Τα σοκολατούχα γάλατα που μας μεγάλωσαν…

563 0

Το σοκολατούχο γάλα, δεν είναι απλά και μόνο ένα γάλα! Είναι τρόπος ζωής, αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια, αλησμόνητη γεύση. Είτε επειδή οι γονείς έβρισκαν αυτό τον τρόπο για να μάς καταφέρουν να πιούμε γάλα, είτε επειδή δεν μάς άφηναν να το πιούμε, οπότε συνδυαζόταν με μια “γλυκιά αλητεία”, είτε και από άποψη, το σοκολατούχο γάλα η κανονικά γάλα με κακάο, γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές στην Ελλάδα και πάντα θα έχει περίοπτη θέση στη γωνιά των παιδικών αναμνήσεων.

Ας θυμηθούμε παρέα τα σοκολατούχα της ζωής μας και μην ακούσω κουβέντα για ηλικίες και άλλα παρόμοια…

Carnation

Όταν ακόμα το φρέσκο γάλα ήταν άγνωστη λέξη στην Ελλάδα, υπήρχε μόνο το Carnation και έκανε θραύση στα παιδιά εκείνης της εποχής. Το πολύτιμο περιεχόμενο βρισκόταν μέσα σε ένα κλασικό τενεκεδένιο κουτί με καφέ ετικέτα, που αργότερα έγινε μισή καφέ, μισή λευκή και που δεν μπορούσες να το ανοίξεις χωρίς ανοιχτήρι. Αξεπέραστο και λόγω της κλασικής διαφήμισης με τη Λόλα. Τη θυμάστε; «Έπιασε φωτιά η αποθήκη του Σαμ, κινδυνεύει η Λόλα. Τη Λόλα απ’ τη φωτιά ποιος θα τη βγάλει; Μόνο ο Carnation έχει δύναμη μεγάλη. Κάθε παιδί τον Carnation θαυμάζει. Ορμά στις φλόγες και το κορίτσι βγάζει. Δυνατός και γερός για να γίνεις, κάθε μέρα carnation, κάθε μέρα carnation να πίνεις…. ».

Dolca

Το αντίπαλο δέος του Carnation, το Dolca, δε γνώρισε τη δημοφιλία του μεγάλου αντιπάλου του. Σε τενεκεδένιο κουτάκι και αυτό, το θυμούνται όλοι κυρίως για το λαγό που ρουφούσε το σοκολατούχο με το καλαμάκι στην ετικέτα και το σύνθημα επάνω στο κουτί να λέει: … με την υπέροχη γεύση!

Υοκο Choco

Με την πάροδο των χρόνων, το Carnation άρχισε να μην είναι βολικό και το marketing έψαχνε να βρει τρόπους να το αντικαταστήσει.
Η ιδέα ήρθε από την εταιρεία που έβγαζε το Υοκο Choco, λανσάροντας για πρώτη φορά το γάλα σε χάρτινο κουτάκι με το καλαμάκι επάνω, όπως είναι σήμερα οι χυμοί.
Το Υοκο Choco γνώρισε μεγάλο σουξέ, όχι όμως τόσο λόγω της γεύσης του, όσο λόγω της ευκολίας που είχε η συσκευασία του.

Milκo

Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1980 έκανε και την εμφάνιση του το Milκo, ο απόλυτος κυρίαρχος στη συγκεκριμένη κατηγορία. Όχι μόνο παρουσιάστηκε τότε, αλλά ήρθε για να μείνει μέχρι και τις ημέρες μας. Στην αρχή ήταν σε πλαστικό μπουκάλι με ένα κόκκινο αλουμινόχαρτο για καπάκι. Μετά μπήκε σε χάρτινη συσκευασία και στα πιο πρόσφατα χρόνια ξανακυκλοφόρησε σε πλαστική.
Το Μilko μεγάλωσε γενιές και γενιές. Κατάφερε δε, να υποκαταστήσει και την ονομασία του σοκολατούχου, καθώς πλέον κανείς δεν λέει σοκολατούχο γάλα, αλλά Milκo ανεξαρτήτως μάρκας!

Αγνό

Την ίδια εποχή στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα μεσουρανούσε το σοκολατούχο της ΑΓΝΟ. Σε πλαστική συσκευασία με το καπάκι από αλουμινόχαρτο που άνοιγε εύκολα, ήταν αναμφίβολα το αγαπημένο των παιδιών του βορά. Σε μικρή συσκευασία αλλά και στην οικογενειακή του ενός λίτρου, είχε κατά γενική ομολογία μία από τις ωραιότερες γεύσεις για σοκολατούχο.

Τopino

Η άλλη βιομηχανία γάλακτος της Θεσσαλονίκης, η MEBΓΑΛ, μετά την επιτυχία της ΑΓΝΟ λάνσαρε το δικό της σοκολατούχο, το TOPINO το οποίο βγαίνει ακόμα στις ημέρες μας.
Μπορεί να μην γνώρισε τεράστια επιτυχία, αλλά πάντα ήταν το γάλα των πιο cool τύπων με πολλούς φανατικούς, που ισχυρίζονται ότι αποτελεί την καλύτερη συνοδεία με τη μπουγάτσα Θεσσαλονίκης!

Nesquik

Ξεκίνησε σα σκόνη που την βάζαμε μέσα στο γάλα, αλλά στην πορεία βγήκε και έτοιμο στην κλασική κίτρινη συσκευασία. Η Ελλάδα είχε μάλιστα την πρωτοτυπία -μαζί με τη Γαλλία- να έχει διαφορετική μασκότ από όλο τον κόσμο, τον περίφημο Κουϊκάρα, αλλά το 1990 η Νεστλέ καθιέρωσε διεθνώς τον Κουίκι (το κουνέλι-μασκότ του Νεσκουίκ) ως σήμα του προϊόντος. Μάλιστα το 1989 στην Ελλάδα, λανσαρίστηκε το Nesquik Frappe με πρωταγωνιστή τον Κουϊκάρα.

Οβομαλτίνη

Η σκόνη αυτή του κακάο που έμπαινε στο γάλα, ήταν πιο αρχαία ακόμα και από το Carnation και ουσιαστικά εισήγαγε το σοκολατούχο ρόφημα στη χώρα μας. Κάποια στιγμή άλλαξε το όνομα και έγινε Oβαλτίνη, αλλά με την άνοδο των σοκολατούχων, άρχισε να χάνει τη δημοτικότητα της!

Hemo

Ο διάδοχος της Οβομαλτίνης ήταν το Hemo στο γυάλινο βάζο με το σιδερένιο καπάκι. Αγαπήθηκε ιδιαίτερα, όχι τόσο από τα παιδιά, όσο από τους γονείς, καθότι μαρκετινίστικα προωθούσαν το Hemo για την περιεκτικότητα του σε βιταμίνες, βύνη και μέταλλα. Δεν είναι τυχαίο πως συνεχίζει να υπάρχει και στις ημέρες μας…

Caotonic

Το Hemo με τα χρόνια απέκτησε ανταγωνιστή, το Caotonic που ουσιαστικά ήταν το ίδιο πράγμα, δηλαδή σκόνη εμπλουτισμένη με βιταμίνες που έκανε το γάλα σοκολατούχο. Και αυτό συνεχίζει να υπάρχει ως τις ημέρες μας.​

Related Post

Αυτός είναι ο ιδανικός σύντροφος για το κάθε ζώδιο…

Αυτός είναι ο ιδανικός σύντροφος για το κάθε ζώδιο…

Posted by - 29/12/2014 0
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″…
Comodo SSL