Οι Καλύτερες Φωτογραφίες Άγριας Ζωής για το 2018

296 0

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του Wildlife Photographer Of the Year, που θεωρείται ο σημαντικότερος διαγωνισμός φωτογραφίας της άγριας ζωής στη Γη.
Ο διαγωνισμός, που συμπληρώνει φέτος 54 έτη, διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Διεθνής επιτροπή επιλέγει τις καλύτερες φωτογραφίες ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες.
Φέτος υπήρξαν περίπου 45 χιλιάδες φωτογραφίες που έθεσαν υποψηφιότητα για ένα βραβείο, ενώ όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό της επόμενης χρονιάς θα έχουν την ευκαιρία να στείλουν τις φωτογραφίες τους στον διαγωνισμό από τις 22 Οκτωβρίου, με την διαδικασία υποβολής αιτήσεων να ολοκληρώνεται στις 13 Δεκεμβρίου.

To μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού κέρδισε ο Ολλανδός Μαρσέλ βαν Ούστεν, που κατέγραψε στην κάμερά του ένα ζευγάρι (αρσενικό-θηλυκό) χρυσών, όπως χαρακτηρίζονται, πιθήκων. Πρόκειται για ένα ενδημικό στην Κίνα είδος μικρών σε μέγεθος πιθήκων, που έχουν πολύχρωμο μακρύ τρίχωμα και κοντή μύτη με χαρακτηριστικά ρουθούνια. Αυτοί οι πίθηκοι μπορούν να επιζήσουν σε θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από αυτές που είναι ανεκτές από όλα τα άλλα είδη πρωτευόντων θηλαστικών πλην του ανθρώπου. Οι χρυσοί πίθηκοι είναι στην κόκκινη λίστα των ζώων υπό εξαφάνιση της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN) και η τελευταία καταμέτρηση έδειξε ότι έχουν απομείνει περίπου τέσσερις χιλιάδες συνολικά.
(Marsel van Oosten / 2018 Wildlife Photographer of the Year).

O διαγωνισμός δίνει βραβεία και σε νεαρής ηλικίας φωτογράφους έχοντας δημιουργήσει μάλιστα ηλικιακές κατηγορίες (κάτω των δέκα ετών, 11-14 ετών, 15-17 ετών). Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία 15-17 ετών κέρδισε ο Νοτιοαφρικανός Σκάι Μίκερ που ταξίδεψε στο Εθνικό Πάρκο Mashatu στην Μποτσουάνα και κατάφερε να εντοπίσει και να φωτογραφίσει τη Mathoja, μια από τις διασημότερες λεοπαρδάλεις στον κόσμο η οποία ζει στο Mashatu. Ο νεαρός κατάφερε να τραβήξει μια υπέροχη φωτογραφία της Mathoja ενώ εκείνη αναπαύεται και δείχνει απόλυτα ήρεμη, αν όχι και στοχαστική.
(Skye Meaker/2018 Wildlife Photographer of the Year / 2018 Wildlife Photographer of the Year).

Στην κατηγορία «Συμπεριφορά Θηλαστικών» το βραβείο κέρδισε ο Ισπανός φωτογράφος Ρικάρντο Νούνιεζ Μορέντο. Η Kuhirwa είναι ένας θηλυκός ορεσίβιος γορίλας που ζει σε δάσος της Ουγκάντας. Στη φωτογραφία η Kuhirwa μοιάζει να κρατάει μια ρίζα ή κάποιο φυτό. Στην πραγματικότητα κρατάει το σώμα του νεογέννητου παιδιού της και θρηνεί για τον θάνατό του, που οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στις απρόσμενα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή όταν γέννησε.
(Ricardo Núñez Montero / 2018 Wildlife Photographer of the Year).

Μια εντυπωσιακή σκηνή της φύσης κατάφερε να καταγράψει, με μια κάμερα που «πιάνει»14 καρέ το δευτερόλεπτο, ο Ολλανδός φωτογράφος Γιαν φαν ντερ Γκριφ και με αυτή τη φωτογραφία κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ασπρο και Μαύρο». Η φωτογραφία τραβήχτηκε σε μια περιοχή στο νότιο τμήμα του Περού και δείχνει ένα ενδημικό είδος κολίμπρι να ρουφάει το νέκταρ από το φυτό κνιφόφια, που παράγει μακριές μεγάλες όρθιες ταξιανθίες.
(Jan van der Greef / 2018 Wildlife Photographer of the Year).

