Τι ακούει ένας vegan και τι μπορεί να απαντήσει…

735 0

Ο βιγκανισμός, για τους περισσότερους από όσους τον ασπάζονται, γι’ αυτούς τουλάχιστον που τον επιλέγουν από σεβασμό και αγάπη προς τη ζωή και όχι σαν μία ακόμη τάση, είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να ζει τη ζωή του όπως επιθυμεί και σύμφωνα με τους ηθικούς του νόμους. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στις συνήθειες και στην καθημερινότητα του άλλου, όταν αυτή είναι νόμιμη. Κανείς! Ούτε οι φυτοφάγοι, ούτε οι κρεατοφάγοι. Οι φυτοφάγοι αρνούνται το δικαίωμα των ανθρώπων να σκλαβώνουν αθώα πλάσματα και να τα σκοτώνουν βάναυσα για να τα τρώνε ή να τα εκμεταλλευονται με όποιον τρόπο, ενώ οι κρεατοφάγοι θεωρούν ότι το έχουν αυτό το δικαίωμα. Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι.
Το ιδανικό θα ήταν να βρεθεί μια χρυσή τομή, όπου θα υπήρχε έλεγχος στην υπερκατανάλωση και πάνω από όλα σεβασμός στη ζωή μην επιτρέποντας σε κανέναν χάριν του κέρδους, να βασανίζει και να σκοτώνει σαδιστικά, αλλά θα φροντίζαμε να γίνεται αυτό ανώδυνα, σαν μια μορφή ευθανασίας και με όση περισσότερη εκτίμηση γίνεται στην προσφορά αυτών των πλασμάτων.

Ας δούμε όμως μαζί μερικά από τα σχόλια που ακούν οι vegans… Κάποια από αυτά δηλώνουν άγνοια, κάποια άρνηση αποδοχής της σκληρής πραγματικότητας, κάποια είναι πικρόχολα και ειρωνικά και κάποια αγγίζουν τη φαντασία…

Τα φυτά έχουν επίσης συναισθήματα και πονάνε. 
Οι παμφάγοι κάνουν σχόλια ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ φυτών και ζώων. Στην ουσία αυτό δεν είναι παρά μια δικαιολογία ώστε να μπορούν να μετατρέπουν τα αισθανόμενα ζώα σε προϊόντα και εμπορεύματα, χωρίς τύψεις. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία απόδειξη αλήθειας στη θέση τους αυτή.
Τα ζώα είναι ξεκάθαρα συνειδητά στις αντιλήψεις των αισθήσεων. Τα αισθανόμενα όντα έχουν νου, έχουν προτιμήσεις και δείχνουν μια επιθυμία να ζήσουν τρέχοντας να ξεφύγουν από αυτούς που θα τα έβλαπταν, βιώνουν ευχαρίστηση και επιπλέον κλαίνε όταν πονούν.
Παρόλο που τα φυτά ανταποκρίνονται στο φως και σε άλλα ερεθίσματα, δεν έχουν μυαλό, δεν σκέφτονται, δεν φοβούνται τον πόνο, δεν αντιλαμβάνονται και δεν είναι συνειδητά. Τα φυτά δεν έχουν νευρικό σύστημα, υποδοχείς βνζοδιαζεπίνης (πόνου), ή ενδογενή οπιοειδή όπως ενδορφίνες που απαλύνουν τον πόνο που ακολουθεί μετά από σοβαρούς τραυματισμούς.
Πέραν όμως της όποιας επιστημονικής εξήγησης και απόδειξης, είναι το λιγότερο χυδαίο κάποιος που αποδέχεται τον σαδιστικό θάνατο των ζώων να μιλά για τον πόνο των φυτών.

Οι άνθρωποι έχουν κυνόδοντες. Αυτά είναι δόντια που ξεσκίζουν τις σάρκες. 
Τα δόντια ενός σαρκοφάγου διαφέρουν, είναι τόσο αραιά ώστε να μην παγιδεύουν τα μικρά υπολείμματα. Οι κοπτήρες είναι μικροί, αιχμηροί και με προεξοχές για σύλληψη και τεμαχισμό. Οι κυνόδοντες είναι επιμήκεις σαν στιλέτα για τρύπημα του σκληρού δέρματος, σκίσιμο και σκότωμα της λείας. Οι γομφίοι είναι επίπεδοι με οδοντωτές άκρες για να λειτουργούν ως λεπίδες.
Στα φυτοφάγα, οι κοπτήρες είναι ευρείς, ισόπεδοι και σαν φτυάρια. Οι κυνόδοντες μπορεί να είναι μικροί όπως στα άλογα ή εξέχοντες όπως στους ιπποπόταμους. Τα φυτοφάγα έχουν πολλούς τραπεζίτες για να αλέθουν τα μέρη του φυτού. Τα δόντια των φυτοφάγων ζώων είναι στενά ομαδοποιημένα (όπως στους ανθρώπους).
Τα φυτοφάγα μασούν σχολαστικά την τροφή τους προκειμένου να απελευθερώσουν τα εύπεπτα συστατικά και να διασφαλίσουν πλήρη ανάμιξη του υλικού με το σάλιο τους. Αυτό είναι σημαντικό διότι το σάλιο των θηλαστικών που τρώνε φυτά, συχνά περιέχει τα ένζυμα που συμμετέχουν στην πέψη των υδατανθράκων και ξεκινά να διασπά τα μόρια των τροφών όσο το φαγητό είναι ακόμα στο στόμα.
Στους ανθρώπους ομοίως, η πέψη ξεκινά από το στόμα με την ανάμιξη του σάλιου που περιέχει τα ένζυμα. Έχουμε επίπεδα και λεία δόντια με σαγόνια που μπορούν να κινούνται από πλευρά σε πλευρά. Σχεδόν κανένα άλλο ζώο σαρκοφάγο δεν έχει σαγόνια που κινούνται από πλευρά σε πλευρά. Τα ζώα που τρώνε κρέας δεν μασάνε το φαγητό τους, αλλά ξεσκίζουν κομμάτια από τα πτώματα και τα καταπίνουν ολόκληρα, επομένως δεν χρειάζονται επίπεδα δόντια.
Πέρα από τα δόντια, οι άνθρωποι έχουν μακριά, αναδιπλούμενα έντερα που κάνουν το φαγητό να μετακινείται αργά στο πεπτικό σύστημα, επιτρέποντας στο σώμα να απορροφήσει όσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά είναι δυνατό, πριν να το αποβάλει. Τα σαρκοφάγα έχουν κοντά έντερα επειδή το κρέας μπορεί να περιέχει επικίνδυνα παθογόνα και σαπίζει αν δεν υποβληθεί σε γρήγορη επεξεργασία. Επιπλέον, το PH του στομάχου μας είναι το ίδιο με αυτό των φυτοφάγων.

