Λύση στην Μοναξιά η Φυλακή!

132 0
Στην Ιαπωνία εκατοντάδες γυναίκες άνω των 65 ετών διαπράττουν παραπτώματα, ώστε να οδηγηθούν στη φυλακή για να μην είναι μόνες!

Μια προσεγμένη κυρία στα 70 της μπαίνει σε ένα κατάστημα. Μοιάζει με κάθε άλλη ηλικιωμένη κυρία που έχει βγει να κάνει τα ψώνια της. Όταν φτάνει κοντά στα ράφια ανοίγει απροκάλυπτα την τσάντα της και κλέβει ένα προϊόν. Οι υπάλληλοι του καταστήματος την καταλαβαίνουν, καλούν την αστυνομία και σύντομα οδηγείται στην φυλακή, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες.

Η υπόθεση της 76χρονης Ταμάρα είναι μια από τις εκατοντάδες ιστορίες ηλικιωμένων γυναικών στην Ιαπωνία που διαπράττουν επίτηδες παραπτώματα για να καταλήξουν στη φυλακή.  

Yπολογίζεται ότι στην Ιαπωνία 4 εκατ. ηλικιωμένες γυναίκες ζουν ολομόναχες, ένας αριθμός διπλάσιος από αυτόν των αντρών.  

ΜΟΝΑΞΙΑ ή φΥΛΑΚΗ: Στην Ιαπωνία εκατοντάδες γυναίκες άνω των 65 ετών βρίσκονται στη φυλακή. Δεν υπάρχει κάποια παράδοση εγκληματικότητας ή κάτι που να μετατρέπει αυτές τις γυναίκες σε κλέφτες. Υπάρχει απλώς η μοναξιά.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στην Ιαπωνία τέσσερα εκατομμύρια ηλικιωμένες γυναίκες ζουν ολομόναχες. Βυθισμένες στη μοναξιά τους και χωρίς την οικονομική δυνατότητα να μείνουν σε κάποιον οίκο ευγηρίας, επιλέγουν την φυλακή από το άδειο σπίτι τους. Εκεί τουλάχιστον μπορούν να βρουν κατάλυμα, συντροφικότητα και ιατρική φροντίδα.

Έτσι, διαπράττουν κάποιο παράπτωμα για να καταλήξουν στην φυλακή και όταν απελευθερωθούν το επαναλαμβάνουν.

«ΉΜΟΥΝ ΜΟΝΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»: Μια από τις φυλακισμένες στην Κασαμάτσου είναι η 76χρονη Τακάκο Σουζούκι (ψεύτικο όνομα), που βρίσκεται για δεύτερη φορά στη φυλακή για κλοπή. Η ίδια είναι μητέρα δύο παιδιών και παλιότερα δούλευε σε πολυκατάστημα. Ωστόσο, πριν από μια περίπου δεκαετία ο σύζυγός της πέθανε και αποξενώθηκε από τα παιδιά της. Έτσι, στα 70 της ξεκίνησε να κλέβει φαγητό και είδη καθημερινής φροντίδας έχοντας αυτή τη στιγμή ένα μακρύ ιστορικό κλοπών. «Ήμουν μόνη στο σπίτι. Ήταν σκληρό. Ένιωθα άσχημα και έκλαιγα», αναφέρει.  

Υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους πρώην κρατούμενους, που είναι μόνοι τους και δεν έχουν φίλους και συγγενείς για να τους βοηθήσουν.  

Στη φυλακή, εκτός από παρέα, δέχεται θεραπεία και για την άνοια από την οποία πάσχει και η οποία βρίσκεται πλέον σε τόσο προχωρημένο στάδιο που δεν μπορεί να κάνει ούτε απλές μαθηματικές πράξεις. Η Τακάκο διαγνώστηκε με άνοια όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στην φυλακή. Μένοντας μόνη της κανείς δεν είχε δει τα πρώτα σημάδια. Όταν αφέθηκε ελεύθερη την πρώτη φορά, συνελήφθη ξανά για κλοπή μόλις έξι μέρες μετά. Στη φυλακή, η Τακάκο δεν μπορεί να κάνει πολλές εργασίες εξαιτίας της κατάστασής της. Ωστόσο, της δίνουν απλές χειρωνακτικές εργασίες για να την κρατούν απασχολημένη. Κατά τη διάρκεια των γευμάτων πρέπει να κάθεται μόνη της καθώς κλέβει συνεχώς το φαγητό των συγκρατούμενών της. Σύντομα η Τακάκο θα ολοκληρώσει την ποινή της και ήδη, η φυλακή αναζητά ένα κέντρο φροντίδας, για να την προσέχει και να την αποτρέψει από το να κλέψει ξανά.

Στην φυλακή ζούσε και η 85χρονη Τσικάκο Τανάκα (ψεύτικο όνομα). Η εικόνα της δεν θυμίζει σε τίποτα πρώην κατάδικο. Είναι ντυμένη προσεγμένα και μιλά ευγενικά. Πριν λίγο καιρό βγήκε από τη φυλακή ύστερα από 18 μήνες. Την ημέρα που επέστρεψε σπίτι της συνοδευόταν από έναν νοσηλευτή. Η οροφή του σπιτιού της ήταν κατεστραμμένη και ήταν φανερό ότι εκεί ζούσε ένας άνθρωπος με σημάδια άνοιας – το ψυγείο της ήταν καλυμμένο με τραπεζομάντηλο. Πριν μπει στην φυλακή ζούσε μόνη της και δεν είχε κανέναν φίλο να την επισκεφτεί και κανέναν να καταλάβει ότι πάσχει από άνοια.

