Διάσημα τραγούδια με νόημα διαφορετικό από αυτό που νομίζαμε!

255 0

Και επειδή καμιά φορά δεν μάς εξαπατούν μόνο οι δικοί μας άνθρωποι, που άλλα σκέφτονται, άλλα λένε και άλλα εννοούν τελικά, αλλά μπορούν να το κάνουν πολύ πετυχημένα και κάποια τραγούδια, ορίστε μία πρόχειρη λίστα με κάποια από αυτά…

Michael Jackson “Ben”

Διαβάζεις αυτούς τους στίχους … “Ben, the two of us need look no more / We both found what we were looking for / With a friend to call my own / I’ll never be alone / And you my friend will see / You’ve got a friend in me” … και λες από μέσα σου «Ω, τι γλυκό! Απευθύνεται σε έναν συνομήλικό φίλο του».

Στην πραγματικότητα ο Ben του τραγουδιού, (από την ομώνυμη ταινία του 1972), είναι ένα… ποντίκι που κρατά συντροφιά σε ένα -ακοινώνητο- μικρό αγόρι. Η υπόθεση γίνεται πιο spooky αν σκεφτούμε πως ο ποντικός είναι αρχηγός μιας διαβολικής ομάδας τρωκτικών με τηλεπαθητικές ικανότητες…!

Queen “’39”

Το ’39 του τίτλου δεν προκύπτει από το έτος 1939 και δεν αναφέρεται στις απαρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν μαζεύονται οι Εθελοντές του τραγουδιού για να πάνε να πολεμήσουν για την πατρίδα τους.

Στην πραγματικότητα το ’39 του τίτλου αναφέρεται στο έτος 2039 και, όπως έχει πει κι ο ίδιος ο Brian May, αναφέρεται στο ταξίδι ενός αστροναύτη στο διάστημα, όπου, σύμφωνα με την «Θεωρία των Διδύμων», όταν γυρνά στη Γη 100 χρόνια μετά, ο ίδιος έχει μεγαλώσει ελάχιστα, αλλά η γυναίκα του έχει πεθάνει και συναντά την κόρη του γριά. Διόλου περίεργο, αν αναλογιστούμε πως ο στιχουργός του κομματιού είναι ένας κιθαρίστας με διδακτορικό στην Αστροφυσική.

U2 “With Or Without You”

Πιστεύαμε και μεις και οι φίλοι μας, για χρόνια, πως το τραγούδι αυτό αναφέρεται στην αιώνια αγάπη.

Στην πραγματικότητα  έχει να κάνει με τις αυτοκτονικές τάσεις που εμφανίζει ένας άνθρωπος που είναι σχεδόν «άρρωστος» με το αντικείμενο του έρωτα του. Προσοχή, ο στίχος δεν λέει “I can’t live without you”, αλλά “I can’t live with or without you”. Κατόπιν, φυσικά, σκέφτεται ανοικτά την αυτοκτονία: “My hands are tied / My body bruised, she’s got me with / Nothing to win and / Nothing left to lose”.

Bonnie Tyler “Total Eclipse Of The Heart”

Στα εφηβικά πάρτι, λίγα λεπτά αφότου έπαιζε το συγκεκριμένο τραγούδι, ξεκινούσαν οι αγκαλιές και τα υπονοούμενα. Γιατί, τι άλλο να κάνουν τα παιδιά ακούγοντας μια ωδή σ’ έναν παθιασμένο έρωτα;

Στην πραγματικότητα το τραγούδι ναι μεν μιλάει για ένα δυνατό έρωτα, αλλά όχι όμως για έναν έρωτα μεταξύ ανθρώπων, αλλά μεταξύ βαμπίρ. Βέβαια και εκ πρώτης, πέρα από το γεγονός ότι το τραγούδι είναι σκοτεινό, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος στίχος που να παραπέμπει σε βαμπίρ. Μας αρκεί, όμως, η δήλωση του Steinman, του ανθρώπου που το έγραψε: ”Ο αρχικός τίτλος του τραγουδιού ήταν ‘Vampires in Love’ γιατί εκείνη την περίοδο δούλευα για ένα μιούζικαλ σχετικό με το Νοσφεράτου. Αν κάποιος προσέξει τους στίχους, θα καταλάβει πως μιλάνε για το σκότος, τη δύναμή του και έναν έρωτα που γεννιέται μέσα στο σκοτάδι”.

Neil Young “My My, Hey Hey (Out of the Blue)”

Πιστεύαμε πως αναφέρεται στο ότι το ροκ θα ζήσει για πάντα.

