Η metal μουσική οδηγεί στην ευτυχία…

369 0

Η δεκαετία του ’80 ήταν για κάποιους η «δεκαετία του τίποτα», (αν και μεγαλώνοντας πολλοί από αυτούς μπόρεσαν να ακούσουν κάποια από αυτά που είχαν απορρίψει απαξιωτικά με άλλη κρίση και τελικά να τα αναγνωρίσουν)! Ειδικά οι οπαδοί της σκληρής μουσικής όμως, έπρεπε να περιμένουν τα τέλη της δεκαετίας για να αρχίσει να αναδεικνύεται η μουσική τους.
Στο σχολείο συνήθως ήταν κλειστές παρέες και δακτυλοδεικτούμενες και σαν να μην έφτανε αυτό, κάποιες πουριτανικές ομάδες άρχισαν να διώκουν το συγκεκριμένο μουσικός είδος και δικαστικά, με την κατηγορία ότι προτρέπει τους οπαδούς του σε χρήση ναρκωτικών ως και σε περίεργες λατρείες… Έφτασαν στο σημείο δε, κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, να προειδοποιούν ότι συγκροτήματα όπως οι Iron Maiden και οι Metallica, οδηγούσαν τους νέους σε ηθικό και πνευματικό σκότος και στη λατρεία του σατανά!
Αποκορύφωμα αυτών των πεποιθήσεων ήταν η δίκη που στήθηκε ενάντια στους Judas Priest μετά από την αυτοκτονία δυο έφηβων, με την κατηγορία ότι το άλμπουμ Stained Class περιείχε κρυφά μηνύματα.
Φυσικά το «κυνήγι των μαγισσών» δεν ήταν δυνατόν να πείσει κανέναν δικαστή για το αληθές των κατηγοριών και το συγκρότημα αθωώθηκε.

769081891ccb53ad3d1f5b95cb1eecf4

Όμως όλα αυτά ήταν στο παρελθόν και σχεδόν 3 δεκαετίες μετά βγαίνει η έρευνα της Tasha Howe, να αποδείξει ακριβώς το αντίθετο.
Η απάντηση λοιπόν, έρχεται μέσα από μια γενική έρευνα την «Self and Identity» και ένα κεφάλαιο, το “Three Decades Later: The Life Experiences and Mid-Life Functioning of 1980s Heavy Metal Groupies, Musicians, and Fans” της ψυχολόγου Tasha Howe του Humboldt State University.
Η έρευνα με επικεφαλής την Tasha R. Howe και τους συμμετέχοντες σε αυτήν Christopher L. Aberson, Howard S. Friedman, Sarah E. Murphy, Esperanza Alcazar, Edwin J. Vazquez και Rebekah Becker δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου του 2015 στο διαδίκτυο.
Στην πραγματικότητα οι πρώην metal fans ήταν κατά πολύ πιο ευτυχισμένοι στα νιάτα τους και σήμερα, πολύ πιο εύκολα προσαρμόζονται σε κάθε κατάσταση της ζωής τους και πάντα σε σχέση με τους συνομήλικους οπαδούς άλλων μουσικών ειδών.
Όπως διαπιστώνει η έρευνα, ο βασικός λόγος είναι η κοινωνική στήριξη, η οποία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας προστασίας του κάθε ανήσυχου έφηβου. Οι fans και οι μουσικοί στην metal κοινότητα, αισθάνονται σαν μια οικογένεια και αυτό τους βοηθά να βιώνουν πιο έντονα συναισθήματα όταν βρίσκονται με ανθρώπους με τις ίδιες ιδέες με τις δικές τους, ή με τα ίδια μουσικά γούστα.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το τρίπτυχο sex, drugs, and rock-and-roll μπορεί να οδηγήσει τους metal οπαδούς σε επικίνδυνες καταστάσεις, ακόμα και σε τραυματικές εμπειρίες, αλλά η ίδια του η προσωπικότητα και η ταυτότητα του σαν μεταλλάς, δρα σαν προστατευτικός παράγοντας ενάντια σε αρνητικές συνέπειες του συγκεκριμένου τρίπτυχου!

rock-baby-clothes

Στην έρευνα αυτήν πήραν μέρος 377 ενήλικες, 154 ήταν οπαδοί της heavy metal στη δεκαετία του ’80, συμπεριλαμβανόμενων μουσικών, αλλά και groupies. 153 συμμετέχοντες ήταν φοιτητές του πανεπιστημίου της California και οι υπόλοιποι προσλήφθηκαν, είτε από «δεξαμενή εθελοντών» πρακτορείου ειδικού σε ψυχολογικές έρευνες, είτε πήραν μέρος on line. Σε όλους δόθηκε ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικό με τις νεανικές τους εμπειρίες, αλλά και με επίπεδα επιτυχίας και ευτυχίας στον παρόν.

Τα αποτελέσματα συνέχισαν να είναι εντυπωσιακά. Παρά τις δυσκολίες και τις άσχημες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, αλλά και επικινδύνων και στρεσογόνων καταστάσεων της εφηβείας, οι μεταλλάδες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα νεανικής ευτυχίας σε σχέση με τους συνομήλικους τους, οπαδούς άλλων μουσικών ειδών. Αλλά ήταν υψηλότερα ακόμα σε σχέση με αυτά των σημερινών φοιτητών.
Ίσως, το πιο περίεργο σημείο της έρευνας, είναι ότι οι μεταλλάδες μετάνιωσαν πολύ λιγότερο για πράγματα που είχαν κάνει στα νιάτα τους. Τελικά η έλλειψη ενοχών για το παρελθόν συμβάλει μάλλον στην ευτυχία.
Γεγονός αποτελεί επίσης ότι, οι άνθρωποι που τα μουσικά τους γούστα είναι έξω από την metal μουσική, αναζητούν πιο συχνά και πιο εύκολα ψυχολογική στήριξη στα συναισθηματικά τους προβλήματα. Αλλά και η εφηβεία τους ήταν λιγότερο ευτυχισμένη με αρκετά χαμηλά επίπεδα αισθήματος εκπλήρωσης προοπτικών της ζωής.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μετράει είναι να υπάρχει ελεύθερη έκφραση…Η μουσική μας ενώνει και δεν χωρίζεται σε είδη! Δεν έχει σύνορα και μιλά μια γλώσσα παγκόσμια.
Αν θέλουμε να λεγόμαστε μουσικόφιλοι κι αν θέλουμε να είμαστε ανοιχτόμυαλοι, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε όλα τα είδη μουσικής και να εντοπίζουμε το ταλέντο, την έμπνευση και εν τέλει την τέχνη, απ’ όπου κι αν προέρχονται!!

 

Related Post

Αθήνα 1971. Γιατί αυτός ο άνδρας είναι κρεμασμένος από το τρόλεϊ;…

Posted by - 18/09/2015 0
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″…
Comodo SSL