Σοκολάτα ~ Ο πιο ωφέλιμος πειρασμός!

180 0

Η σοκολάτα προέρχεται ιστορικά από τους τροπικούς σπόρους κακάο Theobroma. Η παλαιότερη καταγεγραμμένη χρήση τους χρονολογείται από τον πολιτισμό των Olmec στην Αμερική. Μετά την ευρωπαϊκή ανακάλυψη της Αμερικής, η σοκολάτα έγινε πολύ δημοφιλής στον ευρύτερο κόσμο και η ζήτησή της εκτοξεύθηκε.

Η σοκολάτα έχει γίνει από τότε ένα δημοφιλές προϊόν διατροφής, που εκατομμύρια ανθρώπων απολαμβάνουν κάθε μέρα, χάρη στη μοναδική, πλούσια και γλυκιά γεύση της.

Αλλά τι αποτέλεσμα έχει η σοκολάτα στην υγεία μας;

Οφέλη

Η σοκολάτα “κατηγορείται” λόγω του υψηλού περιεχομένου της σε λιπαρά και ζάχαρη. Η κατανάλωσή της συνδέεται με την ακμή, την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη στεφανιαία νόσο και τον διαβήτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια επισκόπηση των επιδράσεων της σοκολάτας στην υγεία του ανθρώπου, δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι το κακάο, το βασικό συστατικό της σοκολάτας, περιέχει βιολογικά δραστικές φαινολικές ενώσεις.

Αυτό έχει αλλάξει τις απόψεις των ανθρώπων για τη σοκολάτα και έχει διεγείρει την έρευνα για το πώς μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και προβλήματα όπως το οξειδωτικό στρες, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η αθηροσκλήρωση.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σοκολάτας έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο περισσότερα οφέλη αυτή παρέχει.

Ειδικότερα όμως, η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη:

  • μείωση στα επίπεδα χοληστερόλης
  • πρόληψη στην γνωστική παρακμή
  • μείωση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων
  • πιθανή προστασία από τον καρκίνο
  • καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα πιθανά οφέλη για την υγεία που αναφέρονται προέρχονται από μεμονωμένες μελέτες. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων.
Επιπλέον, οι περισσότερες σοκολάτες στο εμπόριο δεν περιέχουν μόνο κακάο. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα οφέλη και οι κίνδυνοι οποιωνδήποτε άλλων συστατικών, όπως η ζάχαρη και το λίπος.

1) Χοληστερόλη

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, δείχνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), γνωστής και ως “κακή” χοληστερόλη.

Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν εάν οι σοκολάτες που περιέχουν φυτικές στερόλες (PS) και φλαβανόλες κακάου (CF) έχουν κάποια επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: “Η τακτική κατανάλωση σοκολάτας που περιέχει PS και CF, ως μέρος μιας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφής, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας τη χοληστερόλη και βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση”.

2) Γνωστική λειτουργία

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ υποστηρίζουν, ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών ζεστής σοκολάτας την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρηθεί ο εγκέφαλος υγιής και να μειωθεί η μείωση της μνήμης στους ηλικιωμένους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ζεστή σοκολάτα βοήθησε να βελτιωθεί η ροή του αίματος σε μέρη του εγκεφάλου όπου χρειαζόταν.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Farzaneh A. Sorond, δήλωσε:

“Καθώς διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους, χρειάζονται επίσης μεγαλύτερη ροή αίματος. Αυτή η σχέση, που ονομάζεται νευροαγγειακή σύζευξη, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ασθένειες όπως η νόσος του Alzheimer.

Τα αποτελέσματα ενός εργαστηριακού πειράματος, που δημοσιεύθηκε το 2014, έδειξαν ότι ένα εκχύλισμα κακάο, που ονομάζεται lavado, μπορεί να μειώσει ή να αποτρέψει βλάβες στις νευρικές οδούς που βρίσκονται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Αυτό το εκχύλισμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση των συμπτωμάτων, όπως η γνωστική παρακμή.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό Appetite, επίσης δείχνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία.

3) Καρδιακές παθήσεις

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση BMJ, δείχνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά το ένα τρίτο!