Το είδος μας εξελίχθηκε τρώγοντας κρέας – Το μέγεθος του εγκεφάλου μας δε θα ήταν εφικτό χωρίς αυτό.
Η γλυκόζη είναι το μόνο καύσιμο που φυσιολογικά χρησιμοποιείται από τα κύτταρα του εγκεφάλου. Αυτό το σάκχαρο εξασφαλίζεται από τους υδατάνθρακες, δηλαδή το άμυλο και τα σάκχαρα που τρώμε σε μορφή δημητριακών, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών. Αυτές είναι οι τροφές που τρέφουν τον εγκέφαλο. Το «κρέας» στην κυριολεξία δεν είναι τροφή για τον εγκέφαλο, αλλά αντιθέτως η υπέρ-κατανάλωση του οδηγεί σε περίσσεια χοληστερόλη και σε μία κηρώδη συγκέντρωση, που μπορεί να μπλοκάρει τη ροή του αίματος προς την καρδιά ή τον εγκέφαλο, και η κακή κυκλοφορία προς τον εγκέφαλο μπορεί να επιφέρει ακόμα και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Επίσης, ένα θέμα των Ειδήσεων του BBC έφερε τον τίτλο «Άμυλο, το καύσιμο της ανθρώπινης εξέλιξης: η ικανότητα του ανθρώπου να χωνεύει τις αμυλούχες τροφές, όπως η πατάτα, μπορεί να εξηγήσει την επιτυχία μας στον πλανήτη». Συγκρινόμενοι με τους πρωτόγονους, οι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερα αντίγραφα ενός γονιδίου απαραίτητου για τη διάσπαση των πολυθερμιδικών αμύλων, αναφέρει η Φυσική Γενετική. Και αυτές οι επιπλέον θερμίδες μπορεί να ήταν κρίσιμες για να τρέφουν τους μεγαλύτερους εγκεφάλους των ανθρώπων, θεωρεί το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας των επιστημόνων της Σάντα Κρουζ.
Πρωτύτερα, ειδικοί αναρωτήθηκαν αν το «κρέας» στη διατροφή ήταν η απάντηση» (Δείτε: http://news.bbc.co.uk/2/hi/6983330.stm).

Είναι εμφανές ότι οι άνθρωποι είναι αρπακτικά όπως πολλά άλλα ζώα. Δεν είμαστε διαφορετικοί από τα άλλα ζώα. Τα λιοντάρια τρώνε τις ζέβρες. Δεν βρίσκομαι στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας για να τρώω φυτά!
Είναι πασιφανές ότι είμαστε διαφορετικοί από τα λιοντάρια που είναι πραγματικά σαρκοφάγα. Διαπιστώνουμε ότι οι άνθρωποι έχουν την ανατομία ενός φυτοφάγου αν εξετάσουμε τη στοματική κοιλότητα, τα οξέα του στομάχου, το μήκος του παχέος εντέρου κ.λ.π.
Ο δρ. Μίλτον Μιλς αναφέρει: «Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι η γαστρεντερική οδός των ανθρωπίνων όντων έχει τη δομή των ”αφοσιωμένων” φυτοφάγων. Το ανθρώπινο είδος δεν εμφανίζει τα μικτά δομικά χαρακτηριστικά που περιμένει κανείς να βρει σε ανατομικά παμφάγα ζώα όπως οι αρκούδες και τα ρακούν. Έτσι, από τη σύγκριση του γαστρεντερικού σωλήνα των ανθρώπων με εκείνου των σαρκοφάγων, φυτοφάγων και παμφάγων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπινου είδους είναι σχεδιασμένο για μια καθαρά φυτοφαγική διατροφή».
(Πηγές αναφοράς καθώς και ένα προτεινόμενο άρθρο για όσους ενδιαφέρονται για τη Συγκριτική Ανατομία των φυτοφάγων, παμφάγων και σαρκοφάγων θα βρείτε στο http://www.vegsource.com/news/2009/11/the-comparative-anatomy-of-eating.html )

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Κάποια σφάζονται, ενώ ακριβώς δίπλα, κάποια άλλα περιμένουν τη σειρά τους, χωρίς καμία ελπίδα.

