Αυτόφωρο για όποιον βασανίζει τα ζώα με εγκύκλιο του Αρείου Πάγου

244 0

Αυτόφωρο για τους βασανιστές ζώων και μήνυση χωρίς την καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ -που ισχύει για τις άλλες περιπτώσεις μηνύσεων- αφού πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα, ζητεί με ερμηνευτική εγκύκλιο της νομοθεσίας προστασίας των ζώων ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος – Εμμανουήλ Παπαδάκης ανοίγοντας ομπρέλα προστασίας στους τετράποδους αδέσποτους και μη.

«Μείζονος σημασίας θέμα, καθίσταται και η αναφορά στην αστυνομική αρχή ότι πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα για το οποίο δεν προαπαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ, ως ισχύει για τα κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, αλλά και η τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία για τον κολασμό του εγκλήματος αυτού που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία» σημειώνει στην εγκύκλιο ο κ. Παπαδάκης.

Ερμηνεύοντας τον Ν. 4039/2012 ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για βασανισμό, κακοποίηση, κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. (Όταν πρόκειται για πράξη που αφορά σε θεραπευτικό σκοπό, όπως η στείρωση, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός).

Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, προβλέπεται ότι ο υπαίτιος υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, τονίζει ακόμη ότι εκτός από την ενεργητική κακοποίηση υπάρχει και η παθητική κακοποίηση, όπως για παράδειγμα η μόνιμη αλυσσόδεση, η παροχή ακατάλληλης τροφής, η έλλειψη φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους και άλλα.
«Περιλαμβάνονται ενδεικτικά, η έλλειψη καταλύματος, το ακατάλληλο κατάλυμα ή τα στενά κλουβιά, η μόνιμη αλυσόδεση, η ακατάλληλη τροφή, η μόνιμη παραμονή σε μπαλκόνια, ταράτσες, η έλλειψη νερού ή νερού μη κατάλληλου, χώροι μη στεγνοί και καθαροί, προστατευόμενοι από τις καιρικές συνθήκες, η έλλειψη φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους, αλλά και τον τακτικό εμβολιασμό και την αποπαρασίτωσή τους, η έλλειψη καθημερινής άσκησης και περιπάτου», σημειώνεται στην εγκύκλιο.

Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή θίασο, όπως απαγορεύεται η εκτροφή, εκπαίδευση και χρησιμοποίηση ζώων για κάθε είδους μονομαχίες, όπως επίσης απαγορεύεται η εκτροφή και χρησιμοποίηση σκύλων και γατών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.

Επισημαίνεται ακόμη στην εγκύκλιο ότι επιτρέπεται η μεταφορά ζώων στα ταξί και επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.

Ως αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων ορίζονται με το Ν. 4039/12 η Δημοτική Αστυνομία, η θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, καθώς και οι υπάλληλοι των τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Ελέγχου.
Αν δε λειτουργεί η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας, αρμόδια είναι κάποια από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου. Συνεπώς, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η βούληση του νομοθέτη ήταν να αφαιρέσει την αρμοδιότητα αυτή από την Ελληνική Αστυνομία και να την αναθέσει, αποκλειστικά, στη Δημοτική Αστυνομία.

ΤΙ ΚΑΝΩ ΑΝ…

# Κάποιος άγνωστος γείτονας ρίχνει επανειλημμένα φόλες στη γειτονιά μας…

Καλούμε την Αστυνομία επί τόπου, στο μέρος δηλ. όπου βρίσκεται ακόμα το πτώμα ή τα πτώματα, η οποία υποχρεούται να έλθει και να κάνει μήνυση αυτεπάγγελτα κατ΄ αγνώστων. Εάν υπάρχουν κάποιες υποψίες ή στοιχεία ενημερώνουμε την Αστυνομία. Συγχρόνως φροντίζουμε να βγάλουμε φωτογραφίες, ενώ παράλληλα ειδοποιούμε και την Δ/ση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας να έλθει γιά να πάρει το πτώμα και να το στείλει σε επίσημο Τοξικολογικό Εργαστήριο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί από τον έλεγχο των σπλάχνων το είδος του δηλητηρίου. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα φροντίζουμε να πάρουμε μια βεβαίωση κτηνιάτρου ότι το ζώο πέθανε από δηλητηρίαση. Εάν δεν καλέσουμε την Αστυνομία καταθέτουμε στην Ασφάλεια μήνυση κατ΄ αγνώστων, παραδίδοντας μαζί τις φωτογραφίες και τη βεβαίωση.

