Τι είναι ο έρωτας;

725 0

Δημιουργείται όντως από την πρώτη ματιά; Είναι όντως κεραυνοβόλος; Είναι ο έρωτας ο κόμπος στο στομάχι, ή όλα αυτά είναι έντονα συναισθήματα και όχι έρωτας;

Από μικρή ηλικία ακούω για τον φτερωτό άγγελο, που με τα βέλη του σκλαβώνει τις καρδιές των ανθρώπων με φλογερό πάθος.
Μύθος ή όχι, άκουγα ότι ο έρωτας είναι ό,τι πιο αληθινό έχει ο άνθρωπος και μόνο όταν το νιώσει πραγματικά θα γίνει ο πιο ”πλούσιος” πάνω στη γη.
Άκουγα ότι είναι ένα συναίσθημα που έχει αγάπη, φροντίδα, ζεστασιά, συμπόνια, κατανόηση, σεβασμό, χωρίς αρνητικά στοιχεία…

Μεγαλώνοντας, άκουσα ότι ο έρωτας με τα χρόνια περνάει και μένει η αγάπη, και εκεί είναι η αρχή της αναζήτησης μου.
Από τα τέλη του λυκείου ήδη, είχα αρχίσει να παρατηρώ αλλιώς τους ανθρώπους, πιο βαθιά, να τους βλέπω εσωτερικά και όχι μόνο με τα μάτια. Φρόντιζα πάντα να συνδέω αυτά που άκουγα με αυτά που γινόντουσαν γύρω μου και επηρεασμένος καθώς ήμουν από την έννοια του «έρωτα», προσπαθούσα να είμαι διεισδυτικός.

Ακούω πολλούς κατά διαστήματα να λένε ”αυτό ήταν… ερωτεύθηκα”. Παρόλα αυτά, μετά από ελάχιστο καιρό σβήνουν όλα και οι δρόμοι τους χωρίζουν.
Και πάντα αναρωτιόμουν, πώς είναι δυνατόν να ερωτευθείς και σε λίγο διάστημα να χωρίζεις και να είσαι ήδη με άλλον άνθρωπο;
Τελικά κατάλαβα ότι αυτό δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα έντονο συναίσθημα που έκανε τον κύκλο του.
Δεν σας κρύβω, ένιωσα προσβολή, διότι ξέρω ότι ο έρωτας έχει μόνο όμορφη πορεία και δεν σε χωρίζει τίποτα από τον άνθρωπο σου.

Πολλοί θα πείτε, «μα καλά δηλαδή δεν θα υπάρχουν τσακωμοί»; Φυσικά και θα υπάρχουν, αλλά εδώ ακριβώς κολλάει η κατανόηση, που με αυτήν καλύπτεις τα πάντα και έτσι δε σε χωρίζει τίποτα.
Βίωσα από ένα φιλικό ζευγάρι την πιο τραγική έκδοση της σχέσης, δηλώνοντας ότι είναι τυφλά ερωτευμένοι…
Φανταστείτε δύο ανθρώπους να αντιδρούν με βία ο ένας προς τον άλλον, να βρίζονται πολύ άσχημα και μέσα σε δέκα λεπτά να φιλιούνται σαν να μην συμβαίνει τίποτα και φανταστείτε να το βιώνεις αυτό δύο ολόκληρα χρόνια.
Φυσικά καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν ήταν έρωτας, παρά μόνο μία αρρωστημένη σχέση.

