Τα 15 ΟΧΙ που πρέπει να τολμήσουμε να πούμε…

369 0

Έχουμε εντάξει στη ζωή μας πολλά πράγματα που τελικά μας προκαλούν πόνο, άγχος και ανησυχίες κι αντί να προσπαθήσουμε να απελευθερωθούμε από αυτά, καταλήγουμε να είμαστε προσκολλημένοι, κάνοντας τη ζωή μας περισσότερο δύσκολη από ό,τι είναι.

Από συνήθειες, συμπεριφορές και τρόπους σκέψης, μέχρι επιλογές ανθρώπων που δεν μάς εκτιμούν, έχουμε βαρύνει τη ψυχή μας με τόση απογοήτευση που έρχεται κάποτε η στιγμή που αρχίζουμε να αμφισβητούμε την αξία μας και να θεωρούμε ότι η δυστυχία μας είναι δικαιολογημένη…

Ίσως αυτή η λίστα με τα 15 πράγματα στα οποία πρέπει να πούμε «όχι», αρχίζοντας από σήμερα κιόλας, να μπορέσει να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο.

1. ΟΧΙ στην ανάγκη μας να έχουμε πάντοτε δίκιο

Πολύ συχνά οι άνθρωποι νιώθουμε την ανάγκη να έχουμε πάντοτε δίκιο και δεν αντέχουμε καθόλου στην ιδέα ότι μπορεί να αποδειχθούμε λάθος. Μάλιστα, είναι τόσο έντονη αυτή η ανάγκη μας, που δεν αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο που ελλοχεύει να τελειώσουν άδοξα κάποιες σχέσεις μας, γιατί πολύ απλά δεν αντέχουν οι άνθρωποι γύρω μας το άγχος που έχουμε και μεταδίδουμε, ή το ύφος. Πραγματικά, δεν αξίζει. Οποτε καλύτερα να αναρωτηθούμε το εξής: «Τι έχω μεγαλύτερη ανάγκη; Να ικανοποιώ την ανάγκη μου να αποδεικνύομαι πάντα σωστός, ή να έχω φίλους;».

2. ΟΧΙ στην ανάγκη μας να ελέγχουμε τα πάντα

Δε χρειάζεται να έχουμε τον έλεγχο για οτιδήποτε συμβαίνει με όλους. Είτε πρόκειται για συναδέλφους, είτε για τους γονείς μας, είτε για το/τη σύντροφό μας, το μόνο που χρειάζεται είναι ηρεμία και να αφήνουμε και τους άλλους να  παίρνουν ευθύνες για όσα συμβαίνουν. Πρέπει να μπορούμε να επιτρέπουμε σε όλους να είναι ο εαυτός τους, και αυτό είναι κάτι -που μεταξύ άλλων- θα μας κάνει να νιώσουμε ανάλαφροι.

3. ΟΧΙ στην αποφυγή των ευθυνών μας

Πρέπει να σταματήσουμε να ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους για όσα έχουμε ή όσα δεν έχουμε, για όσα νιώθουμε ή για όσα δε νιώθουμε. Πρέπει να σταματήσουμε να μεταθέτουμε τις ευθύνες και να αναλάβουμε αυτές που μας αναλογούν.

4. ΟΧΙ στην αυτολύπηση

Πόσοι άνθρωποι δεν υποβαθμίζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, επειδή σκέφτονται αρνητικά και θεωρούν ότι δεν αξίζουν και δεν μπορούν να τα καταφέρουν; Λέμε όχι σε αυτό. Δεν πρέπει να πιστεύουμε οτιδήποτε μας υπαγορεύει το μυαλό σας, ειδικά αν αυτό μας οδηγεί στην αυτολύπηση. Αξίζουμε πολύ περισσότερα!

5. ΟΧΙ στους περιορισμούς του μυαλού μας

Κάποιες φορές μπορεί να σκεφτόμαστε ότι δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε κάτι που έχουμε βάλει στο νου μας. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τι -νομίζουμε ότι- μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε, τι είναι δυνατό και τι αδύνατο. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να περιορίζει τις δυνατότητες μας, γιατί θα είμαστε πάντα κολλημένοι στο λάθος σημείο.

