Πως να ξεχωρίσετε έναν “τοξικό” άνθρωπο…

561 0

Στο σύμπαν των ανθρώπινων σχέσεων τα άτομα που βρίσκονται γύρω μας μπορούν τα λειτουργήσουν με δύο τρόπους: είτε ως «ήλιος» είτε ως «μαύρη τρύπα». Η πρώτη κατηγορία είναι οι άνθρωποι που ασκούν απόλυτα ευεργετική επίδραση επάνω μας. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν εκείνα τα άτομα, που όπου και αν πηγαίνουν, «ρουφάνε» από τους γύρω τους την καλή ενέργεια, την αισιοδοξία και την αυτοεκτίμηση. Είναι οι λεγόμενοι τοξικοί άνθρωποι και βρίσκονται παντού ανάμεσά μας.

Είναι εκείνος ο συνάδελφος που μόλις μπεις στο γραφείο, αντί για καλημέρα θα αναστενάξει βαθιά και θα σου πει – πάλι – για το πόσο χάλια είναι η δική του ζωή.
Είναι εκείνη η ξαδέρφη που θα σου πει ότι αδυνάτισες, μόνο για να συμπληρώσει ότι σε κάνει να δείχνεις κουρασμένη. Είναι το αφεντικό σου που απορρίπτει κάθε πρωτοβουλία σου με συγκαταβατικό ύφος του στυλ «εγώ ξέρω καλύτερα» ή – ακόμα χειρότερα – με φωνές και μειωτικά επίθετα μπροστά σε όλους.
Είναι κάποιος, που μόλις του ανακοινώσεις γεμάτος χαρά ότι πήγες σε νέα δουλειά θα αρχίσει να σε ρωτάει για το ωράριο, μόνο και μόνο για να καταλήξει ότι «είσαι ζόρικα» και να νιώσει καλύτερα για τη δική του κατάσταση.
Η λίστα είναι πραγματικά ατέλειωτη.

Το να χαρακτηρίσουμε κάποιον ως τοξικό σίγουρα είναι σκληρό. Ωστόσο, αν ένας άνθρωπος εμφανίζει μια συμπεριφορά, που έχει αρνητική επιρροή πάνω μας, τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τον απομακρύνουμε από τη ζωή μας… Δεν υπάρχει κανένας απολύτως να λόγος να υποβάλλουμε τον εαυτό μας στην τοξικότητα των άλλων!

Δείτε παρακάτω τα σημάδια εκείνα, που αποδεικνύουν, ή έστω πρέπει να μας υποψιάσουν, ότι υπάρχει ένας τοξικός άνθρωπος στην ζωή σας.

#1. Είναι κακοί ακροατές.
Πρώτα από όλα να πούμε, ότι είναι λογικό να θέλουμε να έχουμε κάτι να πούμε, όταν κάποιος μας μιλάει, γιατί κανένας δεν θέλει να τον θεωρήσουν χαζό. Ωστόσο, δεν είναι αυτό το στοιχείο που χαρακτηρίζει έναν κακό ακροατή.
Η έλλειψη επιβεβαίωσης και ανταπόκρισης και η αδιαφορία είναι τα στοιχεία που κάνουν κάποιο κακό ακροατή.
Πολλές φορές, απλά συνεχίζουν να μιλάνε για τον εαυτό τους, αδιαφορώντας για αυτά που τους λέτε.

#2. Έχουν πάντα τον ρόλο του θύματος.
Γι’ αυτούς οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση είναι αποτέλεσμα ενεργειών κάποιου άλλου. Αν είχαν έναν άσχημο χωρισμό, πάντα θα φταίει ο κακός τους πρώην σύντροφος. Αν αργήσουν στην δουλειά, πάντα θα φταίει η κίνηση.
Τα πάντα στη ζωή ενός τοξικού ανθρώπου είναι δράμα και για ό,τι στραβό του συμβαίνει – και ως εκ θαύματος όλα τα στραβά πηγαίνουν σε αυτόν – φταίνε πάντα οι άλλοι. Θέλει όλοι να τον ακούν ενώ κλαίγεται και στο τέλος θα δεχτεί με μοναδική χαρά (που θα κρύψει επιμελώς) τα βλέμματα συμπόνοιας από όλους. Είναι ο ορισμός της drama queen.
Σε κάθε περίπτωση δεν έχει σημασία αν φταίνε, γιατί δεν θα το παραδεχτούν ποτέ.
Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως έχουν σκεφτεί τόσο καλές δικαιολογίες, που τις έχουν πιστέψει και οι ίδιοι υποσυνείδητα.

#3. Πάντα ασκούν κριτική σε άλλους ανθρώπους.
Έχει τύχει ποτέ να ακούσετε ένα τοξικό άνθρωπο να κάνει κάποιο αρνητικό και αγενές σχόλιο για κάποιον άνθρωπο, που δεν γνωρίζουν καν;
Είναι παράξενο και σοκαριστικό, αφού το 99% των ανθρώπων δεν το κάνουν. Αλλά, ορισμένοι τοξικοί άνθρωποι έχουν την “ικανότητα” να καταλαβαίνουν, όταν κάτι δεν πάει καλά με κάποιον άνθρωπο.

toxic people

#4. Επιζητούν διαρκώς την προσοχή.
Αυτή η κατηγορία τοξικών ανθρώπων επιζητά διαρκώς την προσοχή, διακόπτοντας τους άλλους, ενώ μιλάνε και προσπαθώντας να τους χειραγωγήσουν.
Η μόνη στιγμή που είναι ευχαριστημένοι είναι, όταν η προσοχή όλων είναι στραμμένη πάνω τους και μονοπωλούν την συζήτηση.

