Προστατευμένοι από την άνοια μέχρι τα 85 όσοι πίνουν τακτικά

262 0

Η κατανάλωση αλκοόλ –πάντα σε λογικά επίπεδα– φαίνεται ότι δρα προστατευτικά για τον εγκέφαλο, όπως δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά μέτριες ποσότητες αλκοόλ, είναι πιο πιθανό να ζήσουν μέχρι τα 85 τους χωρίς να εμφανίσουν άνοια ή άλλα νοητικά ελλείμματα, σε σύγκριση με όσους αποφεύγουν το ποτό.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της λελογισμένης κατανάλωσης αλκοόλ και της μακροζωίας. «Η μελέτη αυτή είναι μοναδική, καθώς λάβαμε υπόψη τη γνωστική υγεία ηλικιωμένων αντρών και γυναικών και παρατηρήσαμε ότι το αλκοόλ συσχετίζεται, όχι μόνο με τη μειωμένη θνησιμότητα αλλά και με την καλύτερη νοητική κατάσταση όσο περνούν τα χρόνια» δηλώνει η βασική συντάκτρια της μελέτης, Λίντα ΜάκΕβοϊ, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease, μεταξύ των 1.344 αντρών και γυναικών ηλικίας 85 ετών και άνω, όσοι κατανάλωναν μέτρια προς μεγάλη ποσότητα αλκοόλ πέντε έως επτά ημέρες την εβδομάδα, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν νοητικά ακμαίοι σε σύγκριση με όσους έκαναν αποχή από το αλκοόλ.
Η γνωστική υγεία των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε ανά τετραετία επί συνολικά 29 έτη με χρήση του πρότυπου τεστ Mini Mental State Examination.

Η κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκε ως:
– Μέτρια – έως 1 ποτό την ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες κάθε ηλικίας και τους άντρες 65 ετών και άνω | έως 2 ποτά την ημέρα για τους άντρες κάτω των 65 ετών,
– Μεγάλη – έως 3 ποτά την ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες κάθε ηλικίας και τους άντρες 65 ετών και άνω | έως 4 ποτά την ημέρα για τους άντρες κάτω των 65 ετών, και
– Υπερβολική – ποσότητα μεγαλύτερη από τις προαναφερθείσες.

Να σημειωθεί πως, όπως αναφέρει η ΜάκΕβοϊ, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε βάθος χρόνου είναι γνωστό πως σχετίζεται με την εμφάνιση άνοιας, ωστόσο φαίνεται πως μικρότερες ποσότητες έχουν τελικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.

Παράλληλα, μια άλλη έρευνα, εστιάστηκε στα οφέλη ειδικά του κόκκινου κρασιού.
Για χρόνια ακούμε ότι ένα ποτήρι την ημέρα μπορεί να έχει θετικές και υγιείς συνέπειες στην καρδιά, χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του. Τώρα έρχεται μία νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, που αποκαλύπτει πως υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ του κόκκινου κρασιού, της υγείας των εντέρων και της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όταν το κόκκινο κρασί περνά μέσα από το έντερό μας, «αφήνει ενώσεις που προστατεύουν τους νευρώνες από το να υποστούν βλάβη ή να σκοτωθούν».
Όταν προστατεύονται οι νευρώνες, υπάρχει λιγότερη πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών όπως η νόσος του Alzheimer ή η νόσος του Parkinson.
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι ορισμένες ενώσεις τροφίμων είναι υπεύθυνες για για την καλή μας υγεία και για την προστασία από την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Κι ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τη σχέση μεταξύ του κρασιού, του εντέρου και του εγκεφάλου, είμαστε ικανοποιημένοι, γνωρίζοντας πως ένα ποτηράκι περιστασιακά πραγματικά είναι καλό για το σώμα μας.

Related Post

Και οι 7 ήταν υπέροχοι … ξανά!

Posted by - 08/08/2016 0
Ένα από τα διασημότερα γουέστερν επιστρέφει ως ταινία έναρξης του φετινού φεστιβάλ του Τορόντο έχοντας ένα τρέιλερ που κερδίζει όλες…

Ένα… Bateau Lavoir στην Κηφισιά!

Posted by - 01/10/2017 0
Bateau Lavoir... από τη γοητευτική Μονμάρτη στην καρδιά της Κηφισιάς, σ’ έναν ολοκαίνουργιο, καλαίσθητο και λειτουργικό χώρο.

Διάσημοι σταρ εγκαινιάζουν μουσική πλατφόρμα, που ανταγωνίζεται το Spotify

Posted by - 01/04/2015 0
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″…
Comodo SSL