Πώς ο καιρός επηρεάζει συμπεριφορά & λίμπιντο!

258 0

Νιώθεις «πεσμένος» όταν έχει συννεφιά και, αντίστοιχα, ότι «πετάς» όποτε ανοίγει ο καιρός και ανεβαίνει η θερμοκρασία; Δεν είσαι ο μόνος. Για την ακρίβεια, μια σειρά ερευνών επιβεβαιώνουν ότι τα συναισθήματά, οι νοητικές λειτουργίες αλλά και η ίδια η ποιότητα της υγείας μας, εξαρτώνται άμεσα όχι μόνο από το πόσο συχνά κάνει την εμφάνισή του ο «ήλιος ο ηλιάτορας», αλλά και από τις εν γένει καιρικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε. Αναρωτιέσαι με ποιους τρόπους; Ιδού…

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι αληθινή

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (seasonal affective disorder), είναι ένα πραγματικό είδος καταθλιπτικής διαταραχής (τεχνικά αναφέρεται ως καταθλιπτική διαταραχή με εποχιακό μοτίβο), όπου το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο ενός ατόμου είναι συνδεδεμένο με μια συγκεκριμένη εποχή. Ενώ συνήθως σκεφτόμαστε ότι η εποχιακή καταθλιπτική διαταραχή επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, ένα ποσοστό ανθρώπων βιώνει πολύ έντονα τη συγκεκριμένη διαταραχή κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Ο κρύος καιρός σε βοηθάει να κοιμάσαι καλύτερα

Σύμφωνα με τη Natalie Dautovich, ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου των ΗΠΑ (μτφρ: «National Sleep Foundation»), η ιδανική θερμοκρασία για να κοιμάται κανείς κυμαίνεται μεταξύ 15,5 και 20 βαθμών Κελσίου. Ο λόγος; Όπως εξηγεί η ίδια «όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή, ο εγκέφαλος εντελώς αυτόματα ξεκινάει να προετοιμάζεται για ύπνο».

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προξενούν ψυχολογικά προβλήματα

Στο ενδιαφέρον αυτό συμπέρασμα κατέληξε μια έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Ομοσπονδία Αγριας Πανίδας των ΗΠΑ (μτφρ: «National Wildlife Federation»), σύμφωνα με την οποία έως και 200 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας ταλαιπωρούνται από αυξημένο άγχος και διάφορες μορφές εθισμών λόγω των «ξαφνικών μεταβολών του καιρού και της έκθεσής τους σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι κυκλώνες, οι τυφώνες και οι τροπικές καταιγίδες».

Οι υψηλές θερμοκρασίες (και οι ακραίες βροχοπτώσεις) κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν χειρότερα

Ο Hsiang και συνεργάτες του (2013) βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ της ανθρώπινης επιθετικότητας και των υψηλότερων θερμοκρασιών. Καθώς οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι συγκρούσεις διακομματικών ομάδων είχαν την τάση να αυξάνονται κατά 14% (σημαντική αύξηση). Οι επιστήμονες, επίσης, βρήκαν ότι η διαπροσωπική βία αυξήθηκε κατά 4%.

Τα ευρήματα αυτά αποδείχθηκαν ότι ισχύουν όχι μόνο για τις υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά και για τη βροχή. Όσο πιο πολύ έβρεχε (ειδικά σε περιοχές όπου οι υψηλές βροχοπτώσεις δεν είναι αναμενόμενες), τόσο πιο επιθετικοί έδειχναν να γίνονται οι άνθρωποι. Ωστόσο, η έρευνα αυτή μπορούσε να αποδείξει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ των δύο. Δεν είναι καθόλου σαφές ότι οι καιρικές συνθήκες προκαλούν αυτές τις αντιδράσεις.

Άλλες έρευνες όμως, έχουν επιβεβαιώσει αυτή τη διαπίστωση. Για παράδειγμα, η ερευνήτρια Μαίρη Κόνολυ (2013), διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ερωτήθηκαν σε ημέρες “με περισσότερες βροχοπτώσεις και υψηλότερες θερμοκρασίες” [ανέφεραν] στατιστικά και ουσιαστικά μειωμένα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή, συγχρονισμένα με τα επηρεαζόμενα αποτελέσματα. Τις ημέρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες και χωρίς βροχή, τα ίδια υποκείμενα ανέφεραν υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή.

Οι αυτοκτονίες παρουσιάζουν αύξηση κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού!

