Δισκοπωλεία! Οι Φύλακες της Μουσικής

165 0

[fusion_text]Η ανατολή της δισκογραφίας ξεκίνησε από την πρώιμη εποχή του γραμμοφώνου και έφτασε στην τελείωση της με τα προηγμένα pick up, τους ενισχυτές και τα ηχεία, που υποστήριξαν τον απόλυτο ήχο έως και σήμερα.

Κατά ομολογία, στη Hi End εποχή μας, ο δίσκος κρατά στιβαρά τα πρωτεία της καλύτερης ηχητικά απόδοσης των μουσικών δημιουργιών και στην απόδοση των κυμβάλων και των οργάνων που πλαισιώνουν μία μπάντα.

Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία έρχεται στα ηλεκτρονικά ακούσματα, όταν πολλοί γνωστοί DJ’s  παραδέχονται την γλυκύτητα του ήχου στα bass  και αρκετοί από αυτούς  βάζουν πάλι τον δίσκο στο παιχνίδι της δεξιοτεχνίας τους , αποφεύγοντας τα mp3 και τα CD, που έτσι κι αλλιώς πολλοί έχουν αποχωριστεί.

Ρωτήσαμε τους Φύλακες της Μουσικής  εάν θεωρούν ότι οι δίσκοι κρατούν την πρωτιά της ηχητικής ποιότητας: 

3345rpm :  “Έχει την ίδια γεύση και ποιότητα το σπιτικό καλομαγειρεμένο φαγητό, με το φαγητό του φαστφουντάδικου της απέναντι γωνίας?”

 MUSICAL: “.. δεν τίθεται κανένα θέμα ποιότητας στον ήχο”.

Στην ανάγκη μας να μάθουμε περισσότερα για την ζωή των Δισκοπωλείων και για το βινύλιο, ήρθαμε σε επαφή με τρία γνωστά και ιστορικά δισκοπωλεία της Ελλάδας, ώστε να ξεδιαλύνουμε τον μύθο από την πραγματικότητα.

Από την Αθήνα συμμετείχαν τα δισκοπωλεία 3345rpm και Sound Effect με εκπροσώπους τους Γεράσιμο Συμεωνίδη και Γιάννη Ανδριόπουλο, αντίστοιχα.

Από την Πάτρα το ιστορικό δισκοπωλείο Musical με εκπρόσωπο τον Χρύσανθο Φωκά.

 

Ποιοί αγοράζουν βινύλια?  Επαγγελματίες όπως DJ’s, ή συλλέκτες ?

3345rpm: Στην Ελλάδα του 2015 αγοράζουν βινύλια κυρίως συλλέκτες και χομπίστες μουσικοφιλοι, εν αντιθέσει με την αγορά του εξωτερικού, που οι DJ’s δεν παράτησαν ποτέ και για τίποτα το βινύλιο.

Sound Effect Records: Το καλό και παρήγορο είναι ότι μήνα με τον μήνα αυξάνεται, εκτός από το κοινό του βινυλίου και η διείσδυση του σε όλο και περισσότερα κοινωνικά, αλλά και μουσικά υποσύνολα. Θα έλεγα όμως, ότι σε απόλυτα μεγέθη οι συλλέκτες έχουν εκ των πραγμάτων το μεγαλύτερο κομμάτι της ενεργής αγοράς. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι η λέξη «συλλέκτης» με κανένα τρόπο δεν αποκλείει κάποιον που ξεκίνησε πρόσφατα την δισκοθήκη του και σκοπεύει να την ενημερώνει με τον δικό του ρυθμό. Αντιθέτως, είναι το πιο ζωντανό και ευπρόσδεκτο μέρος του κοινού και για τους μακροχρόνια συλλέκτες με τις μεγάλες δισκοθήκες. Η επαφή τους και η ανταλλαγή απόψεων, είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις που μπορεί κάποιος να ακούσει σε δισκάδικο. Επίσης, οι επαγγελματίες ή οι ερασιτέχνες που ασχολούνται σε κάποιον από τους τομείς της μουσικής παραγωγής, αποτελούν ένα καλό ποσοστό των πελατών ενός δισκοπωλείου. Συχνοί επισκέπτες είναι και συνάδελφοι, εργαζόμενοι σε δισκοπωλεία.

Musical: Βινύλια αγοράζουν όσοι είναι κολλημένοι με την μουσική ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγέλματος.

 

Mε τί πιστεύετε ότι συνδέεται η επαναφορά του βινυλίου την τελευταία διετία ?

