Συνταγές Καραντίνας για να Γλυκαθούμε μιας που #Μένουμε_Σπίτι

163 0

Αυτό το διάστημα έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο κι επειδή σίγουρα η παραμονή στο σπίτι μάς έχει ρίξει όλους ψυχολογικά, ένας από τους τρόπους για να περάσουμε το χρόνο μας δημιουργικά και απολαυστικά είναι το μαγείρεμα. Και δη τα γλυκά. Κι αφού τρώμε που τρώμε, τουλάχιστον ας τα έχουμε φτιάξει εμείς. Γιατί έτσι, εκτός από νόστιμα θα είναι και υγιεινά! Άσε που με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τεστάρουμε και τη φαντασία μας…

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν, ψάξαμε, κλειστήκαμε στις κουζίνες μας, φτιάξαμε και δοκιμάσαμε για εσάς τα καλυτερότερα (και πιο εύκολα) νόστιμα και υγιεινά γλυκά… Κάντε το ίδιο και σεις!

Κορμός Ταχίνι

Ο κορμός είναι από τα αγαπημένα γλυκά. Εύκολο και γεμάτο αναμνήσεις. Κι έχει κι ένα μεγάλο προσόν: διατηρείται για καιρό στην κατάψυξη… Αλλά, πάλι, ποιος άντεξε να το αφήσει στο ψυγείο του για καιρό; Επίσης, έχει και ένα άλλο προσόν: Πολλές εναλλακτικές συνταγές για όλα τα γούστα. Εμείς διαλέξαμε μία με ταχίνι και βρώμη. Γιατί είναι καλό η απόλαυση να συνδυάζεται με την υγεία.

Υλικά

450γρ ταχίνι | 200 γρ μέλι | 200γρ κουβερτούρα σε κομματάκια| 300 γρ νιφάδες βρώμης με δημητριακά ολικής άλεσης | Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και ξηρούς καρπούς (όπως φουντούκια ή αμύγδαλα) και αποξηραμένα φρούτα. Επίσης, αντί για βρώμη μπορούμε να βάλουμε 200 γρ. μπισκότα τύπου digestive και 150 γρ. δημητριακά ολικής.

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το μέλι στο φούρνο μικροκυμάτων για 15 δετερόλεπτα στα 800 watt και μετά το ανακατεύουμε με το μέλι, (δεν ανακατεύουμε πολύ για να μην παρασφίξει). Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί, ή στο φούρνο μικροκυμάτων στα 800 watt για 1 1/2 λεπτό. Έπειτα την προσθέτουμε στο ταχίνι με το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Ακολουθούν οι νιφάδες βρώμης  με τα δημητριακά (ή τα μπισκότα μας σπασμένα σε κομματάκια) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα όπου τοποθετούμε το μείγμα και σχηματίζουμε ένα σφιχτό ρολό.

Το βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες (4-6) για να σφίξει. Κόβουμε σε φέτες 2-3 εκατοστά και σερβίρουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη.

Μπανανογλυκό με σοκολάτα

Γλυκό με μπανάνες, μπισκότα, μέλι και σοκολάτα! Αγαπημένα όλα και αναμφίβολα θρεπτικά. Κι αν κάποιος δε θέλει τις μπανάνες (που όμως έχουν πολύ κάλιο), μπορεί να βάλει άλλο φρούτο. Και οι φράουλες ταιριάζουν ιδανικά με τη σοκολάτα. Και το πορτοκάλι. Και ό,τι θέλετε βάζετε. Δεν θα μάς πει κανείς τι ταιριάζει στα γούστα μας… Χρόνο έχουμε εξάλλου για να κάνουμε όσες δοκιμές θέλουμε.

Υλικά

Μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη | Μέλι | Μπανάνες κομμένες σε φέτες | Σοκολάτα για επικάλυψη.

Εκτέλεση

Ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε απλώνουμε τα μπισκότα ώστε να καλυφθεί όλο το κάτω μέρος του ταψιού. Έπειτα ρίχνουμε το μέλι πάνω από όλα τα μπισκότα. Στη συνέχεια κόβουμε τις μπανάνες και φτιάχνουμε μια στρώση πάνω από τα μπισκότα με το μέλι.