6. ΟΧΙ στη γκρίνια

Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να παραπονιόμαστε επί καθημερινής βάσεως για ανθρώπους, καταστάσεις, γεγονότα που μας κάνουν δυστυχισμένους, λυπημένους και κατηφείς. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε έτσι και καμιά περίσταση δεν μπορεί να μας δημιουργήσει αυτά τα συναισθήματα αν δεν το επιτρέψουμε εμείς οι ίδιοι. Δεν είναι οι καταστάσεις που υποδαυλίζουν αυτά που νιώθουμε, αλλά ο τρόπος που επιλέγουμε να βλέπουμε τα πράγματα. Ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάμε τη δύναμη που έχει η θετική σκέψη απέναντι στα πράγματα.

7. ΟΧΙ στην κακή κριτική

Ας ξεφορτωθούμε το κομμάτι του εαυτού μας, που ζει και τρέφεται από την ανούσια και ανώφελη κριτική που ασκεί σε ανθρώπους, που είναι απλώς διαφορετικοί από εμάς ή από ό,τι περιμέναμε να εξελιχθούν. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, κι όμως στη βάση μας είμαστε όλοι ίδιοι. Όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, όλοι θέλουμε να αγαπάμε και να μας αγαπήσουν κι όλοι θέλουμε να μας καταλαβαίνουν οι συνάνθρωποι μας. Όλοι κάτι αναζητάμε στη ζωή κι όλοι κάτι ευχόμαστε, γι αυτό ας μην κρίνουμε κανέναν, γιατί κάποιος άλλος θα βρεθεί να κρίνει εμάς με τρόπο που δε θα μας αρέσει και δεν θα μας αξίζει.

8. ΟΧΙ στον εντυπωσιασμό

Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθούμε τόσο σκληρά να εντυπωσιάζουμε τον περίγυρο μας και να παριστάνουμε ότι είμαστε κάτι που δεν είμαστε, μόνο και μόνο για να κάνουμε τους άλλους να μας συμπαθήσουν. Δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Τη στιγμή που θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να γίνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά είμαστε, όταν θα ρίξουμε όλες τις μάσκες, τότε θα αποδεχτούμε ουσιαστικά τον εαυτό μας και θα καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να μας αγαπούν για τον πραγματικό μας εαυτό και όχι για έναν εαυτό που ονομάζουμε ή θεωρούμε ιδανικό, αλλά είναι ψεύτικος (τίποτα ιδανικό εξάλλου δεν υπάρχει στο ψεύτικο).

9. ΟΧΙ στην αντίσταση προς τις αλλαγές

Οι αλλαγές είναι καλές, μας βοηθούν να προχωρήσουμε μπροστά, ακόμα και αν στην αρχή φαίνονται επώδυνες και δύσκολες. Οι αλλαγές μας οδηγούν να βελτιώσουμε τη ζωή μας και τη ζωή των ανθρώπων που μας περιβάλλουν. Συνεπώς, πρέπει να ακολουθούμε το ένστικτό μας, να αγκαλιάζουμε τις αλλαγές και να μην αντιστεκόμαστε σε αυτές, ώστε να ανακαλύψουμε έτσι το πραγματικό νόημά τους.

10. ΟΧΙ στις ταμπέλες

Πολλές φορές βάζουμε ταμπέλες στους ανθρώπους, στα πράγματα και στα γεγονότα που δεν καταλαβαίνουμε, λέγοντας ότι είναι περίεργα ή διαφορετικά. Αντί αυτού, ας προσπαθήσουμε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας έστω και δειλά-δειλά. Άλλωστε, το μυαλό δουλεύει καλύτερα όταν είναι ανοιχτό.

11. ΟΧΙ στους φόβους

Ο φόβος δεν υπάρχει, είναι απλώς μια ψευδαίσθηση που έχουμε δημιουργήσει στο μυαλό μας. Αν διορθώσουμε τις λάθος αντιλήψεις που έχουμε για τα πράγματα μέσα μας, θα δούμε τρομερές αλλαγές και στους εξωτερικούς παράγοντες που μας επηρεάζουν, γιατί πλέον δεν θα μας φοβίζουν αυτά που μας φόβιζαν.

12. ΟΧΙ στις δικαιολογίες

Πολλές φορές περιορίζουμε τους εαυτούς μας, καθώς προβάλλουμε συνεχώς δικαιολογίες. Αντί να ψάχνουμε πώς θα βελτιώσουμε τον εαυτό μας μεγαλώνοντας, λέμε ψέματα ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό, χρησιμοποιώντας όλες τις δικαιολογίες που μπορεί κανείς να σκεφτεί, δικαιολογίες που στο 99,9% δεν είναι αληθινές.