Οι άνθρωποι χρειάζονται τα ζωικά προϊόντα για να επιβιώσουν. Θα πεθάνεις νωρίτερα. Υπάρχουν συστατικά στο κρέας που χρειάζεται το σώμα σου και που δεν μπορείς να τα πάρεις από κανένα άλλο είδος τροφής. 
Σύμφωνα με την κύρια και μεγαλύτερη οργάνωση επαγγελματιών διατροφής των ΗΠΑ, το σχόλιο αυτό δεν ευσταθεί! Αποτελεί θέση του Αμερικάνικου (και του Καναδικού) συνδέσμου διαιτολόγων (ADA), ότι οι κατάλληλα σχεδιασμένες φυτοφαγικές διατροφές, συμπεριλαμβανομένων και των απόλυτα φυτοφαγικών ή vegan, είναι υγιεινές, θρεπτικές και ενδεχομένως παρέχουν οφέλη στην υγεία ως προς την πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων.
Οι σωστά σχεδιασμένες φυτοφαγικές διατροφές είναι κατάλληλες για τα άτομα σε όλα τα στάδια του κύκλου της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών της εγκυμοσύνης, του θηλασμού, της βρεφικής ηλικίας, της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας, καθώς και για αθλητές.
Σύμφωνα με το ADA οι φυτοφαγικές διατροφές συχνά σχετίζονται με πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία όπως χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης του αίματος, μείωση κινδύνου καρδιοπαθειών, μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και μείωση κινδύνου υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2. Επιπροσθέτως, έρευνα έδειξε ότι η φυτοφαγική διατροφή συνδέεται με μείωση του κίνδυνου θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια, ενώ οι φυτοφάγοι τείνουν να έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ και χαμηλότερα συνολικά ποσοστά καρκίνου.  Σημαντική επίσης είναι και η γνώση, πως όποιοι τρώνε μεγάλες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης βρίσκονται σε κίνδυνο να αδειάσουν τις αποθήκες ασβεστίου τους, ανεξάρτητα από την ποσότητα που καταναλώνουν.
Το γάλα -για παράδειγμα- μπορεί να περιέχει μολυντές και να προκαλέσει άσθμα, τροφικές αλλεργίες, δυσκοιλιότητα, ειδικά στα παιδιά. Εξαιτίας αυτού, η Παιδιατρική Αμερικανική Ακαδημία (American Academy of Pediatrics) δεν συνιστά την κατανάλωση αγελαδινού γάλατος σε παιδιά κάτω τους ενός έτους.
Επιπροσθέτως, η κτηνοτροφική παραγωγή δημιουργεί πανδημίες, γι’αυτό οι φυτοφάγοι με την στάση τους δεν βοηθούν και δεν προκαλούν ανθρώπινες επιδημίες όπως η γρίπη των χοίρων (swine flu), ούτε βοηθούν την εξάπλωση παθογόνων που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα (E-Coli, σαλμονέλα).
Οι φυτοφαγικές διατροφές είναι συνήθως χαμηλότερες σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη και έχουν υψηλότερα επίπεδα σε διαιτητικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες C και Ε, φολικό οξύ, καροτενοειδή, φλαβονοειδή και άλλα φυτοχημικά. Αυτές οι διαφορές σε θρεπτικά συστατικά εξηγούν κάποια από τα πλεονεκτήματα υγείας που απολαμβάνουν εκείνοι που ακολουθούν μια ποικίλη και ισορροπημένη φυτοφαγική διατροφή. (Και εδώ είναι η σελίδα του Συλλόγου Διαιτολόγων Αυστραλίας σχετικά με τη vegan διατροφή – Βλέπε http://daa.asn.au/for-the-public/smart-eating-for-you/nutrition-a-z/vegan-diets/).
Όπως οι παμφάγοι όμως, έτσι και οι vegan έχουν το δικό τους σύνολο θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται να διασφαλίσουν ότι καταναλώνουν ή συμπληρώνουν, έτσι ώστε να διατηρούν μια μακροχρόνια και βέλτιστη υγεία. (Βλέπε http://thevegantruth.blogspot.com/2014/06/what-every-vegan-needs-to-know-about.html).
Μία από τις πιο συχνές “δικαιολογίες” όσων κρίνουν τη διατροφή των vegans ως ανεπαρκή, είναι ότι οι vegans δεν λαμβάνουν από πουθενά τα πολύτιμα λιπαρά οξέα.
Λάθος! Πολλά προιόντα της φύσης, όπως ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia, το λάδι canola, τα καρύδια, τα σκουροπράσινα λαχανικά, όπως και κάποια φύκια περιέχουν λιπαρά οξέα. Επίσης υπάρχουν αρκετά διατροφικά συμπληρώματα που αναφέρονται σε βίγκαν (που προέρχονται από φύκια).
Μία άλλη διαδεδομένη δικαιολογία είναι πως όσοι δεν τρωνε κρέας κινδυνεύουν από αναιμία.
Από έρευνες στη βίγκαν κοινότητα, βρήκαμε ότι σχεδόν όλοι οι βίγκαν ισχυρίζονται ότι νοιώθουν περισσότερη ενέργεια από τη στιγμή που έγιναν βίγκαν. Υπάρχουν πολλές φυτικές πήγες σιδήρου όπως: μελάσα, ξηροί καρποί, ξερά φασόλια (μουλιασμένα και μαγειρεμένα), ταχίνι, σουσάμι, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, λιαστές ντομάτες, ξερά βερίκοκα, μαϊντανός, ξερά βότανα όπως το θυμάρι, σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπανάκι, κινόα, τοφού, σόγια, φακές, κ.λ.π.
Ο σίδηρος δε, απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται μαζί με βιταμίνη C κι έτσι οι βίγκαν διατροφές είναι υψηλές σε βιταμίνη C. Τροφές όπως το μπρόκολο και το μποκ τσόι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C κι έτσι το σίδηρο από αυτές τις τροφές απορροφάται πολύ καλά.
Πολύ συχνή δικαιολογία επίσης όσων αντιτίθενται στη φυτοφαγία είναι πως αν η διατροφή που βασίζεται σε φυτά είναι η φυσική μας διατροφή, τότε γιατί δεν μπορούμε να προσλάβουμε όλα τα φυσικά συστατικά χωρίς συμπληρώματα;
Καταρχήν είναι καλό να θυμόμαστε πως στα συμπληρώματα διατροφής -κατα διαστήματα τουλάχιστον- καταφεύγουν όλοι, φυτοφάγοι και μη, και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Αν εστιάσουμε ωστόσο καθαρά και μόνο στους φυτοφάγους, υπάρχει αυτή η διαδεδομένη άποψη, που υποστηρίζει ότι πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Β12. Ωστόσο είναι καλό να γνωρίζουμε, ότι οι φυτοφάγοι (που τρέφονται σωστά), δεν έχουν έλλειψη Β12 πιο συχνά από τους μη-φυτοφάγους. Ένα συγκεκριμένο ποσοστό εμφανίζει έλλειψη για διάφορους λόγους. Και εδώ ακριβώς κάνουν την εμφάνιση τους τα συμπληρώματα διατροφής. Απλά οι φυτοφάγοι προτιμούν να πάρουν τους μικροοργανισμούς τους από μια παστίλια με γεύση κερασιού, ή ενισχυμένη διατροφική μαγιά με γεύση τυριού, ή δημητριακά, ή γάλα σόγιας, ή μέσω ενός άλλου φυτοφαγικού τρόπου, παρά από το στομάχι μιας βασανισμένης και δολοφονημένης αγελάδας η οποία ήθελε να ζήσει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφαιρείται η ζωή ενός ζώου όταν μπορούμε να προμηθευτούμε Β12 από καλλιέργειες βακτηριδίων.

Θα υπάρξουν ελλείψεις τροφίμων αν γίνουμε vegans.
Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί. Το Ινστιτούτο WorldWatch αναφέρει: «Η κατανάλωση κρέατος είναι μια αναποτελεσματική χρήση των σιτηρών – τα δημητριακά χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά, όταν καταναλώνονται άμεσα από τον άνθρωπο. Η συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής κρέατος βασίζεται στη διατροφή των ζώων με δημητριακά, δημιουργώντας ανταγωνισμό για σιτηρά ανάμεσα σε εύπορους κρεατοφάγους και τους φτωχούς του κόσμου.»
Αν σταματούσε η αναποτελεσματική παροχή των δημητριακών και της σόγιας στα ζώα, θα είχαμε περισσότερα φυτικά τρόφιμα για να σιτιστούν όλοι. Όλοι θα σιτίζονταν, όχι μόνο οι άνθρωποι που είναι αρκετά πλούσιοι για να αγοράσουν κρέας. Το κρέας αποτελεί μεγάλη σπατάλη πόρων, όπως το νερό και το έδαφος.
Αυτό θα αλλάξει στο μέλλον, σε μια βίγκαν κοινωνία, όταν οι άνθρωποι θα αρχίσουν να καλλιεργούν πιο πολλά οπωροφόρα δέντρα, κήπους, δημητριακά, Quinoa, φαγόπυρο, σόγια και όσπρια τότε θα μπορούν να μοιράζουν και να σιτίζουν πιο δίκαια όλα τα έθνη. Είναι προφανές ότι θα υπάρξει πλεόνασμα και όχι έλλειψη καθώς και δικαιοσύνη στον κόσμο. http://www.worldwatch.org/node/549

Αν ήσασταν ναυαγοί σε ένα έρημο νησί, δεν θα τρώγατε κρέας; Και τι γίνεται με τους αυτόχθονες ή τους Ινουίτ? 
Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε ναυαγοί σε ένα έρημο νησί και μια τέτοια προσέγγιση είναι εντελώς υποθετική και πέραν των ορίων μιας αξιοπρεπούς συζήτησης με επιχειρήματα σοβαρά. Ίσως στην απίθανη περίπτωση που μάς συνέβαινε κάτι τέτοιο αναθεωρούσαν κάποιοι, παρότι οι φυτοφάγοι -έτσι κι αλλιώς- δεν βλέπουν το πτώμα ενός ζώου ως τροφή.
Υπάρχει πλούσια αφθονία του φυτικού βασιλείου σχεδόν παντού στον κόσμο. Αν ήμασταν Ινουίτ μπορεί να είχαμε μια καλή δικαιολογία. Ωστόσο η διατροφή τους δεν βοηθά στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής τους.
Ο Joel Fuhrman, MD, περιγράφει το προσδόκιμο ζωής αυτών που ακολουθούν μια κατά βάση κρεατοφαγική διατροφή:
«Oι Γροιλανδοί Ινουίτ, που ιστορικά είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε φρούτα και λαχανικά έχουν τα χειρότερα στατιστικά στοιχεία μακροβιότητας στη Β. Αμερική. Έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν και στο παρόν, δείχνουν ότι πεθαίνουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια νωρίτερα και έχουν υψηλότερο ποσοστό κινδύνου να νοσήσουν από καρκίνο απ΄ότι ο συνολικός πληθυσμός του Καναδά…. Γνωρίζουμε τώρα ότι η μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, οσπρίων, φρούτων, ωμών ξηρών καρπών και σπόρων, με ταυτόχρονη μεγάλη μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, συνεπάγεται πολύ σημαντική αύξηση στην μακροβιότητα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ευρεία ποικιλία μακροβιοτικών φυτοχημικών θρεπτικών στοιχείων που περιλαμβάνει η φυτοφαγική διατροφή. Με την αξιοποίηση της διαθεσιμότητας υψηλών σε ποιότητα φυτικών τροφών, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουμε τόσο με καλύτερη υγεία, όσο και περισσότερο απ΄ότι ποτέ πριν στην ανθρώπινη ιστορία.»