Εκτός από αυτές τις ενέργειες μπορούμε να κολλήσουμε στη περιοχή αφίσες που ενημερώνουν τον κόσμο ότι η δηλητηρίαση ζώων είναι ποινικό αδίκημα και ότι τιμωρείται από το νόμο. Γενικά φροντίζουμε να δώσουμε δημοσιότητα στο γεγονός με την ελπίδα ότι θα αποτρέψουμε τον δράστη από τέτοιες ενέργειες στο μέλλον. Εάν υπάρχει η δυνατότητα επικηρύσσουμε τον δράστη με κάποιο ποσό, για όποιον μας δώσει αξιοποιήσιμες πληροφορίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς μπροστά σε τέτοια φαινόμενα, γιατί όσο δεν αντιδρούμε τόσο οι δράστες αποθρασύνονται και ξαναχτυπούν.

# Δω έναν γείτονα να κακοποιεί / σκοτώνει ζώα … π.χ. αν δω έναν γείτονα να δέρνει το σκυλί του στο μπαλκόνι | Δω σκυλάκια κυνηγών δεμένα και αποστεωμένα στο κτήμα τους | Μια κυρία πνίγει επανειλημμένα τα μικρά της γάτας του κήπου της και τα πετάει στα σκουπίδια | Ένας άρρωστος μάλλον πυροβολεί τις γάτες με αεροβόλο / κρεμάει σε τσιγκέλι κρέας και τις σκοτώνει / ρίχνει κεζάπι από το μπαλκόνι του…

1η δυνατότητα :
Πηγαίνουμε στην Αστυνομία και ζητάμε να καταγραφεί το περιστατικό στο βιβλίο συμβάντων. Παίρνουμε αριθμό πρωτοκόλλου για την καταγγελία που υποβάλλαμε. Θα βοηθούσε εάν είχαμε και τα στοιχεία του γείτονα ή των κυνηγών ή της γριάς κυρίας κλπ.
Η Αστυνομία οφείλει να αναζητήσει τον δράστη, να τον καλέσει στο Τμήμα και να του κάνει συστάσεις ώστε να μην επαναληφτεί το γεγονός.
Σε σοβαρή κακοποίηση ζώου οφείλει να μηνύσει τον δράστη αυτεπάγγελτα, κάτι που φυσικά σπάνια θα έκανε από μόνο του το Αστυνομικό όργανο.

2η δυνατότητα :
Υποβάλλουμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα ή μήνυση στην Αστυνομία ή στην Ασφάλεια (εάν ο δράστης είναι άγνωστος κατα αγνώστων), ώστε να κινηθεί αυτεπάγγελτα η σχετική διαδικασία.
Δίνουμε και τα πλήρη στοιχεία μας, γιατί θα κληθούμε να καταθέσουμε σαν μάρτυρες.

3η δυνατότητα :
Εάν πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή κακοποίηση ενημερώνουμε (αίτηση στον εισαγγελέα) τον εισαγγελέα και του ζητάμε να αφαιρέσει προσωρινά με διάταξή του το σκυλί από την κατοχή του ιδιοκτήτη και να το παραδώσει σε ζωοφιλικό σωματείο ή σε καταφύγιο ζώων. Γι αυτό, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια του τοπικού ζωοφιλικού σωματείου. Εάν δεν υπάρχει σωματείο ο Εισαγγελέας θα πρέπει να βρει το κατάλληλο μέρος για την προσωρινή φιλοξενία του σκύλου.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις μπορούμε να ενεργήσουμε από μόνοι μας ή να ζητήσουμε τη βοήθεια του τοπικού ζωοφιλικού σωματείου ή κάποιου Δικηγόρου. Επίσης, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού μπορούμε για αρχή να μιλήσουμε στον ιδιοκτήτη και να τον προειδοποιήσουμε ότι εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα καλέσουμε την Αστυνομία.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι κάτοχοι ζώων ότι υπάρχει νομοθεσία σε αυτή τη χώρα που προστατεύει τα ζώα και επίσης είναι σημαντικό να μην αδιαφορούμε όταν αντιλαμβανόμαστε περιστατικά κακοποίησης και να μην διστάζουμε να κάνουμε κάποιες ενέργειες. Μόνο έτσι μπορεί να συνετιστεί ο κάθε αδιάφορος ιδιοκτήτης, με την απειλή δηλαδή λήψης μέτρων σε βάρος του.

Σχετικά με το νόμο 4039/2012 θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ισχύουν μεταξύ άλλων τα εξής:

-Η Διατήρηση της βάσης δεδομένων των microchips περνά πλέον από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δημιουργείται διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση microchips ώστε να μπορούν οι κτηνίατροι να καταχωρούν απευθείας τα στοιχεία του ζώου ή να αναζητήσουν κάποιο που έχει χαθεί.