Ενώ η άνοιξη μπορεί να είναι η εποχή της ελπίδας για τους πολλούς, είναι η εποχή της απελπισίας για όσους έχουν κατάθλιψη. Ίσως παρασυρμένοι από την αύξηση του φωτός της ημέρας και τις υψηλότερες θερμοκρασίες, οι ερευνητές (Koskinen et al., 2002) διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους ήταν πολύ πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν τους ανοιξιάτικους μήνες από ό,τι κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Σε εργαζόμενους που μελετήθηκαν, οι οποίοι εργάζονταν σε εσωτερικούς χώρους, οι αυτοκτονίες κορυφώθηκαν το καλοκαίρι.

Μια περιεκτική μετα-ανάλυση που πραγματοποιήθηκε το 2012 (Christodoulou et al .) για την εποχικότητα της αυτοκτονίας, βρήκε μια καθολική αλήθεια: “Μελέτες τόσο από τo βόρειο όσο και από το νότιο ημισφαίριο, αναφέρουν ένα εποχικό πρότυπο για τις αυτοκτονίες. Έτσι, φαίνεται ότι η εποχικότητα συνδέεται με την αύξηση των αυτοκτονιών την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι και μια ανάλογη μείωση παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Αυτό το φαινόμενο είναι μια σταθερή, αν όχι μια καθολική συμπεριφορά που επηρεάζει τόσο το βόρειο όσο και το νότιο ημισφαίριο”.

Μια σουηδική μελέτη (Makris et al, 2013), που εξέτασε όλες τις αυτοκτονίες στη χώρα από το 1992 ως το 2003, βρήκε μια παρόμοια εποχιακή κορύφωση για τις αυτοκτονίες την άνοιξη και το καλοκαίρι και ιδιαίτερα σε εκείνο τον πληθυσμό που λάμβανε θεραπεία με αντικαταθλιπτικά.

Ο ήλιος σού ανεβάζει τη διάθεση…

Με βάση τα ευρήματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Michigan, αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται τουλάχιστον μισή ώρα στον ήλιο σε καθημερινή βάση, νιώθουν πιο ευτυχισμένοι και πιο αισιόδοξοι.

… ενώ, αντίστοιχα, ο χειμώνας σε «ρίχνει»

Αιτία, η λεγόμενη Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, η οποία κάνει την εμφάνισή της κατά τους πιο κρύους μήνες του χρόνου, οπότε και οι ημέρες είναι μικρότερες και πιο σκοτεινές. Σύμφωνα με το Κέντρο Αντιμετώπισης της Κατάθλιψης του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Michigan, υπολογίζεται ότι από τη συγκεκριμένη διαταραχή, μόνο στις ΗΠΑ, υποφέρουν τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια άτομα.

Η μεγάλη ζέστη σχετίζεται με την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας

Τόσο η αφυδάτωση, όσο και η θερμοπληξία όχι μόνο μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά σου αλλά, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην πρόκληση μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης.

Η πίεσή σου είναι πιο χαμηλή το καλοκαίρι

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που νιώθεις πιο χαλαρός κατά τους πιο θερμούς μήνες του έτους. Πώς εξηγείται αυτό επιστημονικά; Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, τα αιμοφόρα αγγεία του σώματός σου διαστέλλονται -κάτι που, εν τέλει, επιτρέπει στο αίμα σου να κινηθεί πιο αργά μέσα σε αυτά, άρα και στην πίεσή σου να παραμείνει πιο χαμηλή…

Τέλος, ο καλός καιρός σε βοηθάει να είσαι πιο δημιουργικός…

Και πάλι, το πώς και το γιατί το εξηγεί μια σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan, σύμφωνα με την οποία, ο καλός καιρός όχι μόνο φτιάχνει τη διάθεση αλλά επιπλέον βοηθάει τη μνήμη αλλά και διευρύνει την αντιληπτική ικανότητα του ατόμου, καθιστώντας το πιο δεκτικό σε καινούργια ερεθίσματα.

… ενώ σου ανοίγει και την όρεξη για σεξ.

Μια σύντομη ανάλυση των ποσοστών γεννήσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο που δημοσιεύτηκε πριν από μερικά χρόνια στην Επιθεώρηση Scientific American, έδειξε ότι οι γεννήσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση κατά τον Μάρτιο -πράγμα που σημαίνει ότι η σύλληψη του νεογέννητου βρέφους πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους. Αυτό όμως προκύπτει διότι η γυναικεία λίμπιντο αυξάνεται από την άνοιξη και μετά.

