Προειδοποιήσεις από το σώμα μας 1 μήνα πριν από Έμφραγμα

303 0

 

Οι καρδιακές προσβολές είναι τρομακτικές. Είναι τρομακτικές γιατί αφορούν σε ένα βασικό όργανο και γιατί η καρδιά στο μυαλό μας είναι το όργανο εκείνο που σηκώνει τα μεγαλύτερα βάρη (από σωματικά, καθώς δουλεύει ακατάπαυστα και σκληρά, έως ψυχολογικά, καθώς επιβαρύνεται από κάθε μορφής στρες). Επίσης, οι καρδιακές προσβολές είναι τρομακτικές γιατί είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να ζούμε με το διαρκή φόβο ότι μπορεί να είμαστε το επόμενο θύμα, όχι εάν έχουμε το νου μας σε μερικά σημάδια – κλειδιά.

Τι συμβαίνει πριν από μια καρδιακή προσβολή…

Η άντληση αίματος γίνεται πιο δύσκολη όταν η καρδιά εξασθενεί, οπότε το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος, με αποτέλεσμα την κόπωση και τον πόνο.
Στη συνέχεια, προκειμένου να ρίξει την θερμοκρασία του η οποία αυξάνεται από αυτή την προσπάθεια, το σώμα καταφεύγει στην εφίδρωση. Όταν αυτή αρχίσει να γίνεται πολύ πιο έντονη από το συνηθισμένο, πρέπει να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας.

Τα βασικά συμπτώματα

Τα τυπικά συμπτώματα στην καρδιακή προσβολή περιλαμβάνουν πόνο στο θώρακα, στον ώμο και στο βραχίονα, μούδιασμα σε ένα ή στα δύο χέρια, στην πλάτη ή/και τον αυχένα, καθώς και δυσφορία στο λαιμό και τη γνάθο”, λέει η Dr. Catherine Ryan από το Πανεπιστήμιο του Illinois και συνεχίζει … “Το καμπανάκι κινδύνου θα πρέπει να ηχήσει αν κάποιος ξαφνικά αρχίσει να ιδρώνει υπερβολικά. Τότε, μην μπερδευτείτε και νομίζετε ότι είναι από γρίπη. Αν δεν έχετε πυρετό, τότε θα πρέπει να ανησυχήσετε ότι είναι κάτι άλλο”.

ξφδσκξκδρφξδφγξκγξ
Ας δούμε μαζί αναλυτικότερα μερικά σημάδια που πιθανόν να δηλώνουν κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο μέσα στον επόμενο μήνα:

1. Κοιλιακό άλγος

Αν έχετε παρατηρήσει το στομάχι σας να είναι ανήσυχο τον τελευταίο καιρό, (ναυτία, πόνο ή ακόμα και φούσκωμα), αυτό μπορεί να είναι ένας ύπουλος κώδωνας κινδύνου. Οι κοιλιακοί πόνοι πριν από μια καρδιακή προσβολή έχουν επεισοδιακό χαρακτήρα, που σημαίνει ότι χαλαρώνουν και στη συνέχεια επιστρέφουν για σύντομες χρονικές περιόδους.

2. Αϋπνία

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, ή ξυπνάτε ασυνήθιστα νωρίς , μπορεί να είναι σημάδια αϋπνίας. Η αϋπνία είναι συνδεδεμένη με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή ανακοπής, ειδικά στις γυναίκες. Το άγχος και η αφηρημάδα, συχνά είναι συμπτώματα χρόνιας αϋπνίας.

3. Ασυνήθιστη κόπωση

Νιώθετε κουρασμένοι, ακόμα και μετά από έναν καλό νυχτερινό ύπνο; Αυτή η ασυνήθιστη κόπωση είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα που δείχνουν μια επικείμενη καρδιακή προσβολή. Αυτού του είδους η κούραση δεν πρέπει να έχει προκληθεί από σωματική ή πνευματική δραστηριότητα και θα αυξάνεται προς το τέλος της ημέρας. Παρατηρήστε αν καμία φορά, το να φέρετε εις πέρας απλά πράγματα, όπως το να στρώσετε το κρεβάτι σας , ή να κάνετε ντους, είναι εξαντλητικό.

4. Απώλεια μαλλιών

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια καρδιακής πάθησης είναι η απώλεια μαλλιών από το στεφάνι του κεφαλιού. Αυτό κυρίως προσβάλει τους άντρες άνω των 50, αλλά και μερικές γυναίκες μπορεί να ανήκουν σε αυτή την ομάδα επικινδυνότητας.

5. Ακανόνιστοι σφυγμοί

Η αρρυθμία (ακανόνιστος χτύπος καρδιάς ) και η ταχυκαρδία (αυξημένος παλμός), μπορούν να συμβούν αναπάντεχα και συνήθως διαρκούν 1-2 λεπτά. Αν δεν εξασθενήσουν, μπορεί να νιώσετε ζαλάδα και έντονη κούραση, που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καλέσετε αμέσως γιατρό.

6. Απώλεια αναπνοής

Η δύσπνοια ή η απώλεια αναπνοής, είναι ένα δυνατό συναίσθημα πως είναι αδύνατον να πάρετε μια βαθιά ανάσα. Καμία φορά θα νιώσετε κούραση και ζαλάδα, επίσης . Αυτό το σημάδι επηρεάζει άντρες και γυναίκες  για περίπου έξι μήνες πριν την καρδιακή προσβολή.

