Μουσείο Πράδο, εκεί όπου οι τυφλοί αγγίζουν σπουδαία έργα τέχνης

123 0

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]Ένα καινοτόμο πρότζεκτ με έξι έργα μεγάλων ζωγράφων για τους ανθρώπους με πρόβλημα όρασης. Στα μουσεία σε όλο τον κόσμο, υπάρχει ένας κοινός, απαράβατος κανόνας: μπορείτε να βλέπετε, αλλά όχι να αγγίζετε.

Το Μουσείο Πράδο στη Μαδρίτη σπάει αυτόν τον κανόνα για μια ειδική περίπτωση και προσφέρει σε ανθρώπους με πρόβλημα όρασης την δυνατότητα να γνωρίσουν, να απολαύσουν και να εκτιμήσουν την Τέχνη.

Prado-musio-1

Το Πράδο έχει εργαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια για να διευρυνθεί η πρόσβαση στις συλλογές του, επενδύοντας σε προγράμματα προσέγγισης ή απλά τοποθετώντας ράμπες αναπηρικών αμαξιδίων. Μέχρι τώρα, όμως, τυφλοί και άτομα με προβλήματα όρασης δεν ήταν σε θέση να απολαμβάνουν την τεράστια συλλογή του μουσείου, η οποία περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα του Γκόγια, του Ελ Γκρέκο και του Βελάσκεθ.

Το νέο πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε περιλαμβάνει εκτός από οδηγούς ήχου και κώδικα μπράιγ, ακόμη μια καινοτόμα εφαρμογή: σε συνεργασία με μια ομάδα ειδικών και με την βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας που ονομάζεται Didú δημιούργησαν 6 περίτεχνα 3-D αντίγραφα των κύριων έργων τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν.

Το όνομα της έκθεσης είναι «Αγγίξτε το Πράδο» (Hoy Toca el Prado) και θα έχει διάρκεια μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

«Όλοι όσοι συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν προβλήματα όρασης δεν σημαίνει πως είναι τελείως τυφλοί και δεν μπορούν να δουν τίποτα» είπε η Κριστίνα Velasco, η επικεφαλής σχεδίασης του πρότζεκτ εξηγώντας τους λόγους που τα έξι αντίγραφα έχουν σχεδιαστεί με μεγάλη χρωματική ακρίβεια σε σχέση με τα πρωτότυπα έργα.

prado-mousio

Ένα άλλο στοίχημα για τους ανθρώπους που εργάστηκαν για το πρότζεκτ ήταν να καταφέρουν να επιλέξουν τα έργα που θα ήταν εύκολο να εξερευνηθούν από έναν άνθρωπο με προβλήματα όρασης.

Το μεγάλο μέγεθος και οι περίπλοκοι σε λεπτομέρεια πίνακες ήταν απαγορευτικοί μια και κρίθηκε πως δεν θα ήταν εύκολο για τους επισκέπτες να τους κατανοήσουν δια της αφής.
Η Rocio Fernandez γεννήθηκε τυφλή και μεγάλωσε στην Μαδρίτη. Ήταν μια από τους πρώτους επισκέπτες της έκθεσης και η πρώτη της φορά σε Μουσείο.

«Ξέρω πως σίγουρα χάνω πολλές από τις λεπτομέρειες του έργου, αλλά για μένα αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα. Είχα μάθει τα πάντα για τους μεγάλους ζωγράφους στο σχολείο, αλλά τώρα μπορώ να κατανοήσω την Τέχνη τους» δήλωσε καθώς ψηλαφούσε τον πίνακα του Βελάσκεθ.

Πηγή : apolasos.wordpress.com[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Related Post

Ποια ζώδια δεν χωρίζουν ποτέ ;!!

Posted by - 23/09/2015 0
Υπάρχουν και επίσημα στοιχεία, δεν το λέμε έτσι...Μιλάμε για μεγάλους έρωτες, για ανθρώπους που αναγνωρίζουν στο ταίρι τους το άλλο…

Eπαθε σοκ όταν η κόρη της την αποκάλεσε όπως η γιαγιά της, που έχει πεθάνει

Posted by - 10/04/2015 0
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″…
Comodo SSL