3345rpm : Το βινύλιο δεν σταμάτησε ποτέ να υπάρχει, απλά επέστρεψε και μαζί του επέστρεψε και η μουσική. Το βινύλιο έγινε πάλι μόδα, αλλά πάντα ήταν ένα φετίχ.
Στους μουσικόφιλους επήλθε ο κορεσμός από μουσικά ψηφιακά αρχεία σε σκληρούς δίσκους και στικάκια, με αποτέλεσμα να επιζητούν επιστροφή στις ρίζες της μουσικής!

 

Έχετε νέους σε ηλικία αγοραστές ?

Sound Effect Records:   Νιώθω μεγάλη ανακούφιση όταν απαντώ σε αυτή την ερώτηση γιατί σε αντιδιαστολή με τα αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία, (μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, χαμηλούς μισθούς…), μπορώ να πω ότι η εκπροσώπηση της στο μαγαζί είναι ενθαρρυντική. Ένα από τα χαρακτηριστικά που κατά την γνώμη μου οφείλει να αποκτήσει ένα δισκοπωλείο είναι να μένει σε επαφή με την νεολαία. Εκτός του αυτονόητου, ότι αυτή είναι το μέλλον, είναι και το πιο απαιτητικό και διαδραστικό μέρος της πελατείας του μαζί με τους συλλέκτες. Με αυτόν τον τρόπο και εγώ σαν καταστηματάρχης παραμένω σε εγρήγορση και επαφή με την ροή των δρώμενων, αλλά και η Sound Effect Records ως επιχείρηση βρίσκεται σε μία συνεχή πορεία μουσικής αναζήτησης.

3345rpm: Όπως η μουσική δεν έχει ηλικία… έτσι και οι αγοραστές της. 
Υπάρχουν πολλοί νεαροί σε ηλικία, που “κληρονόμησαν” ένα πικάπ από τον πατέρα τους και ξεκίνησαν την μύηση στο μαγικό κόσμο του βινυλίου.

Musical: Ναι έχουμε πολλούς πελάτες σε νεαρή ηλικία και σε όλα τα είδη μουσικής από Pop, metal, παραδοσιακή ελληνική μουσική, jazz… γιατί η αγάπη για την μουσική δεν έχει ηλικία.

 

H οικονομική κατάσταση, επηρεάζει την αγορά στα δισκοπωλεία και συγκεκριμένα του βινυλίου ?

3345rpm: Η οικονομική κατάσταση επηρέασε αρνητικά όλη την αγορά, μαζί και του δισκοπωλείου… Παρόλα αυτά ό κόσμος αγοράζει βινύλια, απλά είναι συγκρατημένος, δηλαδή ακριβώς όπως συμβαίνει και στα καταστήματα ρούχων, παπουτσιών, μαζικής εστίασης κ.α.

Sound Effect Records:   Η οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει τις ζωές όλων μας και κατ’ επέκταση την αγορά στο σύνολό της. Θα έλεγα ότι αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην χειρότερη φάση όλων των τελευταίων ετών και ότι η συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς καταβάλει τεράστιες προσπάθειες απλά για να επιβιώσει. Όλοι μας παρατηρούμε ότι την θέση των εξειδικευμένων μικρών και μικρομεσαίων μαγαζιών την παίρνουν αλυσίδες καταστημάτων, υπεραγορές και εμπορικά κέντρα για σειρά ετών. Τα δισκοπωλεία θα μπορούσε να πει κανείς ότι αντιστέκονται λίγο περισσότερο, από κάποιους άλλους κλάδους του εμπορίου στην εκβιομηχάνιση τους, αλλά δέχονται και αυτά τα πλήγματα του άνισου αγώνα. Σε συνδυασμό με την απώλεια μεγάλου ποσοστού της πελατείας τους λόγω οικονομικής δυσπραγίας και το γεγονός ότι οι δίσκοι δεν αποτελούν είδος πρώτης ανάγκης έχει συρρικνώσει την ζήτηση αλλά και την εισαγωγή του βινυλίου.

Musical: Σίγουρα το πρώτο που επηρεάζει την αγορά είναι η οικονομική κατάσταση γιατί η επισκεψημότητα  είναι πολύ μεγαλύτερη από τις πωλήσεις που γίνονται στο κατάστημα.

 

‘Eχει αλλάξει η νοοτροπία του σύγχρονου ανθρώπου στην σχέση του με τον τρόπο που ακούει και συνδέεται με την μουσική?

 Musical :  Ναι, έχει αλλάξει η νοοτροπία στο πως ακούμε μουσική σήμερα, αλλά ο πραγματικά μουσικόφιλος ανεξαρτήτως ηλικίας,  όταν θέλει να ακούσει και να ευχαριστηθεί στο άκουσμα της μουσικής που του αρέσει, δεν αρκείται στην αναπαραγωγή της μουσικής μέσω υπολογιστή.