Γιατί ενδιαφέρεστε περισσότερο για τα ζώα από ότι για τους ανθρώπους;
Γιατί τα μη-ανθρώπινα ζώα καταδιώκονται και κακομεταχειρίζονται περισσότερο από κάθε άλλο αισθανόμενο ον και είναι απροστάτευτα. Η ζωική και η ανθρώπινη απελευθέρωση είναι αλληλένδετες, βοηθώντας τα ζώα βοηθάμε και τους ανθρώπους. Μπορούμε να φέρουμε ειρήνη στον πλανήτη μας εάν σταματήσουμε την βία την οποία οι άνθρωποι έχουν μάθει να αναπαράγουν.
Όπως είπε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν: «Τίποτα δεν θα ωφελούσε την υγεία και θα αύξανε τις πιθανότητες επιβίωσης του στην γη, όσο η εξέλιξη της διατροφής σε φυτοφαγική».
Επιπλέον, για το θέμα είπε: «Κατά την άποψη μου ο φυτοφαγικός τρόπος ζωής μέσω της αγνής, φυσικής επίδρασης στην ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία θα επηρέαζε ευεργετικά ολόκληρη την ανθρωπότητα».
Με άλλα λόγια η φροντίδα για τα άλλα ζώα θα βοηθήσει την μεταμόρφωση της ανθρωπότητας σε μια πιο πολιτισμένη μορφή. Οι φυτοφάγοι ενδιαφέρονται για όλες τις αδικίες, την υποδούλωση και την καταπίεση ανεξάρτητα από το είδος, την φυλή ή το φύλο του θύματος.
Όταν οι μη-φυτοφάγοι λένε ότι τα ανθρώπινα προβλήματα υπερισχύουν, οι φυτοφάγοι δεν μπορούν να καταλάβουν πώς η άκαρδη εκμετάλλευση των ζώων βοηθά σε αυτό.

Θα πρέπει να βοηθάς ανθρώπους, όχι ζώα.
Η απελευθέρωση των ζώων και του ανθρώπου είναι συνυφασμένες, δεν μπορούμε να έχουμε το ένα χωρίς το άλλο. Ο βιγκανισμός είναι μία ελπίδα του πλανήτη και των κατοίκων του, για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιωσιμότητα, την υπερθέρμανση του πλανήτη (η κτηνοτροφία είναι ο μεγαλύτερος ένοχος), την ανθρώπινη υγεία. Επίσης βοηθά στο να μπει τέλος στην ανθρώπινη πείνα με το να μην διοχετεύεται η μεγαλύτερη ποσότητα δημητριακών και σόγιας στον κόσμο στα εκτρεφόμενα ζώα ώστε οι πλούσιοι να τρώνε, ενώ άλλοι πεθαίνουν από την πείνα. Επίσης, αποτελεί ελπίδα για έναν κόσμο που δεν θα στηρίζεται πάνω στην βία ως βάση. Βοηθώντας τα ζώα θεραπεύουμε τον πλανήτη μας.

Μα δεν υπάρχουν οφέλη για την κοινωνία που να πηγάζουν από τον φυτοφαγικό τρόπο ζωής.
Κι όμως υπάρχουν! Η γη κτηνοτροφικής παραγωγής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή τροφής για περισσότερους ανθρώπους, καθώς η παραγωγή φυτικής πρωτεΐνης αποδίδει πολύ περισσότερη ποσότητα από όσο η σάρκα των ζώων, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο υγιεινή για τους ανθρώπους.
Η κτηνοτροφία είναι κύρια αιτία της μείωσης της βιοποικιλότητας και η μεγαλύτερη αιτία της αποψίλωσης των δασών.
Η κτηνοτροφία προκαλεί υποβάθμιση της γης αλλά και ρύπανση και αφανισμό των ψαριών από τους ωκεανούς. Σύμφωνα με έρευνα του Worldwatch Institute το 2007 απαιτούνται πάνω από 20.000 λίτρα νερού για την παραγωγή μισού κιλού ζωικής σάρκας!
Η ζωική παραγωγή είναι ο μεγαλύτερος ένοχος στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου. Οι έρευνες έδειξαν ότι η καλύτερη προοπτική για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα (Carbon Footprint) είναι η φυτοφαγική διατροφή με τοπικά προϊόντα.

Αν δεν τρώγαμε κρέας οι αγελάδες θα πέθαιναν. Κανείς δεν θα ασχολιόταν με την εκτροφή τους.
Σίγουρα δεν θα υπήρχαν 1,5 δισεκατομμύρια από αυτές! Οι αγελάδες, σε τόσο μεγάλους αριθμούς, δεν κάνουν καλό στον πλανήτη καθώς οι εκπομπές τους προκαλούν υπερθέρμανση, η αποψίλωση για αυτά προκαλεί διάβρωση στο έδαφος, τα περιττώματά τους προκαλούν ρύπανση των υδάτων, καταστρέφουν τα νέα δέντρα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού.
Σαν χαρακτήρας ατομικά, είναι ευγενικά ζώα. Μόλις μπει ένα τέλος στην κτηνοτροφία, θα σταματήσουμε την αναπαραγωγή και θα τους δώσουμε καταφύγιο για να ζήσουν τις ζωές τους. Σε κάποιο σημείο ένας περιορισμένος αριθμός από αυτές θα τους επιτραπεί να αναπαραχθούν φυσικά και θα μπορούμε να συνεχίσουμε να τις αγαπάμε αντί να τις τρώμε, να τις κακοποιούμε και να φοράμε το δέρμα τους. Οι αγελάδες που έχουν διασωθεί στα καταφύγια ζώων έχουν αποδειχθεί υπέροχοι φίλοι.

Δεν θα υπήρχαν αν δεν τα τρώγαμε.
Τα περισσότερα ζώα που προορίζονται για κατανάλωση, υπάρχουν γιατί εκτρέφονται για ανθρώπινη χρήση. Πρέπει να σταματήσουμε την εκτροφή τους μόνο και μόνο γιατί τα βλέπουμε ως εμπορεύματα που μπορούμε να κατέχουμε. Όποιος βλέπει ζωντανά, αισθανόμενα ζώα ως ευκαιρία για λεφτά είναι ηθικά λάθος. Η αναπαραγωγή των ζώων είναι συνηθισμένη στην εκμετάλλευση των ζώων, αλλά είναι ανήθικη, είναι σεξουαλική παρενόχληση, είναι παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων.

