Πώς να αξιοποιήσουμε το Άγχος μας…

125 0

Το άγχος είναι ένας από τους πιο απειλητικούς εχθρούς στη συναισθηματική μας λίστα. Φοβόμαστε την εμφάνισή του, αισθανόμαστε αβοήθητοι και παγιδευμένοι και του παραχωρούμε τη δύναμη να μας κυριεύσει όταν βιώνουμε νέες, συναρπαστικές και με προκλήσεις, καταστάσεις. Αλλά μήπως το χειριζόμαστε λάθος;


Οι έρευνες δείχνουν ότι το άγχος μπορεί να αποτελέσει πραγματικά ένα δρόμο προς την έκφραση του καλύτερου εαυτού μας. Νέες μελέτες από τον χώρο των νευροεπιστημών, μαζί με ιδέες από την αρχαία φιλοσοφία, τον Δαρβίνο, τους πρώιμους κοινωνικούς επιστήμονες και τη θετική ψυχολογία, δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σίγουρα το σοβαρό άγχος μπορεί να είναι εξουθενωτικό. Αλλά για πολλούς ανθρώπους που το βιώνουν σε πιο μέτρια επίπεδα μπορεί να είναι χρήσιμο, αν είμαστε αρκετά ανοιχτοί για να το αποδεχτούμε και να το αναδιαμορφώσουμε.

Για παράδειγμα, αν το άγχος μάς κρατά πίσω από την υποβολή αίτησης για μία νέα δουλειά, μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας ότι η αίσθηση της καρδιάς μας που χτυπά δυνατά, δεν είναι μία μορφή δυσφορίας λόγω άγχους, αλλά ένα σκίρτημα ενθουσιασμού. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει παρακινώντας μας να υποβάλουμε την αίτηση και όχι να απομακρυνθούμε από την ευκαιρία που μας παρουσιάζεται.

Το άγχος συχνά συνδέεται με το “πρωτόγονο” τμήμα του εγκεφάλου μας, ένα “παράλογο” κατάλοιπο που έχει απομείνει από την εποχή που ερχόμασταν αντιμέτωποι με άγρια ζώα στη σαβάνα. Αυτή η πλαισίωση μπορεί να κάνει το άγχος διπλά προβληματικό: το βλέπουμε τόσο καταστροφικό όσο και άχρηστο. Οι περισσότερες στρατηγικές αντιμετώπισης, που βασίζονται στην γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, αναγνωρίζουν αυτή την άποψη του άγχους και προσπαθούν να την εξαλείψουν, ή τουλάχιστον να την κατευνάσουν. Και όντως έχουμε μάθει να το φοβόμαστε.

Για διάφορους λόγους, έχουμε εμπλακεί σε έναν «βρόχο ανάδρασης» του άγχους. Το γεγονός ότι το φοβόμαστε, και ως απόκριση προσπαθούμε να το αποφύγουμε ή να το συρρικνώσουμε, είναι ο λόγος που μπορεί να αποτελέσει ένα τέτοιο τεράστιο πρόβλημα για εμάς. Το αισθανόμαστε σαν ένα εμπόδιο γιατί το αντιμετωπίζουμε ως κάτι τέτοιο. Όσο λιγότερο φοβόμαστε το άγχος και όσο περισσότερο μπορούμε να το αγκαλιάσουμε, τόσο πιο χρήσιμο και βοηθητικό μπορεί να γίνει.

Μια μελέτη μεγάλης κλίμακας, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν το 2012, έδειξε ότι ο τρόπος που σκεφτόμαστε το άγχος και το στρες μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μάς επηρεάζουν αυτά τα συναισθήματα. Ανεξάρτητα από τα πραγματικά επίπεδα του στρες που βιώνουμε, όσο λιγότερο επιβλαβές πιστεύουμε ότι είναι το συναίσθημα, τόσο λιγότερο επιβλαβές θα είναι στην πραγματικότητα.

Τα μυαλά μας δεν είναι απλά παθητικοί παρατηρητές που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, εξήγησε η Dr Alia Crum, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ σε ομιλία που έδωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum). Το μυαλό μας όντως αλλάζει την πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, η πραγματικότητα που θα βιώσουμε αύριο είναι εν μέρει προϊόν της αντίληψης που έχουμε σήμερα.

 

[Πηγή:PsychologyNow.gr]

Related Post

Η Dream Team των Λαχανικών

Posted by - 04/03/2018 0
Τα λαχανικά είναι γνωστό ότι μας χαρίζουν υγεία και παρόλο που τα περισσότερα από αυτά έχουν λίγες θερμίδες, διαθέτουν υψηλή…

Athens Beer Festival

Posted by - 24/08/2016 0
Η 16η Γιορτή Μπύρας επιστρέφει δυναμικά σε νέο χώρο με ανανεωμένη διάθεση! Από 1η έως 11 Σεπτεμβρίου, ο υπέροχος χώρος…
Comodo SSL