασμός είναι μεγάλη υπόθεση.

Θα αποφύγω να ευχηθώ «Αγάπη» αλλά θα ευχηθώ:

1. Να εκτιμάμε πρώτα τον εαυτό μας, ώστε να μπορούμε έτσι να εκτιμάμε και τους γύρω μας.

2. Να δείχνουμε εμπιστοσύνη στο σύντροφό μας για να μας την ανταποδίδει… Τώρα, αν δεν αξίζει την εμπιστοσύνη μας, γιατί να είμαστε μαζί του?

3. Να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα του άλλου, γιατί μέσα από αυτήν μαθαίνουμε. Εξάλλου το μυστήριο αυτής της διαφορετικότητας είναι που μάς εξιτάρει.

4. Να δείχνουμε ενσυναίσθηση ερχόμενοι σε επαφή με τη μοναδικότητα του άλλου ανθρώπου, αγγίζοντας το συναίσθημά του, ενώ παράλληλα αντιλαμβανόμαστε τις σκέψεις του. Αυτό μπορούμε να το ονομάσουμε και σεβασμό.

5. Να κατανοούμε τους ανθρώπους δίπλα μας, χωρίς να τους κρίνουμε από τις συμπεριφορές τους, αλλά να τις υπερβαίνουμε ώστε να έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από το πρόσωπο. Τώρα, αν αυτές οι συμπεριφορές είναι προσβλητικές και φανερώνουν κάποιον που τον νοιάζει μόνο ο εαυτός του, γιατί να είμαστε μαζί του?

Θα αποφύγω να ευχηθώ «Ευτυχία» αλλά θα ευχηθώ:

1. Να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της ζωής, έχοντας ως αφετηρία την αισιοδοξία. Δεν αναφέρομαι φυσικά στον ψιλικατζίδικο τρόπο με τον όποιο μιλούν όλοι για θετική σκέψη, αλλά στη βαθιά διαπίστωση ότι η ζωή έχει και άσχημα εκτός από καλά. Τι να κάνουμε? C’ est la vie! Επομένως, πάμε δυνατά και μετά από κάθε σφαλιάρα σηκωνόμαστε όρθιοι μαζεύοντας τα κομμάτια μας με αξιοπρέπεια και ξεκινάμε με ενθουσιασμό για το νέο μας ταξίδι no matter what…

2. Να κοιτάμε κατάματα τους φόβους μας, με πίστη στον εαυτό μας. Η ευθεία αντιμετώπισή των φόβων, τους αποκαθηλώνει από εκεί που τους έχουν βάλει άλλοι για εμάς, τους αποδυναμώνει και μας βοηθά να αποκτήσουμε τον έλεγχο που τους είχαμε παραχωρήσει. Στην τελική, μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά το να αντιμετωπίζεις τους φόβους σου είναι πιο εύκολο από το να ζεις μαζί τους για πάντα.

3. Να είμαστε ευγενικοί, χαμογελαστοί και να έχουμε καλοσύνη στην καρδιά μας. Τι κι αν δεν το αξίζουν ολοι? Σημασία έχει τι κάνουμε εμείς. Το τι κάνουν οι άλλοι είναι το δικό τους μάθημα στη ζωή.  Τώρα θα μου πείτε: Μα πώς μπορώ να είμαι καλός με κάποιον που με εχει πληγώσει? Μπορείς! Άλλο καλός και άλλο θύμα. Εξάλλου, δεν βαριέσαι ρε αδερφέ… το καλό είναι τόσο σπάνιο στις μέρες μας, που αξίζει να το δίνουμε απλόχερα.

4. Να είμαστε γενναιόδωροι με τους ανθρώπους που επιλέγουμε στη ζωή μας. Γενναιόδωροι στις πράξεις, όχι στις λέξεις, γενναιόδωροι στον έρωτα, στη ψυχή. Γενναιόδωροι στην ουσία. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάνουμε τσιγκουνιές.

5. Να ερχόμαστε κοντά με τους ανθρώπους. Η ευτυχία κρύβεται στις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις. Να ανταλλάσσουμε βλέμματα, αγκαλιές, φιλιά… Καμία σχέση, φιλική, συντροφική ή ερωτική, δεν επιβιώνει χωρίς τα σώματα να έρθουν κοντά. Και μαζί με τα σώματα μπορεί να έρθουν κάποτε και οι ψυχές και αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο.

Για να μην έχουν λοιπόν οι ευχές απλά και μόνο μια μαγική διάσταση, αλλά να μπορούν να εκπληρωθούν κιόλας, δεν πρέπει να είμαστε παθητικοί στον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας… Πρέπει να ζούμε ενεργητικά, διεκδικώντας τις επιθυμίες μας, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή, υπερασπίζοντας τη φιλοσοφία μας, χωρίς φόβο, με πάθος. Για εμάς. Με αγάπη. Να ευχαριστιόμαστε το ταξίδι της ζωής βρε παιδί μου. Γιατί μόνο αν δημιουργούμε εμείς τις συνθήκες μεσα στις οποίες θέλουμε να ζούμε, γινόμαστε οι πρωταγωνιστές της ζωής μας και μόνο έτσι μπορούμε να επιτρέψουμε στους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει δίπλα μας να μάς αποκαλύψουν τον καλύτερο τους εαυτό και εν τέλει μόνο έτσι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κάθε μας ευχή.

Joanna Arbi

Related Post

Kamelot Live in Athens

Posted by - 10/10/2017 0
Το κατά πολλούς καλύτερο power metal συγκρότημα της εποχής μας επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια απουσίας!
Τα πολύχρωμα καλαμπόκια που κάνουν «τρελές» πωλήσεις

Τα πολύχρωμα καλαμπόκια που κάνουν «τρελές» πωλήσεις

Posted by - 29/12/2014 0
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″…
Comodo SSL