Εσείς οι φυτοφάγοι κάνετε συνέχεια κήρυγμα.
Οι φυτοφάγοι δεν είναι αυτοί που ξοδεύουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε διαφημίσεις γάλακτος, ώστε να πουν ψέματα στο κοινό για το πόσο υγιεινό είναι το γάλα για αυτούς. Ούτε δείχνουν δήθεν “χαρούμενες αγελάδες” που δέχονται να δώσουν το γάλα τους, το οποίο προορίζεται για τα μοσχάρια τους, τα οποία είχαν απαχθεί και σκοτωθεί από τους ανθρώπους με σκοπό να κλέψουν το γάλα αυτό. Επίσης, πουθενά δεν παρουσιάζουν “χαμογελαστά και χαριτωμένα γουρουνάκια” που διαφημίζουν παριζάκι για τα παιδιά.
Οι μη-φυτοφάγοι έχουν διακηρύξει και προωθήσει την οπτική τους σε τόση κλίμακα, ώστε έχουν κάνει μια τελείως εκτός φύσης πράξη να μοιάζει φυσική. Με περισσότερα από $180 εκατομμύρια να ξοδεύονται κάθε χρόνο σε διαφήμιση στην βιομηχανία γαλακτοκομικών, ίσως οι μη-φυτοφάγοι να έχουν κάνει περισσότερο ‘κήρυγμα’ από ότι τους αναλογεί.
Οι φυτοφάγοι απλά προσπαθούν να αποκαλύψουν την αλήθεια, η οποία έχει κρυφτεί από το κοινό, από τους μεγάλους κήρυκες των αν-αληθειών,  που θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους .

Αν δεν τα φάμε, θα μας φάνε.
Τα περισσότερα από τα ζώα που τρώνε οι άνθρωποι είναι ήρεμα φυτοφάγα τα οποία συνήθως δεν θα έβλαπταν κάποιον, ακόμη και για αντίποινα.

Αγοράζω βιολογικό κρέας ώστε τα ζώα να είναι πιο ανώδυνα μεγαλωμένα. Είχαν μια καλή ζωή. Οι μικρές φάρμες είναι καλές για το περιβάλλον. Υποστηρίζω να είναι εκτός κλούβιου, ανώδυνα μεγαλωμένα και δεν υποστηρίζω τη βία στα ζώα.
Εάν τρως προϊόντα ζώων (βιομηχανικά ή μικρής φάρμας), φοράς δέρμα ζώων, χρησιμοποιείς καλλυντικά και προϊόντα καθαρισμού που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, πηγαίνεις στο τσίρκο, ζωολογικούς κήπους, αγώνες με άλογα, ταύρους και σκύλους, ή αγοράζεις ένα “κατοικίδιο” από έναν εκτροφέα (και δυστυχώς η λίστα με τους τρόπους που οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται άλλα ζώα είναι ατελείωτη), τότε ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ άθελά σου τη βία κατά των ζώων, είτε λες ότι το κάνεις είτε όχι.
Οι φυτοφάγοι δεν τα δέχονται αυτά, ψάχνουν στο ίντερνετ και μορφώνονται για το τι σημαίνει να είσαι φυτοφάγος ως στάση ευπρέπειας προς τα άλλα ζώα.

Αν είναι βιολογικής καλλιέργειας τότε είναι εντάξει γιατί τρώνε χόρτα και σφάζονται ανώδυνα.
Όχι, ΔΕΝ είναι εντάξει. Όχι για τα ζώα. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση τους. Είναι πλήρως συνειδητά όντα, με μάτια, εγκέφαλο, καρδιά και πολλές παρόμοιες σωματικές λειτουργίες και συστήματα. Επικοινωνούν και μας κοιτάζουν στα μάτια, ουρλιάζουν και παρακαλούν για οίκτο όταν θανατώνονται στα σφαγεία. Μοιάζουν πολύ με εμάς. Είμαστε συγγενές είδος με τα ζώα. Αν ήθελες να φας έναν άνθρωπο, θα περιέγραφες τη σφαγή αυτού, ανθρώπινη; Η σφαγή άλλων ζώων από ανθρώπους δεν είναι ΠΟΤΕ ανθρώπινη, είτε βιολογικά είτε συμβατικά.

Μερικά ζώα προορίζονται για τροφή. Υπάρχει διάφορα μεταξύ κατοικίδιων και ζώων κατανάλωσης.
Εάν και η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι αυτό είναι αλήθεια, από την μία είναι μια κατάσταση του ανθρώπινου μυαλού που αποτελεί παράδειγμα αδράνειας, αδιαφορίας, επιπολαιότητας, ή σπισισμού, και από την άλλη είναι θέμα κουλτούρας. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ζώα που εμείς ονομάζουμε κατοικίδια, για κάποιους άλλους είναι καθημερινό πιάτο στο τραπέζι τους, ή γκουρμέ επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα αισθανόμενα ζώα αξίζουν το ίσο δικαίωμα να μην κατέχονται, σκλαβώνονται, καταπιέζονται, κακοποιούνται ή σκοτώνονται από τους ανθρώπους. Οι φυτοφάγοι που δεν βλέπουν τα γουρούνια ως τροφή, βιώνουν τις σχέσεις με τα ζώα αυτά όπως με ένα σκυλί.
Μπορούμε να ξεμάθουμε τον σπισισμό με τον οποίο μεγαλώσαμε. Όσο αναφορά την βίαιη κακοποίηση δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της κακοποίησης μιας αγελάδας, ενός σκύλου, ενός αλόγου, ενός χοίρου, ενός κοτόπουλου, ενός ψαριού ή ενός ανθρώπου.

Οι αγρότες αγαπούν τα ζώα τους και γενικά συμπεριφέρονται καλά.
Κανένα ζώο που τρέφεται για κατανάλωση δεν αντιμετωπίζεται καλά. Κάποιος εννοεί πολύ περίεργα την αγάπη αν νομίζει ότι ο κτηνοτρόφος που εκτρέφει τα ζώα για να τα σκοτώσει, τα αγαπά ουσιαστικά. Κάποιος που θεωρείται ιδιοκτησία ενός ανθρώπου, σκλάβος δηλαδή, ποτέ δεν έχει καλή αντιμετώπιση.
Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα ζώα που εκτρέφονται για ανθρώπινη τροφή, ή άλλα προϊόντα, υφίστανται καθημερινά  φοβερές πρακτικές-βασανιστήρια στη σύντομη, θλιβερή ζωη τους, όπως όλων των μορφών ευνουχισμούς, αφαίρεση ράμφους, κεράτων, γονιμοποίηση κλπ, χωρίς αναλγητικά. Αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα για ανθρώπινη χρήση, ως αντικείμενα και όχι ως αισθανόμενα, ενσυνείδητα ζώα που πραγματικά είναι. Όταν το κέρδος από αυτά είναι το κίνητρο, η αντιμετώπιση τους πάντα θα είναι λανθασμένη, παρόλο που μπορεί να αντιμετωπίζονται καλύτερα από μερικούς κτηνοτρόφους ή μεθόδους εκτροφής. Όλη η νοοτροπία είναι σε λάθος βάση και λανθασμένη.

