Γιατί η Ισλανδία είναι μια από τις πιο Ευτυχισμένες Χώρες;

196 0

 

Όταν πρόκειται για την κοινωνικοποίηση, η κάθε χώρα έχει τους δικούς της τρόπους. Η Αγγλία έχει τις γνωστές pubs, η Ιταλία τις πλατείες της και η Ισλανδία τις πισίνες της…

Η πρωτεύουσα της χώρας, Ρέικιαβικ, είναι γεμάτη εξωτερικές πισίνες οι οποίες θερμαίνονται από το τεράστιο γεωθερμικό δίκτυο της Ισλανδίας. Και αυτό είναι το μυστικό της ευτυχίας τους.

Το φυσικό περιβάλλον της χώρας, αν και πανέμορφο, πολλές φορές μπορεί να γίνει σκληρό και ερημικό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι συχνοί άνεμοι, τα χιόνια και οι βροχές ταλαιπωρούν αρκετά τον πληθυσμό των 332.000 ανθρώπων, το οποίο αναγκάζεται να παραμένει μέσα λόγω των καιρικών συνθηκών. Όταν όμως βρίσκονται έξω, θα τους βρεις στις ζεστές πισίνες.

 

 

«Λίγο – πολύ θεωρείται ”δικαίωμα” το να έχει κανείς μια από αυτές τις πισίνες κοντά στο σπίτι του. Είναι πραγματικά ένας τρόπος κοινωνικοποίησης», αναφέρει ο Βάλντιμαρ Χάφσταϊν, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Εδώ όμως, πρέπει να συμπληρώσουμε ότι για τους Ισλανδούς η κοινωνικοποίηση είναι πολύ σπουδαίο συστατικό.

Όταν το 2008, μετά και την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ, η χώρα βυθίστηκε στο χάος, (οι επενδυτές απέσυραν μαζικά τα κεφάλαιά τους – το νόμισμα, η Ισλανδική κόρωνα, βυθίστηκε προκαλώντας ένα κύμα αποπληθωρισμού – η ανεργία οκταπλασιάστηκε – η εμπιστοσύνη στους θεσμούς κλονίστηκε…), η οικονομική κρίση -παρόλα αυτά- είχε περιορισμένο αντίκτυπο στην ευτυχία των πολιτών!
«Πολλοί άνθρωποι επλήγησαν τότε, συνταξιούχοι έχασαν τις αποταμιεύσεις τους, άνθρωποι έμειναν άνεργοι. Όμως, κάτι που συμβαίνει σε μικρές κοινότητες είναι πως όλοι σου οι γνωστοί βρίσκονται κοντά σου. Όσοι έχασαν τις δουλειές τους δεν έμειναν απομονωμένοι, δεν υπήρξε ο κίνδυνος της αποξένωσης όπως μπορεί να συμβεί σε πιο διευρυμένες πληθυσμιακά κοινωνίες» είχε εξηγήσει ο δημοσιογράφος Karl Blöndal στον συνάδελφό του από το BBC Eric Weiner.
Οι άνθρωποι στην Ισλανδία, ακόμη και στο κοσμοπολίτικο Ρέικιαβικ, δεν φοβούνται μήπως χαθούν στη «μαύρη τρύπα» της λήθης γιατί απλά δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι πάντα ο διπλανός, ο γείτονας που θα σε πιάσει για να μην πέσεις!

Παρά το σκληρό κλίμα λοιπόν, η Ισλανδία βρίσκεται ανάμεσα στις 3 πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Η κουλτούρα της συλλογικότητας που διέπει το λαό και οι πισίνες στις οποίες μπορούν να κοινωνικοποιούνται, αποτελούν τους κύριους λόγους.

«Αν σκεφτούμε την υγεία και την ευεξία, όχι μόνο ως ζήτημα σωματικής υγείας αλλά και ως κοινωνική και ψυχική υγεία, πιστεύω η γεωθερμική θερμότητα και οι κοινόχρηστες πισίνες βοηθούν πολύ σε αυτό. Αισθανόμαστε καλά μέσα σε αυτές, κοινωνικοποιούμαστε. Γνωρίζουμε τους γείτονές μας και αισθανόμαστε σαν το σπίτι μας», συνεχίζει.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ ο δείκτης ευτυχίας είναι ισομερώς καταμερισμένος στην ισλανδική κοινωνία. Οι περισσότεροι Ισλανδοί, λίγο πολύ, είναι το ίδιο ευτυχισμένοι, όταν σε άλλα έθνη, τα επίπεδα ευτυχίας διαφέρουν τραγικά μεταξύ του πληθυσμού.
Σύμφωνα με νέες έρευνες το σύνολο μιας κοινωνίας είναι πιο ικανοποιημένο με τον τρόπο ζωής του και πιο χαρούμενο, όταν υπάρχει μικρότερη ανισότητα στον καταμερισμό του δείκτης ευτυχίας ανάμεσα στον πληθυσμό. Με άλλα λόγια υπάρχει όριο στην ευτυχία μας εάν ο γείτονάς μας ζει στη μιζέρια.

Related Post

Comodo SSL