Στην πραγματικότητα  οι μέρες του ροκ είναι μετρημένες. Το τραγούδι γράφτηκε το 1978, όταν η πανκ είχε κάνει την εμφάνιση της και ο Καναδός κιθαρίστας δεν ένιωθε πως μπορούσε να ακολουθήσει το ρεύμα. Ο Neil αναρωτιέται αν η μουσική του έχει κάποια σχέση, κάποια επαφή, με την εποχή που ζει και αν έχει νόημα να συνεχίσει … It’s better to burn out Than to fade away, λέει, υπονοώντας τη σκέψη του να τα παρατήσει, χωρίς να ξεθωριάσει, ή να πουληθεί… They give you this / But you pay for that / Once you’re gone / You can never come back.

Rolling Stones “Start Me Up”

Πιστεύαμε πως αναφέρεται σε μια αισθαντική και καυτή γυναίκα από τις πολλές που πέρασαν από το κρεβάτι, ή τη ζωή, του διάσημου τραγουδιστή.

Στην πραγματικότητα όμως αναφέρεται στον … δονητή του Jagger!

Lynyrd Skynyrd “Gimme Back My Bullets” 

Οι στίχοι «Gimme back, gimme back my bullets, oh put ’em back where they belong», νομίζαμε ότι ήταν μια παρότρυνση για ακόμη μεγαλύτερη οπλοκατοχή στις ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα και σύμφωνα με τον Gary Rossington που έγραψε τους στίχους, «Δεν αναφερόμαστε σε πραγματικές σφαίρες, αλλά στα μικρά σφαιράκια που χρησιμοποιούσε το μουσικό περιοδικό  Billboard  στα  charts  του προκειμένου να δηλώσει ότι ένα τραγούδι ανεβαίνει στους κατάλογους επιτυχιών. Αν ένα τραγούδι έφτανε στο νούμερο 10 κι είχε δίπλα του μια σφαίρα, σήμαινε πως πήγαινε «σφαιράτο» για άνοδο την επόμενη εβδομάδα. Ήταν σαν να τους λέγαμε, «Έλα τωρα, δώστε μας μια ευκαιρία να ανέβουμε κάποια στιγμή». 

Nena “99 Luftballons”

Πιστεύαμε πως αναφέρεται σε μπαλόνια, σε παιχνίδια και γενικά σε κάτι εύθυμο.

Στην πραγματικότητα οι στίχοι αναφέρονται σε ένα δυστοπικό σενάριο, όπου 99 μπαλόνια ξεφεύγουν στον ουρανό – ερμηνεύονται λάθος ως μια ένδειξη ότι η –τότε- Σοβιετική Ένωση κάνει επίθεση στη Γερμανία κι ακολουθεί πυρηνικό ολοκαύτωμα. Η μετάφραση των γερμανικών στίχων μιλάει για «99 μπαλόνια στον ουρανό, ένας στρατηγός στέλνει 99 αεροσκάφη να δουν αν είναι UFO, αλλά θεωρήσαμε πως ήταν μια απειλή, πως μας προκαλούσαν κι 99 υπουργοί κήρυξαν επιστράτευση και μας καταδίκασαν σε 99 χρόνια πολέμου».

The Police “Every Breath You Take”

Πιστεύαμε πως αναφέρεται στο συναίσθημα εκείνο της απουσίας του άλλου. Κάποιου που σού λείπει τόσο πολύ, που δεν μπορείς χωρίς αυτόν.

Στην πραγματικότητα κάνει μεν λόγο για το παραπάνω συναίσθημα, αναμεμειγμένο όμως με αισθήματα κατωτερότητας κι ανασφάλειας, που κατόπιν μεταμορφώνονται σε κτητικότητα και ζήλια. Έτσι, στο τέλος η σχέση είναι καταδικασμένη, αφού ο ήρωας του τραγουδιού υποπίπτει μονίμως σε μία “καταδίωξη” της αγαπημένης του. 

R.E.M. “Losing My Religion”

Πιστεύαμε πως αναφέρεται στην κατάσταση εκείνη όπου κάποιος χάνει την πίστη σου στο Θεό.

Στην πραγματικότητα στην αργκό της πολιτείας της Τζόρτζια, losing my religion σημαίνει «χάνω την υπομονή μου με κάποιον και ξενερώνω», οπότε το τραγούδι είναι καθαρά ερωτικό κι αναφέρεται σε ακόμη έναν αποτυχημένο δεσμό. 

The Beatles “Lucy in the Sky with Diamonds”

Πιστεύαμε πως αναφέρεται στη κατανάλωση LSD, όπως φαίνεται ξεκάθαρα κι από τα τρία αρχικά των λέξεων Lucy, Sky, Diamonds.

Στην πραγματικότητα μια μέρα του 1967, που γύρισε ο γιος του Lennon από το σχολείο, τού έδειξε μια ζωγραφιά που είχε κάνει με θέμα την μικρή του φίλη, την Lucy… Κι έτσι προέκυψε η έμπνευση για το συγκεκριμένο τραγούδι. Αυτά έχει πει τουλάχιστον ο μακαρίτης και δεν έχουμε λόγο να μην τον πιστέψουμε.