Έχω έναν πολύ δραστήριο τρόπο ζωής και χρειάζομαι πολύ πρωτεΐνη.
Τα φασόλια σόγιας περιέχουν πολύ περισσότερη πρωτεΐνη από πολλά ζωικά προϊόντα. Ένα ποτήρι γάλα αγελάδας έχει 3.2 γραμμάρια πρωτεΐνης ενώ 100 γραμμάρια τοφού έχουν 16 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τα φασόλια, οι φακές και οι καρποί έχουν συγκρίσιμη ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με ζωικά προϊόντα. Ενώ -πληροφοριακά- η κινόα έχει την περισσότερη πρωτεΐνη από όλα τα δημητριακά. Διατροφή πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη είναι γνωστό ότι προκαλούν στους ανθρώπους να εκκρίνουν περισσότερο ασβέστιο μέσω των ούρων και να αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Η φυτική πρωτεΐνη είναι όσο χρήσιμη είναι η ζωική χωρίς όλο αυτό το λίπος,  χοληστερόλη, αντιβιοτικά, ορμόνες κτλ. Οι ελέφαντες, οι ρινόκεροι, οι ταύροι, τα ελάφια, τα άλογα, οι ακρίδες είναι ικανά να αποκτούν δύναμη και όγκο από την φυτική διατροφή. Ένας ορεσίβιος γορίλλας είναι κυρίως φυτοφάγος. Από πού παίρνει την πρωτεΐνη του; Χτίζει την δύναμη και τους μύες του ακριβώς όπως κάνουν πολλοί φυτοφάγοι αθλητές δηλαδή με φυτά που έχουν μεγάλη συγκέντρωση πρωτεΐνης.

Οι φτωχοί άνθρωποι μεγαλώνουν με ζώα ή ψάρια (δωρεάν) και δεν μπορούν να γίνουν φυτοφάγοι. 
Αν κάποιος ψαρεύει δωρεάν, τότε πράγματι η φυτοφαγική διατροφή δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί, εκτός αν αυτός ο άνθρωπος καλλιεργεί το δικό του φαγητό (που και αυτό θα είχε κάποιο κόστος). Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε το δωρεάν. Ωστόσο, αν υπάρχει κάποιος που σέβεται περισσότερο από τον καθένα  τη ζωή και τα άλλα πλάσματα, είναι αυτός που αναγκάζεται να τα κυνηγήσει σχεδόν επί ίσοις όροις, (καθώς οι υπόλοιποι τρώνε την μπριζόλα, ή το μπιφτέκι όντας εντελώς αποκομμένοι από το ότι προέρχονται από ένα πλάσμα που υπέφερε όσο ζούσε και πέθανε επώδυνα χωρίς να έχει καμία ευκαιρία ή επιλογή σωτηρίας).

Αν δεν τα τρώγαμε, τι θα συνέβαινε σε όλα τα άλλα ζώα;
Αν δεν τα τρώγαμε, θα σταματούσαμε την μαζική εκτροφή τους. Η κοινωνία θα τους παραχωρούσε νόμιμα καταφύγια αφού θα απαγορευόταν στους ανθρώπους να εξουσιάζουν κάθε είδους ζώο από το νόμο. Αυτό θα μείωνε σημαντικά τον αριθμό τους. Θα τα χώριζαν προκειμένου να σταματήσουν να αναπαράγονται και θα ζούσαν απλά και ειρηνικά τη ζωή τους. Θα προστατεύονταν νόμιμα από την ανθρώπινη σεξουαλική κακοποίηση και αναπαραγωγή και κάθε εκτροφή θα σταματούσε. Η μόνη συνέχιση του είδους τους θα ήταν από ζώα σε καταφύγια ελεύθερα να ζευγαρώνουν με φυσικούς ρυθμούς.

Τα ζώα είναι υποδεέστερα πλάσματα από τους ανθρώπους και γι’αυτό τα ελέγχουμε.
Ποιος το λέει; Άνθρωποι – φυσικά! Δε θα έπρεπε να τα εξουσιάζουμε. Αυτό είναι λάθος. Αυτό είναι ανθρώπινη κυριαρχία. Είμαστε σπισιστές αν πιστεύουμε ότι μόνο οι άνθρωποι αξίζουν να ζουν τη ζωή τους ελεύθεροι. Όλα τα πλάσματα, άνθρωποι και μη, ισάξια δικαιούνται προστασία από το νόμο ώστε να μη βλάπτονται από ανθρώπους.

Δε με νοιάζει όταν βλέπω ζώα να σφάζονται/ή δεν κοιτάζω. Δε θέλω να ξέρω.
Το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σήμερα ανίκανοι να συμπάσχουν με το ολοκαύτωμα που περνούν τα άλλα είδη στα χέρια της ανθρωπότητας – δεν είναι καύχημα. Στη συνείδησή μας, παρότι είναι καλά κρυμμένο, γνωρίζουμε ότι δεν είναι δίκαιο να προκαλούμε ή να επιτρέπουμε να συμβαίνει αδικαιολόγητο κακό σε άλλα ενσυνείδητα ζώα. Οι άνθρωποι δε χρειάζονται να καταναλώνουν ζώα, είναι πολύ καλά εξοπλισμένοι να ζουν σαν vegans. Κι αν δεν μπορούμε όλοι να γίνουμε vegans, τουλάχιστον μπορούμε να μειώσουμε τη θεσμοθετημένη εκμετάλλευση των ζώων αγοράζοντας προϊόντα «χωρίς εκμετάλλευση».

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Οι βιομηχανίες κάνουν τρύπες στο λαιμό σκυλιών τα οποία αναγκάζονται να εισπνέουν καπνό τσιγάρων, ή δένουν μάσκες σε αρουραίους και πιθήκους, αφού τους έχουν προηγουμένως ακινητοποιήσει, ώστε να δοκιμάσουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος επάνω τους!

Το γάλα, τα αυγά και το τυρί δε σκοτώνουν τα ζώα.
Η πραγματικότητα είναι ότι η «γαλακτοπαραγωγός αγελάδα» θανατώνεται για να φαγωθεί συνήθως γύρω στα 5 της χρόνια, σε αντίθεση με τον κανονικό 20-25ετή χρόνο ζωής της. Οι βιομηχανίες γάλακτος και αυγών είναι κυριολεκτικά χτισμένες πάνω στον έλεγχο του αναπαραγωγικού συστήματος των θηλυκών ζώων. Είναι πολύ ανησυχητικό ότι το αναπαραγωγικό σύστημα των θηλυκών οποιουδήποτε είδους θεωρείται μια πηγή κέρδους.
Ζώα που χρησιμοποιούνται για το γάλα τους ή τα αυγά τους ζουν μια μίζερη ζωή και όταν δεν είναι πια αρκετά κερδοφόρα, θανατώνονται για να φαγωθούν. Οι βιομηχανίες εκμετάλλευσης ζώων είναι όλες μια ενιαία μεγάλη επιχείρηση, με διαφορετικά παρακλάδια όπου το ένα υποστηρίζει και τροφοδοτεί το άλλο. Ο βιγκανισμός είναι η μόνη ηθική στάση στη σχέση μας με τα άλλα ζώα. Οι φυτοφάγοι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά και αυγά στηρίζουν την ανθρώπινη εκμετάλλευση και τη θανάτωση των ζώων.