Στο ερώτημα λοιπόν αν ο καιρός επηρεάζει τη σεξουαλικότητα μας, ή όχι, προκύπτει το εξής: Για τους άντρες το πόρισμα βγάζει «όχι», ενώ για τις γυναίκες «ναι». Μια ομάδα Νορβηγών επιστημόνων πρόσφατα δημοσίευσε μελέτη σύμφωνα με την οποία η λίμπιντο των γυναικών δουλεύει στο φουλ από την άνοιξη και μετά, αφού η θηλυκή σεξουαλικότητά επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από εξωγενείς παράγοντες. Συγκεκριμένα, το φως του ήλιου συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής ορμονών στο σώμα της. Αντιθέτως, οι άντρες είναι… παντός καιρού, καθώς ο οργανισμός τους παράγει χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις τις ίδιες ποσότητες τεστοστερόνης 12 μήνες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο!

Ο καιρός δεν χρειάζεται να επηρεάζει τη διάθεση

Η Κόνολυ (2008) διαπίστωσε ότι οι άνδρες, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες ανταποκρίθηκαν αλλάζοντας απλώς τα σχέδιά τους. Βρέχει; Ας μείνουμε μέσα αντί να πάμε για έναν περίπατο. Η ημέρα είναι απροσδόκητα ζεστή; Ας επωφεληθούμε από αυτήν, πηγαίνοντας στην παραλία! Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται τόσο πιθανό να τροποποιήσουν τις δραστηριότητές τους, οπότε μην αλλάζοντας συμπεριφορά, επηρεαζόταν περισσότερο η διάθεσή τους από τις καιρικές συνθήκες.

Ο καιρός φαίνεται να έχει μια πραγματική και μετρήσιμη επίδραση στη διάθεση πολλών ανθρώπων, αλλά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένα στοιχείο που αναδείχθηκε στις περισσότερες έρευνες ήταν ότι, κατά πάσα πιθανότητα, όσοι ζουν σε γεωγραφικές περιοχές που βιώνουν μεγάλες περιόδους ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών, επηρεάζονται και περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες.

Πώς οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν την υγεία των λαών!

Oι κλιματικές αλλαγές αναμένεται να επιφέρουν τη διάδοση ασθενειών, όπως εγκεφαλίτιδα (τροπικός πυρετός). Tα σενάρια για τις κλιματικές αλλαγές προβλέπουν ότι πολλές περιοχές της Eυρώπης θα γίνουν πιο ζεστές και υγρές. Oι αλλαγές αυτές θα έχουν άμεσο αντίκτυπο σε αυτές τις ασθένειες, που μεταδίδονται μέσω εντόμων, προκαλώντας ενδεχομένως επιδημίες δάγκειου πυρετού ή πυρετού του Δυτικού Nείλου. Ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρείται για την εγκεφαλίτιδα, που θεωρείται μία από τις πλέον επικίνδυνες ασθένειες, αφού πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα και η οποία απλώνεται ταχύτατα στην Eυρώπη. O αριθμός κρουσμάτων σε όλες τις ενδημικές περιοχές της Eυρώπης έχει αυξηθεί κατά 400% τα τελευταία 30 χρόνια.

Μεταξύ άλλων, καταγράφεται έξαρση στα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε περιοχές που πλήττονται από αμμοθύελλες, ενώ επιδημίες Δάγγειου πυρετού συνδέονται με περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), με τίτλο «Ατλας της Υγείας και του Κλίματος», οι πληροφορίες για το κλίμα και οι μετεωρολογικές προβλέψεις μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ή και στην αποτροπή επιδημιών.

Ερευνητές του WMO επισημαίνουν ότι ξηρασίες, πλημμύρες και κυκλώνες επηρεάζουν κάθε χρόνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Η κλιματική μεταβλητότητα και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να πυροδοτήσουν επιδημίες διάρροιας, ελονοσίας, Δάγγειου πυρετού ή μηνιγγίτιδας, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του οργανισμού, οι φορείς της δημόσιας υγείας δεν έχουν αξιοποιήσει επαρκώς τις πληροφορίες που τους παρέχονται μέσω των μετεωρολογικών υπηρεσιών.

Related Post

KollektivA Live @ Κύτταρο

Posted by - 08/12/2016 0
Το ελληνικό ροκ του 21ου αιώνα, ξεκινά την αντεπίθεση του από το Κύτταρο, στις 16 του Δεκέμβρη!

Την Ομορφιά δεν θα μας την πάρουν ποτέ!

Posted by - 30/04/2015 0
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″…
Comodo SSL