Bryan Adams “Summer of ’69”

Πιστεύαμε πως αναφέρεται στα παιδικά χρόνια του Καναδού και κυρίως στην πρώτη του εμπειρία από μια σχολική μπάντα.

Στην πραγματικότητα όμως το 1969 ο Adams ήταν μόλις εννιά ετών και άρα δε γινόταν να περιγράφει εξωσχολικές μουσικές περιπέτειες και όπως ο ίδιος έχει πει … «Το τραγούδι αναφέρεται σε ένα καλοκαίρι, που το πέρασα με μια κοπέλα, κάνοντας πολύ σεξ σε μια συγκεκριμένη ερωτική στάση». Τα σχόλια δικά σας.

Elvis Presley “JailhouseRock”

Πιστεύαμε πως αναφέρεται σε ροκενρολάδες που χορεύουν μέσα σε μια φυλακή…

Στην πραγματικότητα όμως μιλάει ξεκάθαρα για σεξ εντός των κλειστών τοίχων της φυλακής.  “Number forty-seven said to number three / You’re the cutest jailbird I ever did see / I sure would be delighted with your company”,  και είναι περισσότερο ξεκάθαρο από ποτέ τίεννοούν οι δυο στιχουργοί του, Jerry Leiber και Mike Stoller.

Randy Newman “You Can Leave Your Hat On”

Πιστεύαμε πως αναφέρεται, όπως μας δίδαξε η ταινία «Εννιάμισι Εβδομάδες», σε μια στριπτιζού ή μια γυναίκα που προσπαθεί να δώσει το δικό της «προσωπικό σώου» στον αγαπημένο της.

Στην πραγματικότητα όμως ο Newman έγραψε το κομμάτι, σκεπτόμενος έναν άνθρωπο (άντρα ή γυναίκα), που είναι τόσο μα τόσο άσχημος εξωτερικά, ώστε, λίγο πριν κάνει σεξ, του λέει ο/η παρτενέρ «αν γίνεται, βαλε τουλάχιστον ένα καπέλο στο πρόσωπο σου για να μη σε βλέπω». 

LittleRichard “TuttiFrutti”

Πιστεύαμε πως αναφέρεται… Χμ, για να είμαστε ειλικρινείς στην αρχή μας μπερδεύει. Η Sue και η Daisy είναι έμπειρες, “they both know what to do” και επιπλέον “they drive him crazy”.

Στην πραγματικότητα  οι παραπάνω στίχοι είναι προκάλυμμα για αυτό που θα επακολουθήσει. Ο Richard, δεδηλωμένος γκέι, περιγράφει την σεξουαλική πράξη και τη χρήση προφυλακτικών και λιπαντικού ανάμεσα σε δυο άντρες: “Tutti Frutti, good booty / I fit don’t fit, don’t force it /  You can grease it, make it easy”.

Madonna “Like aVirgin”

Πιστεύαμε πως αναφέρεται σε μια νέα παρθένα γυναίκα, που … μπλα μπλα μπλα ….

Στην πραγματικότητα  ο παρθένος του τραγουδιού δεν είναι γυναίκα αλλά άντρας. Ο στιχουργός του κομματιού, Billy Steinberg, είχε πει σε συνέντευξη του: «Έγραψα τους στίχους από την προσωπική μου εμπειρία, όταν κατάφερα και ξεπέρασα έναν επώδυνο χωρισμό και κατόπιν γνώρισα μια άλλη γυναίκα, που με έκανε να νιώσω ανανεωμένος κι αναγεννημένος ξανά. Επίσης, αρχικά ήθελα να δώσω αυτό το τραγούδι σε έναν άντρα ερμηνευτή, αλλά δεν έτυχε». Και δεν νομίζουμε να το έχει μετανιώσει που δεν έτυχε…!

Related Post

Ο Τελευταίος Κυνηγός Μαγισσών

Posted by - 30/10/2015 0
Ο σύγχρονος κόσμος έχει πολλά μυστικά, αλλά το πιο εντυπωσιακό όλων είναι το ότι μάγισσες ζουν ανάμεσά μας, μοχθηρά υπερφυσικά…

Ημέρα Ανεξαρτησίας – Νέα Απειλή

Posted by - 14/06/2016 0
Πάντα ξέραμε ότι θα επιστρέψουν. Αφού το «Ημέρα Ανεξαρτησίας» επαναπροσδιόρισε την κινηματογραφική περιπέτεια, το επόμενο επικό κεφάλαιο εξερευνά μια...

Skullbar Afterhours w/ Steve Sai

Posted by - 18/11/2016 0
Η νύχτα στην Αθήνα δεν τελειώνει ποτέ και ο χορός συνεχίζεται μέχρι αργά το πρωί... μέχρι όσο σε κρατούν τα…
Comodo SSL