 

Στο μεγαλύτερο μέρος της γενιάς που είναι πάνω από τα 35-40, υπάρχει μία γλυκιά ανάμνηση όταν αναφέρεται στα δισκοπωλεία, καθώς αυτά ήταν και η βασική πηγή ενημέρωσης και διάδοσης της μουσικής. Αυτός ο ρόλος παραμένει ζωντανός ?   

Sound Effect Records :  Ενώ για το ευρύ κοινό τα δισκοπωλεία αποτελούσαν γλυκιά ανάμνηση,  για ένα υποσύνολό αυτού δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν μέρος συνάθροισης, ενημέρωσης και προμήθειας του αγαπημένου του μουσικού φορέα. Το internet έφερε την επανάσταση σε σχέση με την ενημέρωση και διάθεση της μουσικής, αλλά το πιο φρέσκο και γνήσια ανεξάρτητο κομμάτι της μουσικής σκηνής, ενώ πλέον βρήκε ένα σημαντικό βήμα παρουσίασης, δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί μέσα σε ένα ωκεανό πληροφόρησης. Εδώ εισέρχεται η χρησιμότητα και αναγκαιότητα ενός εξειδικευμένου χώρου πληροφόρησης και εξυπηρέτησης των μουσικόφιλων. Εκτός αυτού, αποτελούν τον βασικότερο χώρο προώθησης των ανεξάρτητων παραγωγών πολλές από τις οποίες προέρχονται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, ή πολύ μικρές δισκογραφικές με προβληματική, σε περιπτώσεις, ανύπαρκτη διανομή. Φανταστείτε που θα βρισκόταν σήμερα η D.I.Y. σκηνή, αν υπήρχαν μόνο καταστήματα αλυσίδες…Τα δισκάδικα διασφαλίζουν την πολυφωνία και την ύπαρξη της «διαφορετικότητας» στην μουσική. Είναι οι χώροι που συγκεντρώνουν το μέγιστο αριθμό μη εμπορικών, με την έννοια του μαζικού, κυκλοφοριών.

 

Πιστεύετε ότι η διαδικασία φροντίδας ενός pickup και η διαδικασία τοποθέτησης ενός δίσκου φέρνει μεγαλύτερο σεβασμό και σύνδεση με τους καλλιτέχνες που παράγουν την μουσική?

3345rpm: Όλη ή διαδικασία της μουσικής ακρόασης από ένα πικάπ δεν αποφέρει μεγαλύτερο σεβασμό στους καλλιτέχνες, μιας και άνθρωποι που ασχολούνται με όλη αυτή την διαδικασία σέβονται γενικώς τους καλλιτέχνες και την μουσική.
Σίγουρα όμως, υπάρχει μεγαλύτερη σύνδεση και ολοκληρωμένη άποψη.
Αυτό συμβαίνει γιατί το βινύλιο είναι ένα αντικείμενο που προσφέρει μια ολοκληρωμένη μουσική εμπειρία!
Και για να μην μακρυγορούμε, πολύ απλά όταν βάζουμε ένα δίσκο στο πικάπ, ακούμε και βλέπουμε ολόκληρο το έργο(album) του καλλιτέχνη, εν’ αντιθέσει με τα ψηφιακά αρχεία, που προσπερνάμε εύκολα με ένα  κουμπί στο επόμενο Track.

Musical: Δεν τίθεται θέμα σεβασμού, αλλά αγάπης που έχεις για την μουσική και η όλη ιεροτελεστία για να την απολαύσεις.   

Sound Effect Records: Δυστυχώς η ζωή όλων μας γίνεται όλο και πιο εντατική, πιο απαιτητική αν προτιμάτε, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο να αφιερώσουμε στα χόμπι μας και να εμβαθύνουμε. Επίσης, τα ερεθίσματα έχουν πολλαπλασιαστεί με την εκτίναξη της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, με την εμφάνιση του cd και του mp3 μπήκε το zapping στην μουσική…
Η «ιεροτελεστία» του pickup μας βοηθάει να συγκεντρωθούμε και να αφιερώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να απολαύσουμε την μουσική και να εντρυφήσουμε στο καλλιτέχνημα που επιλέξαμε για ακρόαση. Αφουγκραζόμαστε και ερχόμαστε σε μεγαλύτερη επαφή με το καλλιτέχνημα και τους καλλιτέχνες πίσω από αυτό. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης, τα γραφιστικά αλλά και ένθετα, πληροφορίες που στην μεγαλύτερη διάσταση που τους προσφέρει το βινύλιο, αναδεικνύονται, αποτελούν έργα τέχνης και δίνουν επιπλέον ερεθίσματα, αλλά και πληροφορίες. Δεν είναι τυχαίο που οι ειδικές εκδόσεις γίνονται ανάρπαστες.

