Πως η ποδηλασία αλλάζει τον εγκέφαλο μας…

609 0

Έρευνες έχουν δείξει πως η ενσωμάτωση της ποδηλασίας στην καθημερινότητα μας, δεν οφελεί μόνο τη φυσική μας κατάσταση, αλλά και την πνευματική. Αν έχει τύχει ποτέ να πάρετε το ποδήλατο σας για να πάτε στη δουλειά και να νιώσετε βελτίωση στη διάθεσή σας και τις διανοητικές σας ικανότητες, σημαίνει πως έχετε βιώσει και εσείς τα αποδεδειγμένα οφέλη της ποδηλασίας στην ψυχική υγεία.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει την ποδηλασία σαν ένα τρόπο για να είναι σε φόρμα και να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ωστόσο, άνθρωποι με πολύ καλή φυσική κατάσταση μπορούν να αυξήσουν την ψυχική τους δύναμη μέσω της ποδηλασίας. Μόνο 30 λεπτά ποδηλασίας τη μέρα, στο δρόμο, σε μονοπάτι η σε στατικό ποδήλατο, μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, τη λογική, και τις ικανότητες προγραμματισμού. Επίσης, έχει επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη για την συναισθηματική-ψυχική υγεία, καθώς βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους.

– Ο εγκέφαλο σας στην ποδηλασία
Η ποδηλασία μπορεί να αυξήσει την ισχύ του εγκεφάλου με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να δυναμώσει το μυϊκό σύστημα.
Όταν κάνουμε ποδήλατο, η ροή του αίματος στους μυς αυξάνεται, επιτρέποντας στο σώμα μας να χτίσει περισσότερα τριχοειδή αγγεία, παρέχοντας περισσότερο αίμα (οπότε και οξυγόνο) σε αυτούς τους μύες. Η ίδια διαδικασία συμβαίνει και στον εγκέφαλο. Η ποδηλασία επιτρέπει στο καρδιαγγειακό σύστημα να επεκταθεί περισσότερο στον εγκέφαλο μας, μεταφέροντας περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν την επίδοσή του.

Όταν κάνουμε ποδήλατο, ο εγκέφαλος αυξάνει την παραγωγή πρωτείνης που χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν νέα εγκεφαλικά κύτταρα. Κάνοντας ποδηλασία μπορούμε να διπλασιάσουμε (ή ακόμα και να τριπλασιάσουμε) την παραγωγή νέων κυττάρων στον εγκέφαλο. Επίσης, αυξάνει τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών, επιτρέποντας στις περιοχές του εγκεφάλου να επικοινωνούν καλύτερα, με αποτέσμα να βελτιώνονται οι γνωστικές μας δυνατότητες.

Τα οφέλη της ποδηλασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για εγκεφάλους που γερνούν. Η διαδικασία αυτή, εξουδετερώνει την φυσική μείωση της λειτουργίας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε. Οι επιστήμονες έχουν συγκρίνει τους εγκεφάλους ανθρώπων ηλικίας 60 και 70 ετών και ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε φυσικές δραστηριότητες όπως η ποδηλασία είχαν νεότερο εγκέφαλο από αυτούς που ακολουθούσαν μια καθιστική ζωή. Αυτό αποδεικνύει πως η ποδηλασία μπορεί να μας κρατήσει οξυδερκής μέχρι τα τελευταία μας χρόνια.

– Ποδηλασία και ψυχική διάθεση
Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της ποδηλασίας στην ψυχολογική τους κατάσταση, ανεξάρτητα από την φυσική τους κατάσταση.

Μπορεί να βελτιώσει την όλη αντίληψη κάποιου ατόμου για τον εαυτό του, προσφέροντας μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Έρευνες έχουν δείξει πως αυτές οι ευεργετικές ιδιότητες της ποδηλασίας είναι ακόμα πιο μεγάλες σε άτομα με ψυχικές νόσους και σε άτομα με ήπια κατάθλιψη και ενδεχομένως να είναι είναι εξίσου αποτελεσματικές (αν όχι περισσότερο) από την ψυχοθεραπεία. Οι συχνές δραστηριότητες όπως η ποδηλασία, όχι μόνο καταπολεμούν προβλήματα ψυχική υγείας, αλλά συμβάλλουν ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση τους.

Η ποδηλασία βελτιώνει επίσης την υποκειμενική μας διάθεση, μειώνει το άγχος, και μας επιτρέπει να χειριστούμε το άγχος πιο αποτελεσματικά. Αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης και την παραγωγή της ντοπαμίνης στους εγκεφάλους μας. Αυτές είναι οι χημικές ουσίες που μας κάνουν να αισθανόμαστε «ευτυχείς», όταν απελευθερωθούν στο εγκέφαλό μας. Οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει αυτό το αποτέλεσμα με την ανάλυση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο των αρουραίων που έκαναν περισσότερη άσκηση. Η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη δεν είναι οι μόνες χημικές ουσίες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά όταν κάνουμε ποδήλατο. Οι οργανισμοί μας παράγουν επίσης ενδορφίνες και κανναβινοειδή (ναι, κανναβινοειδή, η ίδια χημική οικογένεια που σχετίζεται με τη χρήση μαριχουάνας, αν και αυτές παράγονται φυσικά από το σώμα μας τακτικά!).

Όταν κάνουμε ποδήλατο το σώμα μας βελτιώνει την ικανότητά του να ρυθμίζει ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώνετε η ικανότητα χειρισμού του άγχους. Οι ορμονικές ανισορροπίες κάνει το σώμα μας να ανταποκρίνεται άσχημα στο άγχος στις τονίσει αρνητικά, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να έχουν στην καθημερινότητά μας δραστηριότητες όπως η ποδηλασία, ώστε να επιτρέψουμε στο σώμα μας να χειριστεί ευκολότερα το άγχος.

– Οδηγίες γιατρών για τους ποδηλάτες
Πόσο συχνά θα πρέπει να κάνουμε ποδήλατο ώστε να επωφεληθούμε πλήρως από την ποδηλασία; Είναι αλήθεια πως η πολύ έντονη ποδηλασία μπορεί να μειώσει την ενέργεια μας καθώς χάνονται τα θεπτικές ουσίες από το σώμα μας. Οι επιστήμονες λένε πως 30-60 λεπτά ποδηλασίας σε μέτριους ρυθμούς (όχι σπριντ) είναι ιδανικό. Συνίσταται επίσης η διατήρηση καρδιακού ρυθμού στο 75% του μέγιστου. Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός ποδηλασίας πρέπει να ταιριάζει στις δυνατότητες του κάθε ατόμου.

Related Post

Top Artists tagged as ’80s’

Posted by - 29/05/2017 0
Συνοπτικά και χωρίς πολυλογίες, η δεκαετία του '80 έβγαλε μερικούς από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της μουσικής βιομηχανίας, καθιέρωσε...

Under club closing party w/ Franz Costa

Posted by - 21/03/2016 0
Το dance club της ομάδας Playground, το Under, αποχαιρετά την χειμερινή σεζόν την Παρασκευή 1η Απριλίου με καλεσμένο τον Ιταλό…
Comodo SSL