Με βάση τις παρατηρήσεις τους, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης σοκολάτας θα μπορούσαν να συνδεθούν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιομεταβολικών διαταραχών. Ζητούν, ωστόσο, περαιτέρω πειραματικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν εάν η κατανάλωση σοκολάτας είναι ευεργετική για την καρδιά.

4) Εγκεφαλικό επεισόδιο

Καναδοί επιστήμονες, σε μεγάλη μελέτη που περιελάμβανε 44.489 άτομα, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν σοκολάτα ήταν 22% λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο από όσους δεν το έκαναν. Επίσης, εκείνοι που είχαν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά κατανάλωναν συστηματικά σοκολάτα είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν ως αποτέλεσμα του εγκεφαλικού!

Μια περαιτέρω μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Heart το 2015, παρακολούθησε την επίδραση της διατροφής στη μακροχρόνια υγεία των 25.000 ανδρών και γυναικών. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μέχρι 100 γραμμαρίων σοκολάτας κάθε μέρα μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

5) Πιθανή προστασία από τον καρκίνο

Ακόμα και αν είναι δύσκολο να το πιστέψεις, ένα από τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας είναι η δυνατότητα να καταπολεμά τον καρκίνο.
Μάλιστα, σύμφωνα με το American Cancer Institute «Δεδομένης της πλούσιας προσφοράς φλαβονοειδών της σοκολάτας, οι ερευνητές έχουν επίσης διερευνήσει εάν μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Οι μελέτες πρόληψης του καρκίνου εξακολουθούν να ξεπροβάλλουν. Μια πρόσφατη ανασκόπηση των μελετών σχετικά με τις προστατευτικές ιδιότητες του κακάο κατά του καρκίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία είναι περιορισμένα αλλά με υπονοούμενα. Πιο αυστηρές μελέτες θα πρέπει να διεξαχθούν για τον προστατευτικό ρόλο της σοκολάτας κατά του καρκίνου», κατέληξε ο συγγραφέας, επειδή παρέχει «ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με μια ευχάριστη εμπειρία φαγητού».

6) Καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών

Οι ελεύθερες ρίζες είναι μη ισορροπημένες ενώσεις που δημιουργούνται από κυτταρικές διεργασίες στο σώμα και είτε προστατεύουν τον οργανισμό από ιούς, παράσιτα και μικρόβια, είτε μεταλλάσσουν το DNA, καταστρέφουν υγιή κύτταρα, προκαλούν βλάβες στις πρωτεΐνες και στα λιπίδια των κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά είναι οι ενώσεις που θεωρείται ότι εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν το σώμα από τη βλάβη τους. Μία από τις πιο εντυπωσιακές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας είναι το υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά.
Δύο ομάδες αντιοξειδωτικών που επικρατούν στη μαύρη σοκολάτα είναι τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες. Το κακάο της μαύρης σοκολάτας έχει αποδειχθεί ότι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, ακόμη μεγαλύτερη από το κρασί και το τσάι! Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα της μαύρης σοκολάτας ήταν υψηλότερη από όλους τους χυμούς superfoods εκτός από το ρόδι.

7) Ανάπτυξη του εμβρύου

Η κατανάλωση 30 g σοκολάτας κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ωφελήσει την ανάπτυξη του εμβρύου, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε το 2016 στο ετήσιο Συνέδριο Εγκυμοσύνης της Εταιρείας για τη Μητρική Εμβρυϊκή Ιατρική, που έγινε στην Ατλάντα.

8) Αθλητικές επιδόσεις

Τα ευρήματα μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of the International Society of Sports Nutrition, υποδεικνύουν ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας μπορεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητα οξυγόνου κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

“Ανοιχτόχρωμη” και “σκουρόχρωμη” σοκολάτα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σοκολάτας και συνήθως τη χωρίζουμε σε τρεις κατηγορίες: λευκή, γάλακτος και μαύρη σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει τυπικά από 70% μέχρι 99% καθαρό κακάο ή σκόνη.

Οι παραγωγοί λευκής σοκολάτας και σοκολάτας γάλακτος υποστηρίζουν, ότι το προϊόν τους είναι καλύτερο για την υγεία, επειδή περιέχει γάλα και το γάλα παρέχει πρωτεΐνες και ασβέστιο.
Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της μαύρης σοκολάτας επισημαίνουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο και τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο δικό τους προϊόν.

