Η Κακοποίηση των ζώων ως προθάλαμος για την κακοποίηση ανθρώπων

299 0

Σύμφωνα με έρευνες υπάρχει μεγάλη συνάφεια ανάμεσα στην κακοποίηση ζώων και ανθρώπων.
Έχει παρατηρηθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πως άτομα που έχουν διαπράξει κατά συρροήν εγκλήματα, στο ιστορικό τους έχουν διαπράξει και κακοποίηση εναντίον κάποιου ζώου.

Σε μελέτες που διεξήγαγαν οι Felthous και Keller (1987) σε δείγμα ατόμων με ποινικά και ψυχιατρικά ζητήματα, εντοπίστηκε ότι η κακοποίηση ζώων είχε πραγματοποιηθεί σε ποσοστό μέχρι και 57% των ερωτηθέντων.

Ο Robert Ressler, εγκληματολόγος και πρώην πράκτορας του FBI, σε μελέτη του (1990), με δείγμα δραστών σεξουαλικών εγκλημάτων, διαπίστωσε πως τα άτομα αυτά στην παιδική τους ηλικία, είχαν κακοποιήσει ζώα σε ποσοστό 70%.

Η κακοποίηση ζώων από ανθρώπους, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την κακοποίηση ή παραμέληση αυτών των ίδιων ανθρώπων, από τους γονείς τους κατά τα παιδικά τους χρόνια. Η κακοποίηση αυτή, αφορά είτε εκείνους ως παιδιά με άμεσο τρόπο, είτε με έμμεσο τρόπο, βλέποντας δηλαδή τους γονείς τους να κακοποιούν εκείνοι τα ζώα.

Άλλες μελέτες συσχετίζουν την κακοποίηση των ζώων με την κακοποίηση παιδιών, οποιασδήποτε μορφής.
Ο καθηγητής κλινικής ψυχολογίας William Friedrich (1992), σε έρευνα του διαπίστωσε ότι το 25% – 35% του γυναικείου και ανδρικού πληθυσμού, που ως παιδιά είχαν υποστεί κακοποίηση, κατέληγαν βασανιστές ζώων.
Σε πιο πρόσφατες μελέτες μετά το 2000, διαπιστώθηκε και πάλι πως η ενδοοικογενειακή βία και η κακοποίηση σε παιδιά, στην συνέχεια τα οδηγούσε σε μία σκληρή στάση απέναντι στα ζώα σε ποσοστό 60%.

O ρόλος της ενσυναίσθησης είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση μίας κακοποιητικής προσωπικότητας.

Η ενσυναίσθηση αναπτύσσεται στα πρώιμα στάδια της ζωής του ατόμου και οφείλεται στην σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού.
Η απουσία της λοιπόν, αναπόφευκτα δημιουργεί έναν ενήλικα, που μπορεί να προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Σύμφωνα με τους Magid και McKelvey (1987), τα παιδιά με συναισθηματικές ελλείψεις, πιθανόν να μην έχουν αναπτύξει την απαιτούμενη ενσυναίσθηση, και έτσι υπάρχει περίπτωση να κακομεταχειρίζονται τα ζώα.
Η σχέση μεταξύ ενσυναίσθησης και μικρότερης πιθανότητας εμφάνισης βίας προς τους άλλους έχει αποδειχθεί.
Η ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους και η ενσυναίσθηση για τα ζώα, δεν είναι πάντα ταυτόσημες, όμως υπάρχει υψηλή συσχέτιση, για να μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτό (Ascione, 2005).

Συμπερασματικά …

Σαφώς, η βάναυση μεταχείριση και κακοποίηση ζώων, δεν συνεπάγεται πάντα και άλλες βίαιες πράξεις και ενέργειες. Όπως και το αντίστροφο. Δεν μπορούμε όμως να παραλείψουμε το γεγονός, ότι η κακοποίηση ενός ζώου δεν αποτελεί τυχαία και μεμονωμένη πράξη χωρίς αντίστοιχο ψυχοπαθολογικό υπόβαθρο.
Οφείλουμε να δίνουμε την απαιτούμενη σημασία χωρις να υποβαθμίζουμε την σημαντικότητα αυτής της πράξης βίας, και σε ατομικό επίπεδο αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Καταλήγουμε εν τέλει, πως η βία είναι ένας κύκλος. Φαύλος κύκλος. Και συνήθως ο θύτης έχει υπάρξει θύμα και το αντίστροφο.
Αν κάτι μας λείπει, αυτό είναι η παιδεία και κατ’επέκταση οι κοινωνικές δεξιότητες στην συμπεριφορά μας. Βάζοντας εμάς στην θέση εκείνου που πονάει, τότε μόνο αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της καταστροφής.

