Γλάστρες που θα σε κάνουν να κοιμηθείς αμέσως…

598 0

Τα προβλήματα ύπνου σαρώνουν στο δυτικό κόσμο, με τις ώρες του ποιοτικού ύπνου να μειώνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Πριν καταφύγεις στη βοήθεια του γιατρού και των χημικών συσκευασμάτων και πριν φυσικά αφήσεις το πρόβλημα σου να γίνει σοβαρό, θα ήταν καλό να δοκιμάσεις μερικά από τα κόλπα των παλαιότερων.

Δείτε τα φυτά που σου υπόσχονται ένα βαθύ και ξεκούραστο ύπνο:

Αρωματική λεβάντα

Η λεβάντα βοηθά στη χαλάρωση και στην αντιμετώπιση του στρες για αυτό χρησιμοποιείται εκτενώς στην αρωματιθεραπεία αλλά ακόμη και στα απορρυπαντικά και τα μαλακτικά.
Δεν πρέπει να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κρεβάτι, αλλά σε κάποια απόσταση και καλύτερα φροντίστε να την τοποθετήσετε κοντά σε ένα παράθυρο.
Η λεβάντα ελευθερώνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, έλαια που διευκολύνουν την χαλάρωση και βοηθούν στη καταπολέμηση του άγχους.

Aloe Vera

Η NASA θεωρεί αυτό το φυτό ως ένα από τα καλύτερα για τον καθαρισμό του αέρα, επειδή απελευθερώνει οξυγόνο όλη τη νύχτα, καθιστώντας το την ιδανική προσθήκη στο υπνοδωμάτιο σου. Μάλιστα προτείνεται να βρίσκεται δίπλα στη μπαλκονόπορτα για να λειτουργεί και ως φίλτρο.

Γαρδένια

Μπορεί να ζήσει τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους έξω από την κρεβατοκάμαρα, αλλά δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με απευθείας δυνατό φως του ήλιου γιατί μπορεί η ζέστη να κάψει τα φύλλα και τα άνθη.
Το μεθυστικό άρωμα της γαρδένιας μπορεί να βοηθήσει στο να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, όμως καλό είναι να αποφύγετε να έχετε μεγάλες γλάστρες με πολλά άνθη γαρδένιας σε εσωτερικούς χώρους γιατί το άρωμά τους τότε είναι πολύ μεθυστικό και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πονοκέφαλο. Βάλτε μόνο μια μικρή γλάστρα με γαρδένια στο δωμάτιό σας και αν το φυτό μεγαλώσει μεταφυτέψτε το σε κάποιο εξωτερικό χώρο κοντά στην κρεβατοκάμαρά σας. Μια πιο εύκολη λύση είναι να έχετε γαρδένιες στο μπαλκόνι (όχι εκτεθειμένες σε δυνατό φως όμως) και να κόβετε κάθε φορά ένα άνθος και να το έχετε σε ένα βαζάκι με νερό πάνω στο κομοδίνο σας.

Σπαθίφυλλο

Γνωστό και ως κρίνο της ειρήνης, είναι το πιο δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου, είναι φθηνό και θα το βρείτε σε κάθε ανθοπωλείο και φυτώριο.
Το συγκεκριμένο φυτό εκτός από τα όμορφα λευκά άνθη του, έχει την ιδιότητα να απορροφά από τον αέρα τοξικές και αλλεργιογόνες ουσίες και απελευθερώνει οξυγόνο. Κοινώς είναι κάτι σαν φυσικό φίλτρο αέρα και θα βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα του αέρα στο δωμάτιό σας και άρα την ποιότητα του ύπνου σας.
Δεν θέλει επαφή με απευθείας φως, αντέχει και σε χαμηλού φωτισμού σημεία και θέλει πότισμα περίπου 1 φορά την εβδομάδα.

Ροζ γιασεμί

Όπως συμβαίνει και με τη λεβάντα και τη γαρδένια, τα άνθη του ροζ γιασεμιού έχουν ένα μεθυστικό άρωμα που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και για αυτό χρησιμοποιείται πολύ στην αρωματοποιία.
Είναι αναρριχώμενο φυτό εξωτερικού χώρου οπότε μπορείτε να το φυτέψετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι έξω ακριβώς από τα παράθυρα της κρεβατοκάμαρας και να έχετε και ένα βαζάκι με λίγα άνθη στο κομοδίνο σας.

Σανσιβέρια

Γνωστό και ως φιδόφυτο ή γλώσσα της πεθεράς, το συγκεκριμένο φυτό παρά το “άσχημο” και λίγο τρομακτικό όνομά του είναι ένα πανίσχυρο όπλο για τη βελτίωση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και μπορεί να κάνει μόνο καλό αν το βάλετε στο σπίτι σας.
Επιστημονικά έχει αποδειχτεί πως η Σανσιβέρια όχι μόνο παράγει οξυγόνο όλο το 24ωρο (και κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αντίθεση με τα περισσότερα φυτά), αλλά επίσης απορροφά τοξικές ουσίες από τον αέρα. Μάλιστα η NASA χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο φυτό σε πειράματα για την κατασκευή διαστημικών σταθμών σε άλλους πλανήτες και τη δημιουργία καθαρής ατμόσφαιρας με καλλιέργειες τέτοιων φυτών σε εσωτερικούς χώρους.

Κισσός 

Ερευνητές του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, δημοσίευσαν ότι ο κισσός αφαιρεί το 78% του αερομεταφερόμενης μούχλας σε μόλις 12 ώρες. Για αυτό και προτείνεται σε όσους έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό.

Related Post

Comodo SSL