7. Ασυνήθιστη εφίδρωση

Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά προειδοποιητικά σημάδια και θέλει ιδιαίτερη προσοχή ειδικά από τις γυναίκες, γιατί πολλές από αυτές μπορεί να την μπερδέψουν με σύμπτωμα εμμηνόπαυσης.
Εάν ξυπνήσετε μέσα σε ιδρωμένα σεντόνια, ή εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, λόγω εφίδρωσης, πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Σύμφωνα με την Dr. Catherine Ryan από το Πανεπιστήμιο του Illinois, “Το καμπανάκι κινδύνου θα πρέπει να ηχήσει αν κάποιος ξαφνικά* αρχίσει να ιδρώνει υπερβολικά. Τότε, μην μπερδευτείτε και νομίζετε ότι είναι από γρίπη. Αν δεν έχετε πυρετό, τότε θα πρέπει να ανησυχήσετε ότι είναι κάτι άλλο”.
(* Χωρίς να ευθύνεται εννοείται κάποιος περιβαλλοντικός παράγοντας, ή σωματική προσπάθεια).

8. Πόνοι στο στήθος

Το μεγαλύτερο και πιο γνωστό σύμπτωμα είναι το άβολο αίσθημα στο ένα από τα δύο χέρια, σαγόνι, σβέρκο και ώμους ή στήθος . Στους άντρες , αυτό το σύμπτωμα αναφέρεται στα πιο σημαντικά πρώιμα σημάδια μιας επικείμενης καρδιακής προσβολής που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Από την άλλη, αυτό επηρεάζει μόνο το 30% των γυναικών.
Ο πόνος στο στήθος ή προκάρδια δυσφορία μπορεί να είναι μια δυσβάσταχτη πίεση, βάρος, στενοχώρια  που μπορεί να είναι ήπια ή πολύ έντονη. Διαρκεί λίγα λεπτά ή φεύγει και ξανάρχεται.

9. Βήχας που δεν σταματάει

Ο επίμονος βήχας που παράγει ένα ροζ υγρό που περιέχει αίμα είναι πολύ συχνό σύμπτωμα καρδιακού.

10. Πρησμένα πόδια

Όταν η καρδιά δεν λειτουργεί σωστά, υγρά από τα αγγεία διαρρέουν στους γύρω ιστούς και τα πόδια πρήζονται περισσότερο λόγω της βαρύτητας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ :

  • Καλούμε ασθενοφόρο και λέμε ότι ο υποψιαζόμαστε καρδιακή προσβολή. Αν ο πάσχον ζητήσει το γιατρό του, καλούμε και το ασθενοφόρο και το γιατρό του.
  • Εάν δεν υπάρχει τηλέφωνο, μεταφέρετε επειγόντως τον ασθενή στο νοσοκομείο.
  • Βάζουμε τον πάσχοντα να καθίσει άνετα. Η ημικλινής στάση με το κεφάλι και τους ώμους υποστηριζόμενα και τα πόδια λυγισμένα είναι συνήθως η καλύτερη.
  • Αν ο πάσχων διατηρεί τις αισθήσεις του, του δίνουμε τα γνωστά υπογλώσσια χαπάκια που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που ήδη πάσχουν από κάποιας μορφής καρδιοπάθεια.
  • Αν δεν υπάρχουν, ένα χεράκι βοηθείας δίνει η κοινή ασπιρίνη η οποία έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Του δίνουμε ασπιρίνη και του λέμε να την μασήσει αργά, τοποθετώντας την κάτω από τη γλώσσα, ώστε να απορροφηθεί πιο γρήγορα από τον οργανισμό. Προσοχή, όμως: η ασπιρίνη μπορεί να είναι σωτήρια μόνο για όσους δεν αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα, δεν είναι αλλεργικοί σε αυτήν ή δεν έχουν άλλες παθήσεις στις οποίες απαγορεύεται η χρήση της.
  • Διατηρείστε τους αεραγωγούς ανοικτούς. Εάν σταματήσει να αναπνέει, εφαρμόστε την τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα. Εάν δεν έχει σφυγμό εφαρμόστε καρδιακές μαλάξεις.
  • Τοποθετείστε τον ασθενή σε καθιστική ή ημικαθιστή θέση.
  • Κρατήστε τον ασθενή ζεστό, σκεπάζοντας τον με μια κουβέρτα ή παλτό.
  • Μην δίνετε φαγητό ή ποτό.

Τα φάρμακα που βοηθούν είναι τα θρομβολυτικά που περιέχουν ειδικά συστατικά τα οποία διαλύουν το θρόμβο και η κοινή ασπιρίνη η οποία «αραιώνει» το αίμα. Ο βασικός κίνδυνος, κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, είναι να σταματήσει η καρδιά.

Προσοχή σε επικίνδυνες συμβουλές !!

Σε καμία περίπτωση ο ασθενής, δεν θα πρέπει να κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια ανάνηψης βήχοντας, διότι μπορεί να επιφέρει τραγικά αποτελέσματα για την υγεία αναφέρει το American Heart Association. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δεν εγκρίνει την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, με τον βήχα που έχει πάρει ευρεία δημοσιότητα στο Διαδίκτυο!

Related Post

Hot Since 82 powered by Blend @ Bolivar

Posted by - 21/07/2019 0
Το Σάββατο 27 Ιουλίου ο Βρετανός superstar dj/producer Hot Since 82, ορόσημο στους εκπροσώπους της νέας house γενιάς και label…

Οι δέκα + μία εντολές του Game Of Thrones

Posted by - 18/06/2015 0
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″…
Comodo SSL