Η Γαλλία χτίζει χωριό που θα ζουν ελεύθερα ασθενείς με Αλτσχάιμερ

136 0

Αυτή την περίοδο, στη νοτιοδυτική Γαλλία βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επαναστατικό πρότζεκτ που θα επιτρέπει σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, να συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς περιορισμούς και φάρμακα.

Το «χωριό του Αλτσχάιμερ», Village Landais Aszheimer, είναι ένα περιβάλλον ειδικά σχεδιασμένο για να τους προσφέρει απόλυτη ασφάλεια.

Οι κάτοικοί του δεν θα είναι σε θέση να φεύγουν από το χωριό, αλλά θα έχουν στη διάθεσή τους όλες τις απαραίτητες υποδομές για να συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους -όπως σουπερμάρκετ, κομμωτήριο, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη- και θα παρακολουθούνται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Όπως έχει σχολιάσει ο νευρολόγος Jean-François Dartigues, η διατήρηση μιας φυσιολογικής ρουτίνας βοηθάει τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ να κρατούν τον εγκέφαλό τους σε εγρήγορση. «Εκεί θα βρουν ένα είδος κοινωνικής και προσωπικής ακεραιότητας. Θα πηγαίνουν για ψώνια, στο κομμωτήριο, στο μπιστρό, στο εστιατόριο, στο θέατρο. Θα περνούν καλά. Θα έχουν ό,τι συνιστά ένα είδος εξαιρετικής θεραπείας» λέει ο ειδικός.

Το πρότζεκτ, που υπογράφεται από τα αρχιτεκτονικά γραφεία Champagnat & Gregoire Architects και NORD Architects, ταιριάζει με την παραδοσιακή αισθητική της περιοχής και παραπέμπει σε μεσαιωνικό φρούριο. Τα σπίτια είναι χωρισμένα σε οικοδομικά τετράγωνα των τεσσάρων, που εκτείνονται γύρω από μια αυλή, ενώ κάθε περιοχή έχει διαφορετική ταυτότητα. Οι ζώνες του χωριού ενώνονται με κατάφυτα μονοπάτια, όπου οι ασθενείς θα έχουν την ευκαιρία να έρχονται σε επαφή με τη φύση και τους άλλους κατοίκους του χωριού.

Σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του θα παίξουν, πέρα από το ιατρικό προσωπικό, οι ερευνητές και οι εθελοντές.

Το Village Landais Aszheimer προβλέπεται να ανοίξει τις πόρτες του στα τέλη του 2019.

(Παρόμοιο project εφαρμόζεται ήδη στην Ολλανδία. Το λεγόμενο “Χωριό της Άνοιας”).

Related Post

Akis Tourkogiorgis & The Blue Airways @ Remedy Live Club

Posted by - 21/02/2016 0
Ο δεξιοτέχνης της κιθάρας, αλλά και συνθέτης, συγγραφέας, δάσκαλος καθώς και συνεργάτης με την αφρόκρεμα της Ελληνικής δισκογραφίας και παλαιό…

Τι συμβαίνει και πέφτει το facebook;

Posted by - 30/09/2015 0
Το φαινόμενο θα μπορούσε να ήταν τυχαίο, αν δεν ήταν επαναλαμβανόμενο τις τελευταίες ημέρες. Το Facebook «πέφτει» αφήνοντας μετέωρους τους…

Steam pres. Skober

Posted by - 16/12/2016 0
Το Steam club παρουσιάζει για δεύτερη φορά τον Ουκρανό techno DJ και παραγωγό Skober. Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου...
Οι αρχαιότερες πόλεις του κόσμου !

Οι αρχαιότερες πόλεις του κόσμου !

Posted by - 29/12/2014 0
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″…
Comodo SSL