Η φωτογραφία με τίτλο «Μητέρα προστάτης» του Ισπανού Χαβιέ Αθνάρ Γκονζάλεζ ντε Ρουέντα κέρδισε το βραβείο Wildlife Photographer Portfolio. O φωτογράφος κατέγραψε σε προστατευόμενη περιοχή υψηλής βιοποικιλότητας του Ισημερινού ένα θηλυκό treehopper (έντομο της οικογένειας των μεμβρακιδών που μοιάζει με τα τζιτζίκια) να προστατεύει την οικογένειά του. Η μητέρα επιτηρεί τις νύμφες ενώ τρέφονται πάνω στο κλαδί ενός αγγειόσπερμου φυτού της οικογένειας των σολανιδών.
(Javier Aznar González de Rueda / 2018 Wildlife Photographer of the Year).

Η φωτογραφία «Δίψα για αίμα» του Τόμας Πέσκακ με καταγωγή από τη Γερμανία και τη Νότιο Αφρική κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Συμπεριφορά Πτηνών». Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο νησί Γουλφ στο σύμπλεγμα των Γκαλαπάγκος και δείχνει ένα είδος σπίνου ενώ προσπαθεί να πιει το αίμα από ένα θαλασσοπούλι (Nazca Booby) για να τραφεί. Οι σπίνοι τρέφονται με καρπούς και έντομα, αλλά για να επιβιώσουν έχουν βρει έναν τρόπο να ρουφάνε αίμα από τα θαλασσοπούλια χωρίς να τους προκαλούν κάποια σοβαρή ή μόνιμη ζημιά.
(Thomas P Peschak / 2018 Wildlife Photographer of the Year).

Η Τζορτζίνα Στέιτλερ πήγε στο Φυσικό Δρυμό Walyormouring στη Δυτική Αυστραλία με στόχο να φωτογραφίσει τις σφήκες του είδους Sceliphron caementarium να φτιάχνουν τις φωλιές τους. Οι σφήκες αυτές είναι ευρύτερα γνωστές με τον όρο «σφήκες λάσπης» επειδή σκάβουν το έδαφος για να βρουν λάσπη και στη συνέχεια φτιάχνουν με αυτή μικροσκοπικούς σβόλους για να δημιουργήσουν στις φωλιές τους θαλάμους για τα αβγά τους. Για να πετύχει αυτή τη σκηνή η οποία κέρδισε το βραβείο «Συμπεριφορά Ασπόνδυλων» η Στέιτλερ έκανε εκατοντάδες απόπειρες.
(Georgina Steytler / 2018 Wildlife Photographer of the Year).

Με μια γρήγορη ματιά κάποιος που θα δει αυτή τη φωτογραφία θα πει ότι βλέπει ψάρια πάνω σε κομμάτι πάγου. Στην πραγματικότητα είναι φώκιες που ξεκουράζονται πάνω σε ένα παγόβουνο στο Κανάλι Errera στην άκρη της Ανταρκτικής Χερσονήσου. Η γωνία και το ύψος από όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία έδωσαν στον Ισπανό Κρίστομπαλ Σεράνο το πρώτο βραβείο της κατηγορίας «Ζώα στο Φυσικό τους Περιβάλλον».
(Cristobal Serrano / 2018 Wildlife Photographer of the Year).

Υπάρχει μια οικογένεια ψαριών που αποτελείται από 64 είδη τα οποία κινούνται με εκπληκτική ταχύτητα μέσα στο νερό και έχουν την ικανότητα να κάνουν εντυπωσιακά άλματα έξω από αυτό. Ο Αμερικανός Μάικλ Πάτρικ Ο’Νιλ κατάφερε να τραβήξει μια εντυπωσιακή φωτογραφία ενός τέτοιου ψαριού σε νυχτερινή κατάδυση, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Υποβρύχια Φωτογραφία». Οπως αναφέρει είναι αδύνατον να τραβήξεις μια καλή φωτογραφία αυτών των ψαριών στο φως της μέρας και έτσι προσπάθησε να το κάνει το βράδυ.
(Michael Patrick O’Neill / 2018 Wildlife Photographer of the Year).

Related Post

Comodo SSL