Ο Θωμάς Κινδύνης μάς μιλά για το Όνειρο ενός Γελοίου

297 0

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]Ο Θωμάς Κινδύνης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικοδιδάσκαλος. Φοίτησε πλάι στο Δ. Ροντήρη για 11 χρόνια (που ήταν και τα τελευταία της ζωής του), ενώ υπήρξε βοηθός του στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή και στους «Πέρσες» του Αισχύλου.

Ο Θωμάς Κινδύνης είναι ένας άνθρωπος αφιερωμένος στην Τέχνη με ήθος, συνέπεια και αξιοπρέπεια. Δεν σταμάτησε ποτέ να ψάχνει, να σκέφτεται, να αναζητά, να μελετά. Δεν επαναπαύτηκε. Δεν βολεύτηκε στα “εύκολα”. Δεν θυσιάστηκε στο βωμό του πρόσκαιρου και του φτηνού.
40 χρόνια τώρα είναι πιστός εργάτης της Τέχνης, μαθητής της ζωής, και πλέον δάσκαλος για όλους όσους επιθυμούν μέσα από την Τέχνη να ανακαλύψουν τη Ζωή.

Το thnx.gr είχε την τιμή να επικοινωνήσει με τον κ.Θωμά Κινδύνη…

Μιλήστε μου για τις “Μορφές Έκφρασης”.

Οι “Μορφές Έκφρασης” δημιουργήθηκαν από μένα το 1993 στην επιδίωξή μου να μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις που μου χάρισε η μεγάλη Σχολή θεάτρου του Δημήτρη Ροντήρη. Μια σχολή που ήταν φορέας ήθους, αληθινής γνώσης και μιας αέναης προσπάθειας για να καλυτερεύσει πνευματικά τους ανθρώπους.
Συγκέντρωσα πλάι μου νέους ανθρώπους (μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές αλλά και παιδαγωγούς), όπου σιγά-σιγά φτιάξαμε μια γερή σχολή που έδινε και δίνει καλλιτεχνικούς καρπούς, που σέβεται τόσο την παράδοση όσο και τους ανθρώπους, χαρίζοντας τους αισθητική και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Τι ήταν αυτό ωστόσο που σάς ένωσε πραγματικά και σάς έκανε μια ομάδα;

Το ότι καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει πια πολιτισμός κι ότι αυτό που εμφανίζεται για πολιτισμός είναι μια σκέτη βαρβαρότητα. Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν νέο πολιτισμό βασισμένο στην εφαρμοσμένη γνώση που φέρνει θετικά αποτελέσματα στους ανθρώπους.

Και πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που έγινε το όνειρο πραγματικότητα και οι “Μορφές Έκφρασης” πήραν σάρκα και οστά;

Φέτος γιορτάζουμε τα 25 χρόνια από τότε που δημιουργήσαμε αυτόν τον οργανισμό και κατά το περισσότερο, παρά κατά το λιγότερο, πιστεύουμε ότι πετύχαμε να χτίσουμε ένα μικρό λιθαράκι στην Τέχνη, αλλά αληθινό και ισχυρό, που έχει αντίκτυπο στους ανθρώπους. Χρησιμοποιώ τον πρώτο πληθυντικό, γιατί αλήθεια πλαισιώθηκα από στελέχη άξια, ικανά, έχοντας υψηλές ηθικές προδιαγραφές (Άννα Σεβαστή Τζίμα, Βλασία Βερβέρη, Ματίνα Τσιγκούνη, Ιωάννα Κιρκιλέση και αρκετούς άλλους που βοήθησαν ουσιαστικά στην οικοδόμηση αυτού του οργανισμού).

Και οι “Μορφές Έκφρασης” στο πέρασμα των χρόνων ποιες ιστορίες έχουν να μάς πουν;

Ασχοληθήκαμε και μελετήσαμε την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία και δημιουργήσαμε 2 παραστάσεις την Ηλέκτρα του Σοφοκλή και την Ιφιγένεια του Ευριπίδη.
Μελετήσαμε τη νεώτερη ελληνική μας παράδοση και κάποιες παραλογές τίς μεταμορφώσαμε σε θεατρικά έργα μεταφέροντας το μήνυμα και την ποιητική αισθητική της παράδοσής μας.
Ασχοληθήκαμε με τη μουσική και δημιουργήσαμε τάξεις για τη διδασκαλία του μουσικοκινητικού συστήματος του CARL ORFF. Βασισμένη σ’ αυτή τη μέθοδο ανεβάσαμε παραστάσεις παιδικές, αλλά για ενήλικες, χαρίζοντας στο κοινό μας την μαγεία της μουσικής παντρεμένης με το λόγο και την κίνηση.
Δημιουργήσαμε το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ μορφώνοντας τα παιδιά και τους εφήβους στη μαγεία του θεάτρου και της μουσικής. Και συνεχίζουμε με αμύητο ενδιαφέρον…

