Ο Μαρσέλ Προυστ για τον Έρωτα

91 0

Είναι ο συγγραφέας στον οποίο οφείλουμε όχι μόνο την απόλυτη ποιητική του χρόνου, ως γιατρού, ως εκδικητή, ως τυμβωρύχου, ως συντηρητή, ως δασκάλου, αλλά και τις πιο μεστές διατυπώσεις για τον έρωτα, το θάνατο, τη συντριβή που προκαλεί η φθορά – και πάλι – του χρόνου.  

Ο Μαρσέλ Προυστ, γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1871 στο Παρίσι και ήταν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα. Σπούδασε νομικά, πολιτικές επιστήμες και φιλοσοφία. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους του 20ου αιώνα κι ένας από τους πιο σημαντικούς κριτικούς της εποχής του. Ανήκει δε, σε εκείνη την παράξενη σειρά στρατιωτών της λογοτεχνίας που πρέπει πρώτα να απορριφθούν πολλές φορές για να γίνουν τελικά σημαία και ορόσημο, κυρίως από προσωπικό πείσμα και πίστη στον εαυτό και τη λογοτεχνική εμμονή τους.  

Όλοι σήμερα, ακόμη και όσοι αγνοούν το σύνολο του συγγραφικού του έργου, υποκλίνονται στη θεμελιώδη, (για όλα τα ανθρώπινα), δύναμη των αναμνήσεων, έτσι όπως καταγράφεται στο έργο της ζωής του, που δεν είναι άλλο από το ογκώδες «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο». Σύμφωνα με πολλούς δε, θεωρείται το καλύτερο μυθιστόρημα όλων των εποχών. Το έργο αποτελείται από 7 τόμους και είναι το κύκνειο άσμα του.

Αλλά και το γενικότερο έργο του προκάλεσε έναν τεράστιο αριθμό από αναλυτικές εργασίες και συνθετικές μελέτες και επηρέασε πολλούς κατοπινούς λογοτέχνες.

Ο τρόπος γραφής του ήταν αρκετά περίπλοκος με αχανείς προτάσεις, γεμάτες με δευτερεύουσες επεξηγηματικές προτάσεις που μερικές φορές ξεπερνούσαν σε έκταση τη μία σελίδα. Πολλοί τον θεώρησαν υπερεκτιμημένο συγγραφέα, όμως περισσότεροι είναι αυτοί που επηρεάστηκαν από τη γραφή του. Ο ίδιος άλλωστε είχε γράψει για τον εαυτό του πως: «Όπως πολλοί διανοούμενοι, ήταν ανίκανος να διατυπώσει ένα απλό πράγμα με απλό τρόπο».

Υπάρχουν και λίγοι που γνωρίζουν ότι ο Προυστ απορρίφθηκε από τον Αντρέ Ζιντ, τον «στρατηγό» των επιμελητών του γαλλικού εκδοτικού κολοσσού “Nouvelle Revue Française”, για να ζητήσει συγνώμη ένα χρόνο αργότερα.   Και πώς να γινόταν αλλιώς, αφού ο Προυστ, ειδικά στο “Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο”, έκλεισε όλη τη μαγεία της περιγραφής και της παρατήρησης, όλη την αγωνία να περιγραφεί σε όλο του το μεγαλείο, αυτό που ως ανάμνηση αύριο μπορεί να φαίνεται μικρό…  

Πέραν αυτού, η ιδιαίτερη προσωπικότητα του Προυστ – κλειστή, μοναχική, ευαίσθητη – αφήνει μέσα από το συνολικό του έργο μερικές από τις πιο σοβαρές διατυπώσεις για τον έρωτα – άλλες τρυφερές, άλλες κυνικές, όλες ειλικρινείς – που μπορούν να λειτουργήσουν και σαν χάρτης για το πιο σημαντικό, αλλά και πιο δύσκολο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής.  

Ο Μαρσέλ Προυστ πέθανε στις 18 Νοεμβρίου του 1922 από πνευμονία.

1.

“Ο έρωτας είναι ένα χτυπητό παράδειγμα για το πόσο μικρή σημασία έχει για μας η πραγματικότητα”.  

2.

“Σε ένα χωρισμό, αυτός που δεν είναι πραγματικά ερωτευμένος είναι αυτός που θα πει και τα πιο τρυφερά λόγια”.  

3.

“Ας αφήσουμε τις όμορφες γυναίκες στους άντρες εκείνους που δεν έχουν φαντασία”.  

4.

“Η επιθυμία για κάτι τα κάνει όλα να ανθίζουν. Η απόκτηση αυτού του κάτι τα κάνει όλα να μαραίνονται και να ξεθωριάζουν”.  

5.

“Τα ψέματα είναι απαραίτητα στον άνθρωπο. Είναι -ίσως- εξίσου σημαντικά με την αναζήτηση της ηδονής και, επιπλέον, υπαγορεύονται από αυτήν την αναζήτηση”.  

6.

“Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πολλά διαφορετικά πάθη. Το αληθινό είναι αυτό, για χάρη του οποίου είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τους άλλους”.  

7.

“Οι άνθρωποι που δεν είναι ερωτευμένοι, δεν καταλαβαίνουν πώς ένας έξυπνος άντρας μπορεί να υποφέρει πραγματικά από μία συνηθισμένη γυναίκα. Είναι σα να εκπλήσσεσαι που η χολέρα μπορεί να προσβάλλει τους πάντες. Αυτός ο ασήμαντος βάκιλος…”.

8.

“Είναι η φαντασία μας που ευθύνεται για τον έρωτα, όχι το άλλο πρόσωπο”.

9.

“Η αγάπη είναι ο χώρος και ο χρόνος που μετριούνται με την καρδιά”.

10.

“Η μοιχεία δίνει καινούργια ανάσα ζωής σε γάμους που έχουν αφεθεί να πεθάνουν”.

Related Post

Winter Sales Market

Posted by - 15/01/2017 0
25 Ιανουαρίου έρχεται το απόλυτο Winter Sales Market! Ρούχα, αξεσουάρ και είδη για το σπίτι με έκπτωση έως και 50%.

Οι The Stranglers στην Αθήνα

Posted by - 10/11/2016 0
Κυριακή 20 Νοεμβρίου στο Piraeus 117 Academy φορά την punk rock περιβολή του και υποδέχεται ένα από τα σπουδαιότερα rock…
Comodo SSL