Oι μεγαλύτερες γυναίκες βλέπουν την φυλακή ως απόδραση από την απομόνωση!

ΦΥΛΑΚΗ για ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ: Ο αριθμός των ηλικιωμένων κρατούμενων είναι τόσο μεγάλος, που οι φυλακές καταβάλουν προσπάθειες για να τις βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της ποινής τους, διότι όπως είναι λογικό οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων είναι απαιτητικές. Δεν είναι εύκολο πράγμα για ένα σωφρονιστικό ίδρυμα να είναι και γηροκομείο! Υπάρχουν φυσικοθεραπευτές για να βοηθούν τις γυναίκες με εξειδικευμένες ασκήσεις ανάλογα με την κατάσταση της καθεμίας. Μάλιστα, μια από τις κρατούμενες με κινητικά προβλήματα μπόρεσε να περπατήσει ξανά. «Δεν μπορούσα ποτέ να σταθώ ή να περπατήσω χωρίς να κρατώ μια μαγκούρα. Τώρα είμαι πολύ καλύτερα. Μου αρέσει εδώ. Είμαι ευγνώμων», αναφέρει η κρατούμενη. Οι ηλικιωμένες κρατούμενες που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, δέχονται πάλι φροντίδα ώστε να παραμείνουν υγιείς και να μην χρειαστούν φροντίδα όταν φύγουν.

Με τον αριθμό των ηλικιωμένων κρατούμενων να αυξάνονται, οι φυλακές προσπαθούν να βρουν εθελοντές για να τις βοηθούν. Στην φυλακή Κασαμάτσου, οι νεότερες κρατούμενες μαθαίνουν να φροντίζουν τις ηλικιωμένες αποκτώντας παράλληλα έτσι επαγγελματικές γνώσεις για όταν αποφυλακιστούν. Όπως λέει η σωφρονιστική υπάλληλος, Τακάο Χοσοκάβα, «Βασιζόμαστε στις υγιείς κρατούμενες και σε ειδικούς εκτός των φυλακών. Και οι υπάλληλοί μας καταβάλουν όσο περισσότερη προσπάθεια μπορούν».

ΦΡΟΝΤΙΔΑ και μετά τη ΦΥΛΑΚΗ: Σε κάθε επαρχία της Ιαπωνίας υπάρχει ένα κέντρο φροντίδας για την επανένταξη πρώην κρατουμένων και την αποτροπή τους να τελέσουν ξανά κάποιο έγκλημα. Υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους πρώην κρατούμενους που είναι μόνοι τους και δεν έχουν φίλους και συγγενείς για να τους βοηθήσουν.  

Η χώρα εδώ και αρκετά χρόνια μαστίζεται από το φαινόμενο που στην Ιαπωνία ονομάζουν «ekkusu shinai shokogun» ή αλλιώς το «σύνδρομο της αγαμίας».

ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ η ΑΡΧΗ: Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ryukoku, Κοίτσι Χαμάι, αναφέρει ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες βλέπουν την φυλακή ως απόδραση από την απομόνωση. Όπως λέει είναι η αντανάκλαση ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί την ιαπωνική κοινωνία.

Η χώρα εδώ και αρκετά χρόνια μαστίζεται από το φαινόμενο που στην Ιαπωνία ονομάζουν «ekkusu shinai shokogun» ή αλλιώς το «σύνδρομο της αγαμίας». Όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν είτε να ζουν μόνοι τους, είτε παντρεύονται και έχουν σπανίως ερωτικές σχέσεις.

Σε έρευνα του Japan Family Planning Association (Ιαπωνικός Σύνδεσμος Σχεδιασμού Οικογένειας) αναφέρεται ότι οι περισσότεροι παντρεμένοι άνδρες ήταν υπερβολικά απασχολημένοι ή κουρασμένοι από τη δουλειά για να κάνουν έρωτα. Οι Ιαπωνέζες ανέφεραν ότι οι ερωτικές σχέσεις είναι «μεγάλος μπελάς». Την ίδια στιγμή αυξάνονται και τα διαζύγια με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεγαλώνοντας να μένουν μόνοι τους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Πληθυσμού και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το 1/4 των ανδρών πουν έχουν φτάσει τα 50 και 1/7 των γυναικών που έχουν φτάσει την ίδια ηλικία, δεν έχουν παντρευτεί ποτέ. Το 43% των νέων ηλικίας από 18 έως 34 ετών δηλώνουν πως είναι παρθένοι, ενώ το 64% των νέων στις ηλικίες αυτές δηλώνουν πως δεν έχουν σχέση. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν την μοναξιά στην Ιαπωνία και πλέον είναι αμφίβολο ποιο θα είναι το μέλλον σε μια χώρα που ο πληθυσμός της μειώνεται συνεχώς.

Related Post

Athens Beer Festival

Posted by - 24/08/2016 0
Η 16η Γιορτή Μπύρας επιστρέφει δυναμικά σε νέο χώρο με ανανεωμένη διάθεση! Από 1η έως 11 Σεπτεμβρίου, ο υπέροχος χώρος…
Γιατί τα ποτάμια έχουν καμπύλες

Γιατί τα ποτάμια έχουν καμπύλες;

Posted by - 29/12/2014 0
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″…

Τώρα μπορείτε να μάθετε ποια λέξη γεννήθηκε την ίδια χρονιά με εσάς!

Posted by - 31/08/2015 0
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″…
Comodo SSL