 

Οι λάτρεις του βινυλίου σε ποιες μουσικές ταυτότητες κυρίως ανήκουν ?

3345rpm: Είναι παρατηρημένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μουσικόφιλων του αναλογικού ήχου και του βινυλίου δεν ανήκουν σε μουσικά ρεύματα… είναι ανοιχτόμυαλοι, με σκοπό να περιηγηθούν στις μουσικές κάθε είδους… αρκεί να είναι αυτό που λέμε Καλή μουσική!

Sound Effect Records: Αν εξαιρέσουμε λίγα μουσικά είδη δεν υπάρχει κάποιο «πρότυπο» ή κυρίαρχο προφίλ αγοραστή βινυλίου. Θα μπορούσα να πω ότι στην club σκηνή δεν υπάρχει αξιοσημείωτη διείσδυση του βινυλίου καθώς και στην Ελληνόφωνη δισκογραφία, αλλά σε γενικές γραμμές όλα τα μουσικά ρεύματα έχουν έναν φανατικό πυρήνα οπαδών, οι οποίοι είναι αρκετοί για να υποστηρίξουν έναν ικανό αριθμό εξειδικευμένων δισκάδικων. Ιδίως από την εποχή που ξαναμπήκαν οι πολυεθνικές στην παραγωγή βινυλίου, βλέπουμε και τίτλους ή μουσικά είδη που μας φάνταζε αδιανόητη, ή ακόμα και ανούσια, η επανέκδοση τους να έχουν τελικά το κοινό τους… Θα έλεγα όμως ότι οι πιο άγνωστες στον μέσο ακροατή μουσικές σκηνές αλλά και το πιο εξειδικευμένο μέρος των γνωστών και ευρέως αποδεκτών μουσικών σκηνών αποτελούν το δίδυμο της διακαούς αναζήτησης των φίλων του βινυλίου.
Ένας άλλος παράγοντας είναι οι ηχητικές απαιτήσεις που σε κάποια μουσικά είδη είναι αυξημένες λόγω της πολύπλοκης δομής τους.

 

Μπορούμε να ρίξουμε μία ματιά στο μέλλον της μουσικής τεχνολογίας!

3345rpm : Το μέλλον της μουσικής τεχνολογίας είναι προκαθορισμένο από τις εταιρείες… δηλαδή μουσική φορητότητα, με άυλα φορμάτ και νέα μουσικά γκατζετάκια που θα γεμίζουν τα ταμεία των πολυεθνικών… Ευτυχώς που υπάρχουν εκατομμύρια ανά τον κόσμο ρομαντικοί μουσικόφιλοι, που θέλουν να αγοράσουν κάτι χειροπιαστό και ποιοτικό, όπως ένα δίσκο βινυλίου!….
 Το CD είναι στην εντατική και πεθαίνει… δεν το σκότωσε το βινύλιο, αλλά το mp3 και όλα τα υπόλοιπα άυλα ψηφιακά φορμάτ… Σε λίγα  χρόνια θα είναι και το CD συλλεκτικό είδος μιας και θα είναι ανύπαρκτο…

* Tip : Φυλάξτε τα CD σας γιατί ποτέ δεν ξέρετε τι αξία θα αποκτήσουνστο άμεσο μέλλον!!!…[/fusion_text]

Related Post

FullMoon Party @ Bolivar w/ Mahmut Orhan!!

Posted by - 09/05/2019 0
Tο Bolivar Beach bar, υποδέχεται το Σάββατο 18 Μαΐου την πρώτη πανσέληνο του καλοκαιριού και τι πιο ιδανικό για την…

Friday 30.3 | The EPIC Party @ Tres Athens

Posted by - 19/03/2018 0
Το EPIC Party, επιστρέφει στην καρδιά της Αθήνας, για μια ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ βραδιά με ΕΠΙΚΕΣ μουσικές και ΞΕΦΡΕΝΟ χορό μέχρι το πρωί !

Sex με την … βασίλισσα!

Posted by - 20/10/2015 0
Το CNN την κατέταξε στη λίστα με τις 13 Γυναίκες Κωμικούς Παγκοσμίως που θα πρέπει να δείτε. Η Ελλάδα την…

THNX Radio + Skullbar pres. ANIMAX Vol.9

Posted by - 19/10/2016 0
Ο THNX RADIO σε συνεργασία με τη REboot Athens σας παρουσιάζoυν έναν μοναδικά ξεχωριστό και δυναμικό Έλληνα dj και μουσικό…
Comodo SSL