Ακολουθούν κι άλλες στρώσεις ανάλογα με το ύψος που θέλουμε να δώσουμε στο γλυκό μας. Η τελευταία στρώση θα είναι μπισκότα, πάνω από τα οποία θα ρίξουμε τη λιωμένη σοκολάτα.

Βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει για μερικές ώρες. Έπειτα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Κέικ με ταχίνι και βρώμη

Υπάρχει κάποιος που δεν αγαπά τα κέικ; Ακόμα κι αν δεν είναι στην πρώτη γραμμή των αγαπημένων γλυκών για κάποιους, είναι συνδυασμένο με εικόνες γεμάτες θαλπωρή. Όλοι θα θυμόμαστε μια γιαγιά να ανακατεύει στο μίξερ το αλεύρι με το βούτυρο. Κι ύστερα, ποιος μπορεί να ξεχάσει την μυρωδιά του την ώρα του φουρνίσματος; Και έχει το προσόν των πολλών, μα πάρα πολλών συνταγών. Πρόκειται ίσως το μοναδικό γλυκό που το συναντάς σε κάθε κουλτούρα και που μπορεί να καλύψει τα γευστικά γούστα όλων μας.

Υλικά

300 γρ ταχίνι | 3 φλιτζάνια του τσαγιού βρώμη | 1 κουτ του γλυκού σόδα | 1 κουτ του γλυκού μπέικιν πάουντερ | 1 βανίλια | 2 φλιτζάνια του τσαγιού χυμό πορτοκάλι | ¾ φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας | ½ φλιτζάνι μέλι | ½ φλιτζάνι τριμμένα φουντούκια.

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, τη βρώμη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη βανίλια, το χυμό πορτοκάλι, την ζάχαρη καρύδας και το μέλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Τέλος, προσθέτουμε τα τριμμένα φουντούκια. Αν δε θέλουμε φουντούκια, μπορούμε να βάλουμε καρύδια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Σαν Ρυζόγαλο

Το γνωστό αγαπημένο γλύκισμα δε χάνει καθόλου από τη νοστιμιά του αν αντί για ρύζι βάλουμε κουάκερ. Ζεστό και μυρωδάτο, γεμάτο αναμνήσεις κι αυτό, κατεβαίνει σαν βάλσαμο. Αλλά και κρύο είναι ένα υπέροχο γλύκισμα και πολύ, μα πολύ, θρεπτικό.

Υλικά

½ ποτήρι γάλα | 3 κουτ. της σούπας βρώμη | μέλι | κανέλα.

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα στη φωτιά μαζί με την βρώμη και ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει. Αν θέλουμε, αρωματίζουμε με ξύσμα λεμονιού. Μόλις το μείγμα αρχίσει να πήζει βάζουμε μία κουταλιά της σούπας μέλι (λιγότερο από μία κουταλιά καλύτερα) και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με κανέλα … et voila!

Μπισκότα μήλου

Υπέροχα, αρωματικά, υγιεινά… Για τα παιδιά, για να τα βουτάς στον καφέ, ή για να μην τα βουτάς στον καφέ…Για την ώρα που βλέπεις ταινία. Για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας – και γιατί όχι της νύχτας. Για να μυρίζει το σπίτι με αυτήν την απίστευτη, γιορτινή, μυρωδιά που δίνει ο συνδυασμός του μήλου με την κανέλα.

Υλικά

4 μήλα | 1 1/2 φλ. ελαιόλαδο | 4 φλ. φαρίνα | 1 φλ. καρύδια  ψιλοκομμένα | 1 κ. γλ. αλάτι | 1/2 κ. γλ. κανέλα | 1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο | 4 κ. γλ. μέλι | 1 βανίλια| ξύσμα από ένα πορτοκάλι.

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα χτυπάμε στο μούλτι μέχρι να έχουμε έναν πολτό μήλου. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μέλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, τη βανίλια, το ξύσμα στου ποροτκαλιού, τα καρύδια και τη φαρίνα. Ζυμώνουμε αρκετά και πλάθουμε τα μπισκότα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά.