Ποια είναι η νέα τάση του θεάτρου;

Εδώ και δεκαετίες υπάρχει αυτή η νέα τάση του θεάτρου όπου κάθε χρονιά προσθέτει το λιθαράκι της στον εξευτελισμό και στην κακοποίηση της αισθητικής.

Που πιστεύετε ότι οφειλεται αυτό;

Κατά τη γνώμη μου υπάρχει μια βαθιά παρεξήγηση για την Τέχνη. Τέχνη σημαίνει οτιδήποτε δημιουργείται με καλλιτεχνικές προδιαγραφές. Καλλιτεχνία όμως είναι το οτιδήποτε προσφέρει αισθητική και προάγει το καλό στους ανθρώπους. Υπό αυτήν την έννοια ό,τι παρουσιάζεται προς το κοινό πρέπει να πληροί τις ως άνω προδιαγραφές.
Έτσι, η τέχνη που παρουσιάζει το αποτύπωμα της αγοραίας ζωής μ’ όλα τα ευτράπελά της και τις ασχήμιες της, δεν μπορεί να είναι τέχνη γιατί δεν διδάσκει τίποτα στους ανθρώπους, παρά μόνο διεγείροντας τους τα ευτελή τους ένστικτα.
Δεν είμαι ενάντιος στην έρευνα, όμως αυτή πρέπει να γίνεται με ευπρέπεια και σεβασμό στη παράδοσή μας και όχι να παραληρεί σε ψυχωτικά τερτίπια. Υπάρχει, πιστέψτε με, μεγάλο πεδίο έρευνας ενδιαφέρουσας, που να πληροί τις προδιαγραφές της αληθινής Τέχνης.
Πολύ φοβάμαι ότι όλα αυτά που παρακολουθούμε να παρουσιάζονται είναι προϊόντα μηδενικής έρευνας και επίδειξη κενοδοξιών. Βεβαίως, πάντοτε υπάρχουν πολύ λίγες εξαιρέσεις, αλλά όπως λέει και ο Σαίξπηρ αυτού του ενός τη γνώμη πρέπει να παρακολουθούμε.

Πως αποφασίσατε να ανεβάσατε “Το Όνειρο Ενός Γελοίου”;

Ο Ντοστογιέφσκι είναι ένας μεγάλος συγγραφέας, σπουδαίος φιλόσοφος της ζωής και η έμπνευσή του καθώς και οι καλλιτεχνικές του συλλήψεις εισχωρούν στον κόσμο της ποίησης. Όμως, παρ’ όλα αυτά, εγώ δεν γνώριζα αυτό του το έργο. Τυχαία έπεσε στα χέρια μου και όταν το διάβασα έπεσα κυριολεκτικά από την καρέκλα. Με δάκρυα στο μάτια αναφώνησα «αυτό είναι το δικό μου έργο, γράφτηκε για μένα» και πράγματι έτσι ένιωσα, γιατί όσα λέει και εννοεί είναι αυτά που με χαρακτηρίζουν, είναι αυτά που σ’ όλη μου τη ζωή παλεύω και δημιουργώ. Μέσα σε είκοσι σελίδες παρουσιάζει την πορεία της ζωής επί της γης. Τον παράδεισο αλλά και την κόλαση. Και τέλος, το μήνυμα του γεμάτο αισιοδοξία και ελπίδα δίνει παρακαταθήκες στους ανθρώπους και την υπευθυνότητα πως στο χέρι τους είναι να ανακαλύψουν την αλήθεια και να ακολουθήσουν το δικό τους όνειρο, τη δική τους ευτυχία.

Ποιο είναι το μήνυμα του έργου;

Το μήνυμα του έργου είναι η Αγάπη ως μόνη απάντηση για τη συντριβή της κόλασης. Μιαν Αγάπη που δεν εμπλέκεται στις καθημερινές ανοησίες πόνου και λιγώματος, αλλά σε εκείνες τις συνειδησιακές αποκαλύψεις του θαυμασμού και της επικοινωνίας. Μιαν Αγάπη που δίνει ελπίδα και απέραντο χώρο.