Έψαχνα τον έρωτα για να δω πώς πραγματικά είναι και γνώρισα ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν αυτό το συναίσθημα εκμεταλλευόμενοι τον υποτιθέμενο ”άνθρωπο τους”.
Αναρωτήθηκα κάποια στιγμή μήπως δεν είμαστε τελικά ικανοί να ερωτευθούμε, μήπως τελικά υπερέχει το εγώ μας πάνω από όλα. Μήπως τελικά είχαν δίκιο ότι ο έρωτας έρχεται για λίγο στην ζωή μας και μετά τελειώνει…

Όλα αυτά μού απαντήθηκαν μέσα σε μία στιγμή, παρόλο που η απάντηση ήταν μπροστά στα μάτια μου μια ολόκληρη ζωή.
Μού απαντήθηκαν από δύο ανθρώπους που παντρεύτηκαν χωρίς να το θέλουν και παρόλα αυτά στη πορεία απέδειξαν ότι ο έρωτας δεν ξεκινά από την αρχή, αλλά χτίζεται με τα χρόνια μετά από πολλή δουλειά.
Μου απαντήθηκαν από  έναν άνθρωπο 80 χρόνων, που τον έβλεπα να δείχνει ενδιαφέρον στη γυναίκα που είχε τόσα χρόνια δίπλα του, όπως έκανε και εκείνη.
Ακόμα και ζήλια τής έδειχνε όταν την φλέρταρε κάποιος. Στο δρόμο περπατούσαν χέρι-χέρι και κάθε μήνα της προσέφερε λουλούδια, μόνο και μόνο για να της υπενθυμίζει ότι αυτή είναι το λουλούδι του.
Αυτό γινόταν για 53 χρόνια! Πως το ξέρω ;
Δεν ξέρω εάν έτυχε, ξέρω ότι πήρα τις απαντήσεις που έψαχνα. Διότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν ο παππούς και η γιαγιά  μου.

Πως συνέδεσα ότι ο έρωτας δεν πεθαίνει ποτέ;
Αφότου ο παππούς μου έφυγε από τη ζωή, η γιαγιά μου παρακάλαγε να πάει δίπλα του και έτσι έγινε… δύο μήνες αργότερα.

Φτάνοντας στο σήμερα σάς λέω το εξής:
Ο έρωτας δεν υπάρχει στην πρώτη ματιά, ούτε σε κόμπους στο στομάχι. Αυτά είναι έντονες εκρήξεις συναισθημάτων.
Ο έρωτας κατ’ εμέ είναι ένα θείο δώρο , ένας επίγειος παράδεισος. Δεν έχει βίαιες στιγμές, ούτε χωρισμούς.
Ο πραγματικός έρωτας δημιουργείται με τον καιρό. Δεν μικραίνει, αντιθέτως μεγαλώνει.
Φαντάσου ότι ο έρωτας είναι σαν ένα όμορφο λουλούδι που δε θες ποτέ να χάσεις. Στην αρχή είναι θαμμένο, όπως ο καρπός στο χώμα και σιγά σιγά μεγαλώνει και ανθίζει. Έτσι και ο έρωτας, στην αρχή δεν ξέρεις, με το καιρό όμως μεγαλώνει και ομορφαίνει τη ζωή σου.
Βλέπεις την λάμψη μέσα από τον έρωτα, όπως βλέπεις την λάμψη σε ένα όμορφο λουλούδι που το λούζει ο ήλιος.
Είναι ζεστός όπως οι πρώτες πρωινές ανοιξιάτικες ακτίνες του ήλιου. Μεθυστικός σαν το κρασί από τις πιο ακριβές ποικιλίες σταφυλιού.
Στον πραγματικό έρωτα υπάρχει μόνο αγάπη, φροντίδα, ζεστασιά, συμπόνια, κατανόηση, σεβασμός, χωρίς αρνητικά στοιχεία .
Όλα τα άλλα δεν ήταν ποτέ έρωτας, διότι ο έρωτας είναι Αιώνιος .

 

Χρήστος Κουμαραδιός 
(Το παρόν κείμενο αποτελεί προσωπική άποψη του γράφοντα).

[*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ολόκληρου του άρθρου, ή μέρους αυτού, από άλλο site ή blog*]

Related Post

Mayhem perform De Mysteriis Dom Sathanas!

Posted by - 22/05/2017 0
Οι Mayhem, το κορυφαίο συγκρότημα της Νορβηγικής Black Metal σκηνής, έρχονται στην Αθήνα για να παρουσιάσουν ένα μοναδικό show, την…
Comodo SSL