Παστέλι

Μέλι, σουσαμάκι, ξηροί καρποί και μπορείς να κάνεις ένα σωρό συνδυασμούς. Εξαιρετικό γλυκό, αλλά όχι για χόρταση λόγω των πολλών ω6 λιπαρών οξέων. Το τρώμε σιγά-σιγά. Ευλαβικά. Όπως και να έχει, αξίζει κάθε σεβασμό, γιατί έχει μια ιστορία χιλιάδων ετών. Τόσο ο Όμηρος στην Ιλιάδα του, όσο και ο Ηρόδοτος, έχουν αναφερθεί σε αυτό!

Υλικά

400γρ μέλι | 200γρ αμύγδαλα | 100γρ φουντούκια | 100γρ σουσάμι | Λίγη φλούδα λεμονιού. ( Εκείνο που πρέπει να θυμόσαστε είναι να χρησιμοποιούμε ίση ποσότητα μελιού και ξηρών καρπών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιον ανάλατο ξηρό καρπό θέλουμε).

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι καβουρδίζουμε σταδιακά τους ξηρούς καρπούς : Ζεσταίνουμε καλά το τηγάνι και ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και τους ανακατεύουμε για μερικά λεπτά (3-5) για να πάρουν ελάχιστο χρώμα και να βγάλουν το άρωμα τους.

Σε ένα ορθογώνιο ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Τους στρώνουμε για να υπάρχει ομοιόμορφο πάχος.

Βράζουμε το μέλι μαζί με τη φλούδα λεμονιού για 5 – 6 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό. Τέλος αφαιρούμε τη φλούδα και ρίχνουμε το μέλι πάνω στους ξηρούς καρπούς.

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και χαράζουμε το παστέλι όσο είναι ακόμα χλιαρό με ένα μαχαίρι ή με τον κόφτη της πίτσας.

Μούσλι με βρώμη, πορτοκάλι και μούρα

Δροσερό, γευστικό, γεμάτο αρώματα φύσης και εννοείται πολύ υγιεινό. Κι έχει μια μοναδική ικανότητα: Ξεγελά! Θες γλυκό ψυγείου; Κάνει. Θες παγωτό; Κάνει. Θες φρούτα, θες γιαούρτι; Κάνει. Θες να πουλήσεις μούρη φτιάχνοντας το; Κάνει. Είναι το εντεράκι σου κάπως ενοχλημένο; Εκεί να δεις πόσο κάνει! Μα πάνω από όλα πολύ νόστιμο!

Υλικά

70 γρ. βρόμη | 2 κ.σ. λιναρόσπορο, σε σκόνη | 300 ml νερό, βραστό | 1 κ.σ. σιρόπι αγαύης | 170 γρ. γιαούρτι στραγγιστό | 2 πορτοκάλια | 100 γρ. διάφορα φρέσκα μούρα.

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τη βρόμη, το λιναρόσπορο, το ξύσμα από 2 πορτοκάλια και το σιρόπι αγαύης. Ρίχνουμε το βραστό νερό στο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να σφίξει και να κρυώσει το μείγμα μας.

Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από το ψυγείο και προσθέτουμε 100 γρ. από το γιαούρτι. Ανακατεύουμε με μία πλαστική σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μεταφέρουμε το μούσλι σε μπολάκια ή βαζάκια. Κόβουμε τα πορτοκάλια σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε πάνω από το μούσλι.  Προσθέτουμε το υπόλοιπο γιαούρτι και διακοσμούμε με τα μούρα.

Φραουλένιο Τιραμισού

Ένας υπέροχος συνδυασμός από φράουλες, τυρί κρέμα και κακάο. Φινετσάτο, δροσερό, εύκολο, υγιεινό. Κανείς δεν μπορεί να πει “όχι” σε αυτήν την παρέα υλικών.

Υλικά (για ένα ποτήρι)

6 σαβαγιάρ | 8-10 φράουλες ώριμες | 1/2 σκαφάκι μασκαρπόνε | λίγο κονιάκ ή λικέρ με γεύση πορτοκάλι | 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα φράουλα | κακάο ή τριμμένη κουβετούρα | ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση.

Εκτέλεση

Σπάμε τρία σαβαγιάρ σε ένα ποτήρι. Τα ραντίζουμε ελαφρά με κονιάκ.