13. ΟΧΙ στα φαντάσματα του παρελθόντος

Είναι δύσκολο -φυσικά και είναι δύσκολο- να ξεκολλήσουμε από το παρελθόν, πόσο μάλλον αν το παρόν μάς φαίνεται δύσκολο και το μέλλον τρομακτικό. Ωστόσο, ας θυμηθούμε ότι το παρόν είναι στην ουσία το μόνο πράγμα που έχουμε, γιατί το παρελθόν πέρασε και το μέλλον δεν έχει χτυπήσει ακόμα την πόρτα. Επίσης, το παρελθόν που τόσο επιζητάμε και επικαλούμαστε δεν ήταν ονειρικό όταν ήταν η καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό ας σταματήσουμε να παραπλανάμε τον εαυτό μας. Ας δηλώσουμε παρών σε ό,τι κι αν συμβαίνει τώρα στη ζωή μας κι ας χαρούμε την παρούσα στιγμή, γιατί έτσι κι αλλιώς, η ζωή είναι ένα ταξίδι κι όχι απλώς ένας προορισμός. Φυσικά και είναι καλό να έχουμε στο νου μας μια ξεκάθαρη εικόνα του μέλλοντος που επιθυμούμε, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να ζούμε το παρόν σαν να μην υπάρχει αύριο!

14. ΟΧΙ στην προσκόλληση

Η έννοια της προσκόλλησης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην προσκολλάται κανείς στα πράγματα, στους ανθρώπους, στα μέρη, στο χρόνο. Ωστόσο, τη στιγμή που θα αποκολληθούμε από όλα αυτά και θα μάθουμε να ζούμε ελεύθεροι από παντός είδους εξαρτήσεις και προσκολλήσεις, θα μάθουμε και να αγαπάμε πραγματικά, μιας και αυτές οι δυο έννοιες δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Η προσκόλληση συνδέεται με το φόβο, την αγωνία που μας κυριεύει να μην χάσουμε όλα όσα θεωρούμε πολύτιμα, που στην ουσία όμως δεν είναι. Από την άλλη μεριά, η αγάπη, η πραγματική αγάπη, είναι αγνή, ευγενής και ανιδιοτελής, γιατί όπου υπάρχει αγάπη δεν μπορεί να υπάρξει φόβος και προσκόλληση. Διαχωρίζοντας αυτά τα δυο και ζώντας απαλλαγμένοι από την προσκόλληση, θα είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι, ήρεμοι, ψύχραιμοι και ανεκτικοί. Θα μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τα πάντα χωρίς την παραμικρή προσπάθεια, κι αυτή είναι μια κατάσταση που δεν περιγράφεται με λόγια.

15. ΟΧΙ στο να ζούμε τη ζωή που θέλουν οι άλλοι για εμάς

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δε ζουν τη ζωή που ονειρεύτηκαν, αλλά τη ζωή που θέλουν οι γύρω τους για αυτούς. Ζουν σύμφωνα με τις απόψεις των γονιών, των δασκάλων, των φίλων, των συντρόφων τους, αγνοώντας τα δικά τους θέλω και τις δικές τους επιθυμίες. Δεν ακούν τη φωνή της καρδιάς τους που φωνάζει, γιατί είναι πολύ απασχολημένοι προσπαθώντας να ικανοποιήσουν όλους τους άλλους, ζώντας σύμφωνα με τις προσδοκίες των τρίτων κι όχι τις δικές τους. Ξεχνούν τι είναι αυτό που τους κάνει ευτυχισμένους, αυτό που θέλουν πραγματικά, αυτό που χρειάζονται και τελικά φτάνουν να ξεχνούν τον ίδιο τους τον εαυτό. Η αλήθεια όμως -και είναι σκληρή- είναι ότι ζούμε μια φορά και η ζωή που ζούμε πρέπει να είναι δική μας κι όχι των άλλων. Ας πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας κι ας τη ζήσουμε όπως εμείς θέλουμε!

Related Post

Scorpions Live in Athens

Posted by - 08/07/2016 0
Οι «Σκορπιοί» θα επισκεφθούν την Αθήνα στo πλαίσιo της «50th Anniversary World Tour», της παγκόσμιας περιοδείας για τον εορτασμό των…
Comodo SSL