-Ο κάθε ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να δηλώνει μέσα σε 5 μέρες την απώλεια του ζώου του, με τον αριθμό ηλεκτρονικής ταυτότητας που το έχει καταχωρημένο. Διαφορετικά θα θεωρείται εγκατάλειψη.

-Όσοι ζείτε σε διαμέρισμα και είχατε εκείνο το μόνιμο άγχος μη σας κάνουν παρατήρηση για το σκύλο ή η τη γάτα σας, ο νόμος επιτρέπει 2 ζώα. Επιπλέον ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν μπορεί γενικά να απαγορεύει τα ζώα στα διαμερίσματα. Στις μονοκατοικίες δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ζώων.

-Αν ζούσατε έναν ανάλογο εφιάλτη κάθε φορά που έπρεπε να πάρετε ταξί για να μεταφέρετε κάπου το κατοικίδιο σας, λύθηκε κι αυτό το θέμα! Η μεταφορά ζώων επιτρέπεται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου και τα ταξί, ενώ τα πλοία υποχρεούνται να διαθέτουν καθαρά κλουβιά.

-Όσον αφορά τη διαχείριση αδέσποτων δεν ανήκει πλέον μόνο στους Δήμους οι οποίοι οφείλουν να έχουν καταφύγια, αλλά και στα φιλοζωικά σωματεία που μπορούν να συνεργάζονται με τους Δήμους. Επιπλέον η δωρεάν στείρωση αδέσποτων από αλλοδαπούς εθελοντές κτηνιάτρων επιτρέπεται, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

-Απαγορεύεται η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις. Έτσι λοιπόν αν δείτε ζώο με κομμένα αυτιά και ουρά σε έκθεση μη διστάσετε να το καταγγείλετε! Ο εκτροφέας που το κάνει για προσωπική του ευχαρίστηση, δήθεν ότι είναι χαρακτηριστικό της ράτσας, πολύ απλά είναι παράνομος!

-Επίσης απαγορεύονται τα τσίρκο και κάθε είδους θεάματα με ζώα για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ακόμα και η παρουσία – διατήρηση ζώων σε πανηγύρια και συναυλίες. Ειδικά τα ζώα σε τσίρκο είναι γνωστό πόσο πολύ βασανίζονται για να μάθουν να στέκονται στα δύο πόδια, να κάνουν ποδήλατο και ακροβατικά!

-Ο νόμος έχει προβλέψει και για τα απρόσμενα όμως. Για παράδειγμα αν κάποιος δεν επιθυμεί να κρατήσει άλλο το ζώο του, προκειμένου να μη το εγκαταλείψει μπορεί να το παραδώσει στο Δήμο της περιοχής του. Επιπλέον είναι γνωστό ότι απαγορεύονται πλέον αγγελίες υιοθεσίας ή πώλησης σε εφημερίδες, αφίσες και Διαδίκτυο αν δεν αναφέρεται ο αριθμός ηλεκτρονικής ταυτότητας του ζώου.

-Προβλέπεται άδεια εκτροφής αλλά και άδεια εκπαιδευτή σκύλων. Επίσης προβλέπεται υπογραφή δήλωσης αγοράς ζώου από νέο ιδιοκτήτη όταν πωλούνται ζώα έτσι ώστε να μπει τέλος στις αγοραπωλησίες που καταλήγουν σε εγκαταλείψεις ζώων.

Και ιδού οι ποινικές κυρώσεις:
Για παράνομη εμπορία ζώων, φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτος και πρόστιμο που κυμαίνεται από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Για κακοποίηση ζώων, φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτος και πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Για κλοπή ζώου, φυλάκιση 6 μήνες και πρόστιμο 3.000 ευρώ. Έτσι λοιπόν κάθε ανθρωπόμορφο τέρας που διαπιστωθεί ότι βασανίζει ζώο το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορεί πια να αποφύγει ούτε τη φυλακή, ούτε το πρόστιμο.

-Τέλος ο εισαγγελέας μπορεί να δώσει διαταγή για να κατασχέσει ζώα αλλά και να απαγορεύσει μελλοντική απόκτηση ζώου από άτομα που τα κακομεταχειρίζονται όπως επίσης να ελέγξει καταγγελίες για κυνοκομεία ή εκτροφεία.

Για όποια ΑΠΟΡΙΑ επισκεφτείτε το ANIΜALΑW, το blog των “Εθελοντών Νομικών και Δικηγόρων Υπέρ της Προστασίας Ζώων”.

Related Post

Plus Soda New Era PreXmas Event

Posted by - 25/11/2016 0
H Ιστορία του ελληνικού clubbing συνεχίζεται !!! Το +SODA δεν είναι πια club. Είναι ιδέα, είναι αστική κουλτούρα και ένα…
Comodo SSL