Θέλετε να μας αναφέρετε τους συντελεστές του έργου;

Την σκηνοθεσία την υπογράφει η Άννα Σεβαστή Τζίμα ένας καλλιτέχνης βγαλμένος από τους κόλπους των Μορφών Έκφρασης. Άξιος καλλιτέχνης, ταλαντούχος, που ανέδειξε τόσο το έργο όσο και τη δική μου ερμηνεία. Επίσης έχει κάνει και την μετάφραση.
Η Σκηνογραφία είναι της Κωνσταντίνας Μαρδίκη, η Μουσική του Κωνσταντίνου Ευαγγελίδη, ενώ τους φωτισμούς καθώς και τα σπέσιαλ εφέ εχει επιμεληθεί ο Παναγιώτης Λαμπής.
Επίσης ευχαριστώ θερμά τον Βαγγέλη Ρήγα για τα video που τράβηξε και πλούτισε την παράστασή μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Συνεχίζουμε τις παραγωγές μας και την προσφερόμενη εκπαίδευση τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικους.
Ετοιμάζω με νέους καλλιτέχνες την παραμυθένια ορχήστρα βασισμένη στο σύστημα Ορφφ.
Η Άννα Τζίμα έγραψε και ανεβάζει το έργο «Ευ- γενιά» καθώς και μια σειρά παιδικών διαδραστικών παραστάσεων διδάσκοντας στα παιδιά το σεβασμό στη φύση, το σεβασμό στην ιδιαιτερότητα, τι σημαίνουν συναισθήματα και άλλα πολλά…

Και με “Το Όνειρο Ενός Γελοίου” τι γίνεται;

Το «’Ονειρο ενός Γελοίου» παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά. Βλέποντας την επιτυχημένη πορεία του θα το συνεχίσω και για τρίτη χρονιά. Η παράσταση για φέτος θα παίζεται μέχρι τις 6 Μαΐου και μετά πάλι από Οκτώβριο.

Συνέντευξη για το thnx.gr : Μαριλένα Πονηράκη
Επιμέλεια : Joanna Arbi
Φωτογραφικό Υλικό για το thnx.gr : Christina Matsia[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_images picture_size=”auto” hover_type=”zoomin” autoplay=”yes” columns=”2″ column_spacing=”5″ scroll_items=”” show_nav=”yes” mouse_scroll=”no” border=”yes” lightbox=”no” class=”” id=””][fusion_image link=”” linktarget=”_self” image=”https://thnx.gr/wp-content/uploads/2018/03/Image00021-300×200.jpg” alt=””/][fusion_image link=”” linktarget=”_self” image=”https://thnx.gr/wp-content/uploads/2018/03/Image2-300×200.jpg” alt=””/][fusion_image link=”” linktarget=”_self” image=”https://thnx.gr/wp-content/uploads/2018/03/Image2b-300×200.jpg” alt=””/][fusion_image link=”” linktarget=”_self” image=”https://thnx.gr/wp-content/uploads/2018/03/Image00027-300×200.jpg” alt=””/][fusion_image link=”” linktarget=”_self” image=”https://thnx.gr/wp-content/uploads/2018/03/Image5-300×200.jpg” alt=””/][fusion_image link=”” linktarget=”_self” image=”https://thnx.gr/wp-content/uploads/2018/03/Image6-300×200.jpg” alt=””/][fusion_image link=”” linktarget=”_blank” image=”https://thnx.gr/wp-content/uploads/2018/03/Image7-300×200.jpg” alt=””/][fusion_image link=”” linktarget=”_self” image=”https://thnx.gr/wp-content/uploads/2018/03/Image00024-300×200.jpg” alt=””/][fusion_image link=”” linktarget=”_self” image=”https://thnx.gr/wp-content/uploads/2018/03/Image8-300×200.jpg” alt=””/][fusion_image link=”” linktarget=”_self” image=”https://thnx.gr/wp-content/uploads/2018/03/Image9-300×200.jpg” alt=””/][/fusion_images][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Related Post

Αντίο Θάνο…

Posted by - 03/09/2016 0
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου κυκλοφόρησε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής των Διάφανων Κρίνων, Θάνος Ανεστόπουλος.…

THNX RADIO + SKULLBAR proudly present…

Posted by - 30/09/2016 0
Υποδεχόμαστε τη νέα σεζόν με τον καλύτερο τρόπο. Τα θρυλικά πλέον AnimaX Parties επιστρέφουν… και η διάθεση απογειώνεται! Ο THNX…
Comodo SSL