Οι φιλικές σχέσεις με πρώην μπορεί να είναι δείγμα ψυχοπάθειας

414 0

Η διατήρηση φιλικών σχέσεων με πρώην συντρόφους μπορεί να αποτελεί δείγμα ψυχοπάθειας, σύμφωνα με έρευνα του Oakland University.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences και κατέληξε στο συμπέρασμα πως το να αφήνετε στη ζωή σας ανθρώπους με τους οποίους δεν έχετε πια ερωτική σχέση, δεν είναι δείγμα ωριμότητας και συναισθηματικής νοημοσύνης, αλλά μια τακτική, που μπορεί να δείχνει ψυχολογικά προβλήματα.

Οι ψυχολόγοι της έρευνας μελέτησαν τη συμπεριφορά  861 ατόμων, στα οποία αναλύθηκε το ιστορικό των σχέσεων τους. Πιο συγκεκριμένα ρωτήθηκαν για τις ερωτικές σχέσεις που πλέον διατηρούν, αλλά και για το αν παραμένουν φίλοι με πρώην συντρόφους τους.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο της Σκοτεινής Τριάδας, (όσοι δηλαδή εμφανίζουν χαρακτηριστικά ναρκισσισμού, μακιαβελισμού -χειρισμός και εκμετάλλευση των άλλων- και ψυχοπάθειας), έχουν την τάση να κρατάνε φιλικές σχέσεις με τους πρώην τους, για στρατηγικούς και πρακτικούς λόγους. Τα άτομα αυτά δηλαδή, διατηρούν επαφές με πρώην συντρόφους τους, με σκοπό ίσως να μπορούν να διατηρήσουν κάποια οφέλη. Η πρόσβαση σε πληροφορίες, χρήματα, αλλά και το σεξ, είναι μερικά από αυτά τα οφέλη για τα οποία κάποιοι εξακολουθούν να κρατούν επαφές με πρώην συντρόφους τους, σύμφωνα πάντα με την έρευνα.

Βασικά χαρακτηριστικά της ψυχοπάθειας είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης, ο ναρκισσισμός, η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση και ο εγωισμός. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη κατάστασή τους ως «παθολογικό εγωισμό» , που πολλές φορές συνοδεύεται με έναν « παρασιτικό» τρόπο ζωής. Πάρολο που όλοι οι άνθρωποι μπορούν να εμφανίσουν χαρακτηριστικά εγωισμού, οι ψυχοπαθείς επιδεικνύουν πλήρη έλλειψη ενοχής, κάτι που μπορεί να αποδείξει πως όλες τους οι κινήσεις είναι απόλυτα σχεδιασμένες.

Η ψυχολόγος Paulette Sherman εξισορρόπησε τις δύο πλευρές. Δήλωσε στην Independent πως είναι πιθανόν όσοι διατηρούν φιλικές επαφές με πρώην συντρόφους να έχουν εγωιστικά κίνητρα και να επιδιώκουν να συνεχίσουν την ερωτική επαφή με αυτούς ή να θέλουν να επωφεληθούν από αυτούς με άλλους τρόπους. «Δε σκέφτονται το συναισθηματικό αντίκτυπο που έχει αυτό στους πρώην τους»

Ωστόσο επεσήμανε πως δεν μπορεί να κατηγορηθούν όλοι όσοι διατηρούν επαφές με πρώην συντρόφους ως ψυχοπαθείς. «Έχω πελάτες που παραμένουν φίλοι με πρώην τους, θέλουν το καλύτερο για εκείνους και μπορούν να κρατούν τις ισορροπίες ανάμεσα στην νυν και στην πρώην σχέση τους χωρίς να επιδιώκουν οφέλη από αυτό το δεσμό».

Related Post

ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ & The Tedd’ s @ Tres Athens

Posted by - 09/03/2018 0
Το αγαπημένο παιδί της Hip-Hop σκηνής, που γράφει εδώ και χρόνια τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο μουσικό μας στερέωμα,…

Nick Cave & the Bad Seeds live in Athens

Posted by - 10/10/2017 0
“Βρισκόμασταν σε ένα παράξενο μέρος. Έρχομαι έξω και τα μάτια μου συνηθίζουν στο φως… Είναι όμορφο που ξαναπαίζουμε ζωντανά” Nick…
Comodo SSL