Νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για τις… κατσαρίδες;!

553 0

Ακούς κατσαρίδα και αγχώνεσαι, ε; Το λιγότερο αηδιάζεις. Πόσα ξέρεις όμως για αυτό το -κατά τα άλλα- άκακο πλάσμα; Ας κάνουμε λοιπόν τις συστάσεις παρέα… (lol).

1. Περπατάει και «τρομοκρατεί» τον πλανήτη εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια, ενώ ο άνθρωπος μόλις 40.000 χρόνια.

2. Επέζησε από τις εποχές των παγετώνων, το διαχωρισμό των ηπείρων και τις πτώσεις αστεροειδών.

3. Μπορεί να αντέξει ώρες έλλειψης οξυγόνου, 90 ημέρες χωρίς φαγητό και 40 ημέρες χωρίς νερό!

4. Οι κατσαρίδες είναι παμφάγες.

5. Και τα επτά της άκρα μπορούν να «ξαναφυτρώσουν». Το κεφάλι μπορεί να μείνει ζωντανό χωρίς σώμα για 12 ώρες και το σώμα έως και 40 ημέρες!

6. Υπάρχουν περίπου 3.500 διαφορετικά είδη κατσαρίδων στον κόσμο. Στη Ευρώπη αναφέρονται 150 είδη και στην Ελλάδα μόνο 20.

7. Τα περισσότερα είδη ζουν στο έδαφος (στα οργανικά κατάλοιπα), υπάρχουν όμως και είδη στο φύλλωμα χαμηλών φυτών, αλλά και δενδρόβια είδη. Επίσης, αναφέρονται και είδη που ζουν κατά μέρος στο νερό, αλλά και εξίσου είδη τα οποία αντέχουν τις συνθήκες της ερήμου…

8. Ακολουθούν κατά πόδας τους ανθρώπους ακόμη και στο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εγκατασταθεί στο Διαστημικό σταθμό MIR. Το 2007 η κατσαρίδα εν ονόματι «Ελπίδα» έγινε το πρώτο γήινο ζώο που συνέλαβε και γέννησε στο διάστημα και μάλιστα 33 απογόνους, (στο διαστημικό σκάφος Photon).

9. Είναι νυχτόβια είδη, αλλά μερικές φορές κυκλοφορούν και την ημέρα.

10. Παρά τις φήμες, είναι πιο καθαρές από τους ανθρώπους, ενώ συνήθως δεν είναι φορείς καμίας ασθένειας. Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούμε για να τις εξολοθρεύσουμε έχουν αποδειχτεί πιο επικίνδυνα για εμάς απ’ ότι οι ίδιες οι κατσαρίδες.

11. Έχουν αποδειχτεί, μάλιστα, χρήσιμες για τους ανθρώπους, καθώς έχουν χρησιμοποιθεί για την καταπολέμηση της δυσπεψίας, του τετάνου, της ανικανότητας και της ωτίτιδας.

12. Έρευνα του 2010 έδειξε ότι ο εγκέφαλος της κατσαρίδας έχει αντιβιωτικές ιδιότητες, όντας ικανός να εξολοθρεύσει έως και το 90% των ανθεκτικών βακτηρίων.

13. Ο χρόνος αντανακλαστικών μιας κατσαρίδας είναι 40 χιλιοστά του δευτερολέπτου και μπορεί να διανύσει έως και 50 ανθρώπινους κορμούς το δευτερόλεπτο!

14. Πρόκειται για έναν πραγματικά αρχαίο οργανισμό με εκπληκτικές ικανότητες επιβίωσης και προσαρμογής, και αναμφισβήτητα θεωρείται το πιο κοντινό στην τελειότητα δημιούργημα.

Σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι ακόμη και οι κατσαρίδες έχουν προσωπικότητα.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν βεβαιώσει ότι διάφορα ζώα και έντομα, από τα χταπόδια ως τις αράχνες, έχουν τη δική τους διακριτή προσωπικότητα: υπάρχουν π.χ. ντροπαλά και τολμηρά χταπόδια, κοινωνικές και αντικοινωνικές αράχνες. Τώρα σε αυτό τον κατάλογο έρχεται να προστεθεί και η προσωπικότητα της κατσαρίδας.

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει την ύπαρξη προσωπικότητας σε άλλα ασπόνδυλα, αλλά κανείς δεν είχε σκεφτεί να μελετήσει την κατσαρίδα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ισαάκ Πλάνας-Σίτια, συμπεριφοριστής οικολόγος του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Βρυξελλών, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Proceedings of Royal Society B΄ της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το Science.

Οι ερευνητές προσάρτησαν σε 300 κατσαρίδες μικροσκοπικά «τσιπάκια» εντοπισμού μέσω ραδιοσυχνοτήτων, ώστε να μπορούν να καταγράφουν συνεχώς τον τρόπο που κάθε ξεχωριστό έντομο κινείτο, όταν τοποθετείτο σε ένα νέο περιβάλλον.
Η παρακολούθηση έδειξε ότι, όπως συμβαίνει με τα λιοντάρια ή τις αράχνες, υπάρχουν ντροπαλές και θαρραλέες κατσαρίδες. Οι πρώτες βιάζονται να τρυπώσουν σε κάποιο απόμερο μέρος, ενώ οι δεύτερες δε χάνουν ευκαιρία να εξερευνούν ολόγυρα (προφανώς ένας άνθρωπος έχει αυξημένες πιθανότητες να συναντήσει μια τέτοια εξωστρεφή κατσαρίδα παρά μια εσωστρεφή).

Τελικά, πάντως, ανεξάρτητα από την προσωπικότητα τής κάθε μιας, όλες οι κατσαρίδες καταλήγουν στο ίδιο καταφύγιο και, όταν είναι όλες μαζί, συμπεριφέρονται παρόμοια.
«Υπάρχει μια συλλογική δυναμική, μια κοινωνική επιρροή, που εξαφανίζει τις ατομικές διαφορές της προσωπικότητας. Έτσι, μέσα στην ομάδα, καταλήγουν όλες να έχουν την ίδια συμπεριφορά», δήλωσε ο Ισαάκ Πλάνας, επισημαίνοντας ότι η ατομική προσωπικότητα μιας κατσαρίδας διαφέρει από την συλλογική – ομαδική προσωπικότητά της.

Related Post

Αθήνα 1971. Γιατί αυτός ο άνδρας είναι κρεμασμένος από το τρόλεϊ;…

Posted by - 18/09/2015 0
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″…
Comodo SSL