Χτυπάμε το μασκαρπόνε με το σύρμα να αφρατέψει και το ανακατεύουμε ελαφρά με τη μαρμελάδα φράουλα. Βάζουμε μιά μεγάλη κουταλιά από το μίγμα στα σαβαγιάρ.

Ψιλοκόβουμε λίγες φράουλες, τις βάζουμε από πάνω και σκεπάζουμε με τρία ακόμα σπασμένα σαβαγιάρ. Βάζουμε μιά ακόμα κουταλιά από το μίγμα και φρέσκιες φράουλες. Πασπαλίζουμε το ποτήρι με κακάο ή τριμμένη κουβερτούρα και στο τέλος με λίγη άχνη.

Βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά, ή μέχρι να κρυώσει καλά το γλυκό και το σερβίρουμε αμέσως μετά.

Πάβλοβα με στέβια & φρούτα

Υπέροχη συνταγή ενός γλυκού – κομψοτέχνημα. Εδώ δεν είναι μόνο η νοστιμιά που καθηλώνει, αλλά και η αισθητική. Ίσως όταν έχεις απέναντι σου ένα γλυκό που δεν ξέρεις αν θες να το φας ή να το κοιτάς, να απολαμβάνεις καλύτερα την κάθε μπουκιά. Με την κομψότητα και τη φινέτσα που αρμόζει σε μία πάβλοβα, όπως την προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης.

Γιατί ναι! Άνθρωποι είμαστε και μείς… Μπορεί να ξεκινήσαμε μια λίστα με τα πιο νόστιμα, εύκολα και υγιεινά γλυκά, αλλά στην πορεία κάπου παρασυρθήκαμε. Εξάλλου, αυτός είναι και ο σκοπός ύπαρξης κάθε γλυκού, που σέβεται τον εαυτό του : Να μάς παρασύρει στην απόλαυση!

Υλικά

8 ασπράδια, από μέτρια αβγά | 1/4 κ.γ. χυμό λεμονιού | 50 γρ. στέβια, σε σκόνη (1:1) | 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2% | 100 γρ. τυρί κρέμα light

Για το σερβίρισμα

2 πορτοκάλια, σε φιλέτα | 2 γκρέιπφρουτ, κόκκινα σε φιλέτα | 2 μανταρίνια | 50 γρ. μύρτιλα (blueberries) | δυόσμο, τα φύλλα του | κακάο.

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100οC στον αέρα.

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, τα ασπράδια με τον χυμό λεμονιού μέχρι να αρχίσουν να αφρατεύουν. Ρίχνουμε σε δόσεις το γλυκαντικό και χτυπάμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία αφράτη και γυαλιστερή μαρέγκα.

Παίρνουμε 2 ίσα ταψιά και τις λαδόκολλές μας. Σχεδιάζουμε έναν κύκλο 20 εκ. σε κάθε λαδόκολλα με έναν μαρκαδόρο. Αναποδογυρίζουμε τις λαδόκολλες (να είναι δηλ. ο μαρκαδόρος από κάτω και τις κολλάμε στο ταψί. Μοιράζουμε τη μαρέγκα και σχηματίζουμε έτσι 2 κύκλους 20 εκ., σύμφωνα με τον οδηγό που σχεδιάσαμε.

Ψήνουμε για 2-21/2 ώρες μέχρι να σφίξουν οι μαρέγκες. Αφήνουμε για 2 ώρες να κρυώσουν εντελώς.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με το τυρί κρέμα. Βάζουμε με προσοχή την πρώτη μαρέγκα πάνω από μια πιατέλα. Καλύπτουμε με το μισό μείγμα γιαουρτιού και καπακώνουμε με τη δεύτερη μαρέγκα. Απλώνουμε πάνω από τη μαρέγκα το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού.

Διακοσμούμε με τα φρούτα, τις φουντίτσες δυόσμου και πασπαλίζουμε με κακάο.


Related Post

Ο Luigi Madonna στο six d.o.g.s

Posted by - 14/02/2016 0
Το Blend επιστρέφει στο six d.o.g.s για να υποδεχθεί τον Ιταλό παραγωγό της Drumcode και της Analytic Trail, ένα αυθεντικό…
Comodo SSL