#5. Δεν σέβονται κανέναν.
Παραμένει σοκαριστικό μέχρι και σήμερα το πως κάποιοι άνθρωποι δεν λένε ποτέ ευχαριστώ, δεν σέβονται την προτεραιότητα των άλλων σε ουρές, πετάνε τα σκουπίδια παντού ή διακόπτουν την κυκλοφορία στους δρόμους.

#6. Μιλάνε πάντα για τα κατορθώματά τους.
Έχετε ακούσει ποτέ τον Μάικλ Τζόρνταν να λέει πόσο καλός μπασκετμπολίστας είναι; Ή την Μητέρα Τερέζα να λέει πόσο αξιαγάπητος άνθρωπος είναι;
Το να ακούς κάποιον να επιδεικνύει τα κατορθώματά του είναι παράξενο. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ταπεινοί σχετικά με τα κατορθώματά τους, αλλά βέβαια οι τοξικοί άνθρωποι δεν είναι σαν τους “περισσότερους ανθρώπους”!

#7. Είναι σωματικά ή συναισθηματικά βίαιοι.
Το να κακοποιείς έναν άνθρωπο, είτε σωματικά είτε συναισθηματικά, είναι τοξικό. Είναι αυτονόητο, ότι όποιος άνθρωπος βιώνει μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει αμέσως να απομακρυνθεί από αυτήν.

#8. Δεν παραδέχονται τα λάθη τους.
Με άλλα λόγια, έχουν πάντα δίκιο. Καμία απόδειξη δεν θα τους πείσει ότι έχουν κάνει λάθος. Γενικά, είναι άνθρωποι που δεν παραδέχεται τα λάθη τους και δεν αποδέχονται το δίκιο του άλλου, κάτι που είναι σαφέστατα ένα ανεπιθύμητο χαρακτηριστικό.

#9. Δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη.
Οι τοξικοί άνθρωποι δεν αναλαμβάνουν ποτέ τις ευθύνες των πράξεων τους, ειδικά όταν αυτές οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα. Βρίσκουν πάντα δικαιολογίες για να πείσουν τον εαυτό τους και τους άλλους, ότι δεν φταίνε εκείνοι και άρα δεν τους αναλογεί καμία ευθύνη.

#10. Λειτουργούν με την λογική της “κλίκας”.
Αν κάποιος δεν οδηγεί το πιο ακριβό αυτοκίνητο, δεν φοράει τα πιο ακριβά ρούχα ή δεν μένει στην ίδια γειτονιά με εκείνους, δεν αξίζει να ασχοληθούν μαζί του.
Οι τοξικοί άνθρωποι θεωρούν, ότι ανήκουν σε μια μικρή μερίδα ανθρώπων, που αξίζουν την αποδοχή όλων των ανθρώπων.

Στην ουσία (για να γίνουμε πιο λακωνικοί), τοξικός είναι ένας άνθρωπος που συγκεντρώνει τα περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά : είναι αλαζόνας, αιώνιο θύμα, control freak (ξέρει τα πάντα και θέλει να ελέγχει τα πάντα), ζηλιάρης, ψεύτης, μόνιμα αρνητικός, άπληστος, επικριτικός και κουτσομπόλης.

tox_peop_03092014

Το ίδιο κάνουν με όλους. Πώς θα το καταλάβετε;
Ο τοξικός άνθρωπος έχει πάντα να πει μια ιστορία για κάποιον που έπαιξε κάποιο παιχνίδι πίσω από την πλάτη του. Αν υπήρχε «Βραβείο Χρυσό Φτυάρι», τότε θα ήταν δικαιωματικά δικό του.
Πολύ συχνά μάλιστα, τα μισά από όσα λέει είναι ψέμματα. Επειδή ναι, κάτι ακόμα που ξεχάσαμε να τονίσουμε, είναι ότι οι τοξικοί άνθρωποι είναι και εξαιρετικοί ψεύτες.

Το να δεχόμαστε την παρουσία ενός τέτοιου ανθρώπου στη ζωή μας είναι σα να καταπίνουμε λίγες σταγόνες δηλητήριο κάθε μέρα. Αργά αλλά σταθερά θα μας εξοντώσει.

Συνήθως βέβαια πρόκειται για άτομα που δεν είναι εύκολο να βγουν τελείως από τη ζωή μας, επομένως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε στο ελάχιστο την έκθεση στην τοξικότητά τους.
Όταν γκρινιάζουν, απλά βρίσκουμε μια δικαιολογία για να φύγουμε. Αν αρχίζουν να λένε άσχημα πράγματα για κάποιον, δεν δίνουμε τροφή για συνέχεια και πάνω απ’ όλα δεν αρχίζουμε να κάνουμε και μεις το ίδιο. Ό,τι και αν πούμε θα χρησιμοποιηθεί σίγουρα εναντίον μας.
Δεν μοιραζόμαστε τίποτα προσωπικό μαζί τους, είτε καλό είτε κακό.
Επικεντρωνόμαστε σε όλα τα όμορφα που συμβαίνουν στη ζωή μας και επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας τα άτομα που μας εκτιμούν και χαίρονται με τις χαρές μας.
Τέλος, δεν ενδίδουμε στον πειρασμό να πέσουμε στο επίπεδο τους και να γίνουμε και οι ίδιοι τοξικοί.
Μπορούμε να θέσουμε τα όριά μας και να τους δείξουμε ότι δεν θα τους ανεχθούμε άλλο, αλλά πάντα με ηρεμία και επιχειρήματα.

Για τους τοξικούς ανθρώπους είναι η απόλυτη ικανοποίηση να μας δουν να χάνουμε την ψυχραιμία σας. Ας τους  «σκοτώσουμε -λοιπόν- με καλοσύνη» και ας πούμε όχι στα τοξικά απόβλητα.

Related Post

Comodo SSL