Σύμφωνα με το FDA, η μαύρη, ή ημίγλυκη ή  γλυκόπικρη σοκολάτα είναι γλυκιά σοκολάτα που περιέχει τουλάχιστον 35% (καθαρό βάρος) καθαρού κακάο. Και όσο πιο πολύ κακάο, τόσο περισσότερα τα αντιοξειδωτικά.

Από νομική άποψη, η σοκολάτα γάλακτος πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% καθαρή σοκολάτα με τουλάχιστον 3,39% λίπος γάλακτος και τουλάχιστον 12% σκόνη γάλακτος.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες στο γάλα θα μπορούσαν να μειώσουν την απορρόφηση των υγιεινών αντιοξειδωτικών από το κακάο. Το γάλα φαίνεται να συνδέεται με τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα, καθιστώντας τα μη διαθέσιμα στο σώμα μας. Γι’ αυτό, η σοκολάτα γάλακτος δεν αποτελεί καλή αντιοξειδωτική πηγή.

Η λευκή σοκολάτα είναι ακόμη χειρότερη από τη σοκολάτα γάλακτος. Η λευκή «σοκολάτα» δεν είναι στην πραγματικότητα σοκολάτα γιατί δεν περιέχει καν σκόνη κακάο, αλλά μόνο βούτυρο κακάο.

Εν τέλει, τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας (και μόνο) στη διατροφή είναι πραγματικά εντυπωσιακά, ειδικά όταν πρόκειται για ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και χαλκό.

Σοκολάτα: Κίνδυνοι και προφυλάξεις

Η σοκολάτα μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, αλλά μπορεί να έχει και κάποια αρνητικά αποτελέσματα.

  • Αύξηση βάρους: Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και επίπεδο λίπους. Ωστόσο, η σοκολάτα μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες λόγω της ζάχαρης και του λίπους, που περιέχει.
  • Περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα στις περισσότερες σοκολάτες μπορεί επίσης να αποτελέσει αιτία διάβρωσης των δοντιών.
  • Ημικρανία: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση στις ημικρανίες όταν καταναλώνουν τακτικά σοκολάτα, λόγω της τυραμίνης, της ισταμίνης και της φαινυλαλανίνης του κακάο. Ωστόσο, οι έρευνες επάνω σε αυτό το θέμα δεν είναι καταληκτικές.
  • Υγεία των οστών: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην οστική δομή και οστεοπόρωση. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, έδειξαν, ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που κατανάλωναν σοκολάτα κάθε μέρα είχαν χαμηλότερη οστική πυκνότητα και υγεία.
  • Βαρέα μέταλλα: Κάποιες σκόνες κακάο και ράβδοι σοκολάτας μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα καδμίου και μολύβδου, τα οποία είναι τοξικά για τους νεφρούς, τα οστά και άλλους ιστούς του σώματος.

Το 2017, η Consumer Lab εξέτασε 43 προϊόντα σοκολάτας και διαπίστωσε ότι σχεδόν όλες οι σκόνες κακάο περιείχαν περισσότερο από 0,3 mcg καδμίου ανά μερίδα, δηλαδή το μέγιστο ποσό που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

Συνολικά, η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, αλλά κρύβει και κινδύνους. Όπως πάντα, το μέτρο στην διατροφή είναι το κλειδί για καλύτερη υγεία.

Related Post

Thirty Seconds to Mars @ TerraVibe

Posted by - 25/09/2015 0
Tην Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου οι 30 Seconds to Mars θα αποδείξουν πάνω στη σκηνή του TerraVibe Park τι εστί stadium…

Ejekt festival 2017 Day 1 – The Killers

Posted by - 15/06/2017 0
Το EJEKT Festival 2017 υποδέχεται άλλο ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής: οι THE KILLERS για πρώτη φορά…

Amenra & Chelsea Wolfe @ Smoke the Fuzz Fest

Posted by - 03/04/2017 0
Το μεγαλύτερο indoor festival για του λάτρεις του underground / εναλλακτικού ακραίου ήχου, επιστρέφει με ένα διήμερο-εγκέλαδο για τα ελληνικά...
Comodo SSL