Οι vegans δεν είναι υγιείς.
Οι vegans είναι υγιείς ή πολύ υγιείς, ενώ μερικοί δεν είναι τόσο υγιείς. Οι μη-vegans είναι κάπως υγιείς ή καθόλου υγιείς, ενώ μερικοί είναι υγιείς. Στατιστικά, οι vegans προσβάλλονται από λιγότερα καρδιακά νοσήματα, καρκίνο και άλλες σημαντικές ασθένειες ενώ έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Αν ένας vegan τρώει ανεπεξέργαστα και ολικής τρόφιμα: δημητριακά, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά (ειδικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά), αρκετές ωμές τροφές, εκτίθεται για λίγο στον ήλιο και παίρνει Β12 για παράδειγμα πασπαλίζοντας τα γεύματα του με πεντανόστιμη τυρένια διατροφική μαγιά καθημερινά… τότε θα έχει εξαιρετική υγεία. Αλλά μιας και ο βιγκανισμός δεν είναι τρόπος διατροφής, αλλά μια ηθική στάση, υπάρχουν κάποιοι vegans που δε βρίσκουν τόσο σημαντικό το να τρως και να ζεις υγιεινά. Υπάρχουν πολλοί υγιείς vegans πολλών ετών.
Το «China Study» ή το China-Cornell-Oxford Project, ήταν μια εικοσαετής έρευνα που διεξήχθη από την Κινεζική Ακαδημία Προληπτικής Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Cornell και τους Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διευθυνόμενο από τον Colin Campbell (μη φυτοφάγο, εκείνον τον καιρό). Η έρευνα εξέτασε τους ρυθμούς θνησιμότητας, διατροφής και τρόπου ζωής 6.500 ανθρώπων σε 65 επαρχιακές πόλεις στην Κίνα και κατέληξε ότι άνθρωποι με υψηλή κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες, ενώ αυτοί που ακολουθούσαν διατροφή με τροφές φυτικής προέλευσης ελαχιστοποιούσαν ή ανέστρεφαν την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.
Οι ερευνητές για καλή υγεία συνιστούν επαρκή έκθεση στο φως του ήλιου για διατήρηση επαρκούς επιπέδου βιταμίνης D και διατροφικά συμπληρώματα βιταμίνης Β12 σε περίπτωση πλήρους αποφυγής των ζωικών προϊόντων καθώς και ελαχιστοποίηση στη χρήση φυτικών ελαίων.
Επίσης 1,000 vegans εξετάσθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και βρέθηκε ότι οι vegans είχαν 40% λιγότερο λίπος στο σώμα τους και επιτύγχαναν υγιές βάρος: http://nutritionfacts.org/videos/thousands-of-vegans-studied/ 

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Σουβλάκι με τόφου και λαχανικά.

Δεν μπορώ να γίνω vegan, δε μου αρέσει να τρώω λαχανικά. Δε θέλω να τρώω τόφου και γρασίδι, ή δε μου αρέσουν τα vegan φαγητά.
Δεν υπάρχει κάτι να μη σου αρέσει για πάντα! Άλλαξε το δογματισμό των γευστικών σου προτιμήσεων. Το vegan φαγητό είναι απίστευτα νόστιμο. Όλα τα γεύματα που σου αρέσουν μπορούν να φτιαχτούν vegan. Θα σου αρέσει το φαγητό όταν αποκτήσεις την απαραίτητη φώτιση ότι δε θες να τρως τη σάρκα βασανισμένων και δολοφονημένων ζώων ή τα προϊόντα σκλαβιάς. Κατάλαβε το… και ως δια μαγείας το vegan φαγητό είναι τόσο νόστιμο πέρα από την πιο καλπάζουσα φαντασία.
Σε ποιόν δεν αρέσουν οι πατάτες, ή τα μακαρόνια και η σάλτσα μαρινάτα, το σκορδόψωμο, τα πεντανόστιμα φρούτα, οι ξηροί καρποί και το τηγανιτό ρύζι; Σε όλους αρέσουν τα vegan τρόφιμα – ξεκίνα με αυτά που ήδη σου αρέσουν για αρχή.
Ζήτα βοήθεια, βρες έναν πιο έμπειρο που μπορεί να σου δείξει πώς να προετοιμάζεις το τοφού, μια άγευστη μάζα πρωτεΐνης που μπορούμε μαγικά να μεταμορφώσουμε σε μια κρεμώδη σάλτσα, ομελέτα, ντιπ κρεμμυδιού ή ξυνή κρέμα! Απορροφά τις γεύσεις των μυρωδικών. Όταν οι άνθρωποι λένε «δε μου αρέσει το vegan φαγητό» ακούγεται τόσο ντροπιαστικά ασήμαντο σε σύγκριση με τη βία στα ζώα. Βρες vegan βιβλία μαγειρικής: όπως το “Incredibly Delicious, Recipes for a New Paradigm by Gentle World”, με πάνω από 500 απίστευτα νόστιμες συνταγές φαγητών, όπως λαζάνια, πίτσα, γεμιστά μανιτάρια, ρολά κανέλας, κέικ, μπισκότα, ακόμα και ενός μεγάλου τομέα ωμών τροφών. Έχει ακόμα και συνταγές από το επιτυχημένο εστιατόριο στη Χαβάη ”O Vegan” με ουρές απέξω του καθημερινά και ανθρώπους που λένε ότι μπορούν να τρώνε vegan καθημερινά αν το φαγητό έχει τέτοια γεύση!

Οι ιθαγενείς ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής έτρωγαν κρέας και σέβονταν τα ζώα.
Οι περισσότεροι από εμάς δεν αντιμετωπίζουν τις συνθήκες που οι πρόγονοί μας μπορεί να αντιμετώπιζαν για την επιβίωση τους. (Ωστόσο είναι καλό να ξέρουμε, πως κάποιες ΒόρειοΑμερικανικές φυλές έτρωγαν κυρίως, ή σε μεγάλο βαθμό, φυτοφαγικά, συμπεριλαμβάνοντας τους Choctaw, τους Cherokee, τους Chickasaw, τους Creek, τους Αζτέκους, τους Ζαποτέκους και άλλους, αλλά χάθηκαν με τον καιρό και την αποικιοκρατία.)
Πληρώνοντας κάποιον για να εκτρέφει, εκμεταλλεύεται και σκοτώνει ζώα για φαγητό, ένδυση, ή άλλες ανθρώπινες χρήσεις στις μέρες μας, είμαστε μπροστά σε μία ενέργεια που δεν αξίζει τον σεβασμό μας. Κάνοντας -στην εποχή που ζούμε- προσευχές ή ευχαριστίες στα ζώα που σκοτώνονται για την μη-αναγκαία κατανάλωση τους, γλυκαίνονται τα ανθρώπινα αυτιά, αλλά η ουσία δεν αλλάζει, καθώς αυτές οι πράξεις είναι ασήμαντες για τα ζώα που σφάζονται. Μόνο επιλέγοντας να μην εκμεταλλευόμαστε ή βλάπτουμε άλλα ζώα τούς δείχνουμε αληθινό σεβασμό.

Τα δικαιώματα είναι μόνο στους ανθρώπους όχι για τα ζώα. Οι άνθρωποι είναι ανώτεροι.
Ποιος το λέει; Οι άνθρωποι, φυσικά. Ένα ανθρωποκεντρικό, ανθρωποκυριαρχικό είδος! Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα ζώα είναι ανώτερα από τους ανθρώπους από την οξύτερη ακοή, την καλύτερη όραση, τον μεγαλύτερο εγκέφαλο, την πιο πιστή συντροφιά.
Ανώτερος είναι αυτός που δρα με σεβασμό, όχι βία και καλές προθέσεις προς όλα τα αισθανόμενα ζώα, ανθρώπινα και μη. Δεν είναι ανώτερος κάποιος που δρα με κατάφωρη περιφρόνηση για κάποια ζώα ενώ τιτλοφορεί τον εαυτό του ανώτερο.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Φωτογραφία από σφαγείο, όπου είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε οίκτος ούτε καν για ένα θηλυκό άλογο που κυοφορούσε.