Το πώς συμπεριφερόμαστε σε κάποιον πιο αδύναμο από εμάς, κάποιον από τον οποίο δεν περιμένουμε και δεν προσδοκούμε κάτι, κάποιον που δεν μπορεί τις περισσότερες φορές να υπερασπιστεί καν την ύπαρξή του, όπως ένα ζώο, είναι εικόνα του ποιοι πραγματικά είμαστε.

Τα πιθανά κίνητρα πίσω από την Κακοποίηση των Ζώων

* Συχνά τα παιδιά που κακοποιούν ζώα είτε έχουν γίνει μάρτυρες ή βιώσει οι ίδιοι την κατάχρηση.
Για παράδειγμα, οι στατιστικές δείχνουν ότι το 30 τοις εκατό των παιδιών που έχουν γίνει μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας, θα κάνουν πράξη ένα παρόμοιο είδος βίας κατά των κατοικίδιων ζώων τους.

Ενώ, τα παιδικά και εφηβικά κίνητρα για την σκληρότητα των ζώων δεν είναι καλά τεκμηριωμένα, μέσα από περιστατικά υπάρχει μια σειρά κινήτρων:

* Η περιέργεια, ή η εξερεύνηση, όπου το ζώο τραυματίζεται ή σκοτώνεται, συνήθως από ένα νεαρό ή αναπτυξιακά καθυστερημένη παιδί).

* Ασκούμενη πίεση ή Αναγκαστική κακοποίηση, όταν το παιδί πιέζεται κατά κάποιον τρόπο, ή ενθαρρύνεται από τους συνομηλίκους του στην κακοποίηση των ζώων, ή όταν εξαναγκάζεται σε αυτήν από ένα πιο ισχυρό άτομο.

* Βελτίωση της διάθεσης , όταν η κακοποίηση των ζώων χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει την πλήξη ή την κατάθλιψη.

* Απομίμηση , όταν αντιγράφεται η καταχρηστική “πειθαρχία” ενός γονέα.

* Αυτο-τραυματισμός, όπου χρησιμοποιώντας ένα ζώο, το άτομο προκαλεί τραυματισμούς στο ίδιο τους το σώμα.

* Μέσο για συναισθηματική κακοποίηση, όταν για παράδειγμα, το άτομο τραυματίζει ένα κατοικίδιο για να τρομάξει ή να πληγώσει τον/την αδελφό/ή του.

Τι να κάνετε ως γονιός;

Αρχικά θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ώστε να εξετάσει την συμπεριφορά του παιδιού σας και που οφείλεται. Αρκετοί κτηνίατροι είναι διαθέσιμοι ώστε να αναδείξουν τα προτερήματα των ζώων στο παιδί σας, κάτι που θα μπορούσε να τα φέρει πιο κοντά, βλέποντας διαφορετικά τελικά το κατοικίδιο του.
Σταματήστε να φέρεστε επιθετικά στο κατοικίδιο σας είτε μπροστά, είτε πίσω από το παιδί σας. Για τα μικρά παιδιά οι γονείς είναι σωστοί στα πάντα, έτσι το λάθος που κάνετε εσείς αυτά θα το παίρνουν ως σωστό.
Προσπαθήστε να τους δείξετε πόσο χαρούμενα και δημιουργικά μπορείτε να περάσετε μαζί με το κατοικίδιό σας.

Related Post

10 ηθοποιοί που πέθαναν την ώρα των γυρισμάτων

Posted by - 04/01/2016 0
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″…

Ο υιός του θεού στο … Bolivar!

Posted by - 30/06/2016 0
O Sasha, o "Yιός του θεού"... δημιουργός κάποιων εκ των σημαντικότερων anthems της electronica και σίγουρα ένας από τους καλύτερους…
Comodo SSL