Αν δεν πίνουμε γάλα οι αγελάδες θα πεθαίνουν επειδή δεν θα αρμέγονται. Τις βοηθάμε.
Είναι αλήθεια ότι αν μια αγελάδα γαλακτοπαραγωγής δεν απαλλαχθεί από το γάλα της οι μαστοί της διαστέλλονται τόσο που να μη μπορεί να περπατήσει για να φτάσει νερό ή τροφή και συνεπώς να πεθάνει. Ο λόγος που αυτό δεν συμβαίνει στη φύση είναι ότι τα βοοειδή, όπως και άλλα θηλαστικά, παράγουν γάλα μόνο μετά τον τοκετό και κατά τη διάρκεια του θηλασμού των μικρών τους.
Επειδή οι κτηνοτρόφοι θέλουν το γάλα της αγελάδος, κλέβουν το νεογέννητο μοσχαράκι της από αυτήν και αντί αυτού την συνδέουν με μηχανήματα που προσομοιώνουν το θηλασμό του.
Αν ένας κτηνοτρόφος παραμελήσει να αρμέξει τις αγελάδες από τις οποίες έχουν πάρει τα μωρά τους, θα μουγκρίζουν από τη δυσφορία. Αν οι κτηνοτρόφοι άφηναν τα μοσχαράκια στις μητέρες τους, αυτά θα θήλαζαν περίπου κάθε είκοσι λεπτά και η μητέρα αγελάδα δεν θα αντιμετώπιζε την ταλαιπωρία και αυτόν τον κίνδυνο.

Πολλά μικρά ζώα πεθαίνουν κατά την συγκομιδή των φυτών, δε νοιάζεστε για τα μικρά ζώα;
Είναι ακούσια βλάβη που μερικές φορές δεν μπορεί να αποφευχθεί. Οι βίγκαν προσπαθούν να εξαλείψουν το σπισισμό από τις σκέψεις και τις πράξεις τους και ως εκ τούτου νοιάζονται για όλα τα ζώα, μεγάλα ή μικρά και απλά προσπαθούν όσο περισσότερο μπορούν να μην βλάπτουν άλλα ζώα. Ωστόσο η εκμετάλλευση των ζώων για τροφή, ένδυση, ψυχαγωγία, εργασία, αναπαραγωγή ή πειραματισμό είναι βλάβη, εκμετάλλευση, βιαιοπραγία, καταπίεση από πρόθεση.
Μερικοί βίγκαν τρώνε τοπικής παραγωγής τρόφιμα που καλλιεργούνται σε μικρότερα αγροκτήματα, τα οποία μπορούν να μειώσουν το πόσο βλάπτουν τα μικρότερα ζώα. Οι μη-βίγκαν καταναλώνουν περισσότερα δημητριακά και σπόρους από τους βίγκαν, γιατί το 80-90% του συνόλου της σόγιας, του καλαμποκιού και άλλων καλλιεργειών καταναλώνονται από τα εκτρεφόμενα ζώα. Έτσι, αν η συγκομιδή των σπόρων σκοτώνει μικρότερα ζώα, τότε οι μη-βίγκαν είναι περισσότερο ένοχοι, καθώς στην πράξη χρησιμοποιούν πολλαπλάσια φυτά. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει σε αυτόν τον πλανήτη χωρίς να βλάπτονται άλλα ζώα ή έντομα ή χωρίς να χρησιμοποιεί τους περιβαλλοντικούς πόρους. Το θέμα είναι να προσπαθούμε να ελαχιστοποιούμε τη ζημιά αυτή.

~ ΔΙΑΣΗΜΟΙ VEGANS ~

Φιλόσοφοι, Πνευματικοί Ηγέτες
Δαλάϊ Λάμα του Θιβέτ, Σωκράτης, Πυθαγόρας, Κομφούκιος, Μαχάτμα Γκάντι, Σακυαμούνι Βούδα, Λάο Τσε κ.α.

Συγγραφείς, Καλλιτέχνες & Ζωγράφοι
Λεονάρντο Νταβίντσι, Ράλφ Έμερσον, Μπέρναρντ Σώ, Τζών Ρόμπινς, Μαρκ Τουέην, Αλμπερτ Σβάϊτσερ, Πλούταρχος (Έλληνας Φιλόσοφος & συγγραφέας), Βολταίρος, Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι (Ινδός συγγραφέας, φιλόσοφος ηγέτης του Υπερβατικού Διαλογισμού), Λέων Τολστόϊ, κα.

Επιστήμονες, Εφευρέτες & Μηχανικοί
Κάρολος Δαρβίνος, Αλμπερτ Αϊνστάιν, Τόμας Έντισον, Ισαάκ Νεύτων, Νίκολα Τέλσα, Χένρυ Φόρντ  κα.

Ηθοποιοί
Πάμελα Άντερσον, Ασλεϊ Τζούντ, Μπριζίτ Μπαρντώ, Ντέϊβιντ Ντουχόβνι, Ντάννυ Ντε Βίτο, Κάμερον Ντιάζ , Ρίτσαρντ Γκήρ, Ντάρυλ Χάννα, Ντάστιν Χόφμαν, Κέϊτυ Χόλμς, Στήβ Μάρτιν, Ντέμι Μούρ, Ίαν Μακέλλεν , Τόμπι Μακγκουάϊρ, Πωλ Νιούμαν, Μπράντ Πίτ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Στήβεν Σήγκαλ, Μπρούκ Σήλντς, Ναόμι Γουότς, Κέϊτ Γουίνσλετ κ.α.

Tραγουδιστές & Μουσικοί
Τζόαν Μπαέζ, Τζώρτζ Χάρρισον, Πωλ Μακ Κάρτνεϊ, Ρίνγκο Στάρ, Μπόμπ Ντίλαν, Μάϊκλ Τζάκσον, Μόρρισεϋ, Σίνεντ Ο’Κόνορ, Πίνκ, Πρίνς , Τζάστιν Τιμπερλέικ, Τίνα Τέρνερ, Σάνια Τουέιν, Βανέσσα Γουίλιαμς κ.α.

Αθλητές
Μπίλυ Ζαν Κινγκ (Αμ. Πρωταθλητής του τέννις), Μπιλ Γουώλτον (Αμ. Μπασκετμπολίστας), Καρλ Λιούϊς (Αμ. Ολυμπιονίκης με 9 χρυσά μετάλλια), Εντουιν, Μόζες (Αμ. Ολυμπιονίκης, 2 χρυσά μετάλλια), Έλενα Βαλέντζικ (Γερμ. Πρωταθλήτρια του μποξ), Αλεξάντερ Νταργκάτζ (Γερμ. Αθλητής, πρωταθλητής στο Body-building, γιατρός) κα.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Related Post

The Nice Guys

Posted by - 26/05/2016 0
Λος Άντζελες, δεκαετία του ’70. Η λάμψη του Hollywood καλύπτεται από πυκνό νέφος, ενώ ακόμα και το διάσημο σήμα στο…
Comodo SSL