Αβοκάντο : Μία Θρεπτική Διατροφική Βόμβα!

243 0

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=”” admin_toggled=”no”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

Είναι πραγματικά ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα -θαύματα της φύσης. Αυτά τα μικρά, πράσινα, πολύτιμα φρούτα έχουν απίστευτα οφέλη και μπορούν να μας διατηρούν υγιείς από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Το αβοκάντο είναι ένας από τους πιο νόστιμους καρπούς που υπάρχουν, ενώ είναι εξαιρετικά ευέλικτος, καθώς η γεύση του ταιριάζει σε πολλά πιάτα και ποτά, από μία ποικιλία σαλατών, μέχρι αρκετές συνταγές για γευστικότατα smoothies.
Ποιοι είναι όμως οι πραγματικοί λόγοι που αξίζει να το προσθέσουμε στη διατροφή μας;
Επιγραμματικά, είναι πιο πλούσιο σε κάλιο ακόμα και από τη μπανάνα, είναι από τα λίγα φρούτα με υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, είναι πραγματική αποθήκη καλών λιπαρών, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Ας δούμε λοιπόν μαζί, τους λόγους που αξίζει να βάλουμε το αβοκάντο στη διατροφή μας:

Είναι προστάτης της καρδιάς

Το αβοκάντο είναι γεμάτο μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη και ω-3, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αποτελώντας κατά συνέπεια “ασπίδα” ενάντια στις καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, διαθέτει βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ, τα οποία ρυθμίζουν τις συγκεντρώσεις ομοκυστεΐνης στον οργανισμό, ενός αμινοξέος το οποίο σε υψηλές ποσότητες αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών νόσων. Σχετικά, επταετής μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε το 2013, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αβοκάντο συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα διαβήτη, καρδιακής προσβολής, στεφανιαίας νόσου και άλλων παθήσεων του μεταβολικού συνδρόμου.

Έχει άφθονα αντιοξειδωτικά

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Τα φρέσκα αβοκάντο περιέχουν, ειδικότερα, λυκοπένιο και β-καροτένιο, τα οποία είναι σημαντικά καροτενοειδή αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την κυτταρική υγεία. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αυτών των ευεργετικών για την υγεία αντιοξειδωτικών εντοπίζονται στη σάρκα του φρούτου κοντά στη φλούδα. Επιπλέον, το αβοκάντο είναι μία καλή πηγή γλουταθειόνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που ενισχύει την υγεία του ανοσοποιητικού και ειδικά, των λεμφοκυττάρων.

Είναι γεμάτο βιταμίνες

Ο καρπός του αβοκάντο είναι γεμάτος με πάνω από 20 σημαντικές για τον οργανισμό μας βιταμίνες κυρίως από τις οικογένειες K, C, B, και E και ιχνοστοιχεία. Πιο ειδικά, είναι καλή πηγή βιταμίνης Β5 (παντοθενικό οξύ), βιταμίνης Κ, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και περιέχει περισσότερο ευεργετικό για την αρτηριακή πίεση κάλιο ακόμα και από τη διάσημη για αυτόν τον λόγο, μπανάνα. Πόσο περισσότερο; Ένα αβοκάντο έχει περίπου 975 χιλιοστόγραμμα, ενώ μία μπανάνα περίπου 490.  Στην ουσία πρόκειται για μια θρεπτική διατροφική βόμβα!

“Ξέρει” από πρωτεΐνη

Σε αντίθεση με πολλά φρούτα, το αβοκάντο περιέχει πολλή πρωτεΐνη. Περίπου 100 γραμμάρια αβοκάντο περιέχουν 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Πρόκειται, βασικά, για ένα από τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνη φρούτα που υπάρχουν στη φύση. Και μάλιστα, μιλάμε για “καλής ποιότητας” πρωτεΐνη, η οποία σε αντίθεση με εκείνη από μερικά κρέατα είναι έτοιμη για χρήση από τον οργανισμό στην ολότητά της, από τη στιγμή της κατανάλωσης. Το αβοκάντο διαθέτει, επίσης, 18 από τα πιο σημαντικά αμινοξέα απαραίτητα στη σύνθεση πρωτεΐνης στο σώμα.

Το αβοκάντο δεν παχαίνει!

Η φοβία με τα λιπαρά στα τρόφιμα έχει πλέον τελειώσει. Αν αποφεύγετε το αβοκάντο εξαιτίας κάποιων λανθασμένων και παμπάλαιων αντιλήψεων ότι δήθεν σας παχαίνει, το κατηγορείτε άδικα. Ακόμη, χάνετε μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών – το ωφέλιμο λίπος που υπάρχει και στο ελαιόλαδο – τα οποία ενισχύουν την υγεία της καρδιάς.

Το αβοκάντο, επειδή διαθέτει ωφέλιμα λιπαρά και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες μπορεί να εμποδίσει το αίσθημα της πείνας. Μελέτες δείχνουν ότι τα γεύματα που περιλαμβάνουν αβοκάντο συνήθως αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα υπόλοιπα κι έτσι μπορείτε να προσθέσετε μερικές φέτες αβοκάντο στην καθημερινή διατροφή σας για να μειώσετε τις λιγούρες ανάμεσα στα γεύματα.

Έχει καταπληκτικά μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία.

Το αβοκάντο λοιπόν είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, αλλά τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Σημαίνει ότι όσον αφορά το πεπτικό σας σύστημα θα αισθάνεστε πληρέστεροι, ο εγκέφαλός σας θα λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να λειτουργήσει και το σώμα σας θα έχει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να προστατευτεί από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη, τον καρκίνο, τις εκφυλιστικές ασθένειες των ματιών και τις παθήσεις του εγκεφάλου.

Επιπλέον, όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, τα ωφέλιμα λιπαρά και οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο αβοκάντο, βοηθούν στη μείωση της LDL και την αύξηση της HDL χοληστερίνης, τη ρύθμιση του σακχάρου και τη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα και τον εγκέφαλο. Με πλεονεκτήματα όπως αυτά, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί θεωρείται υπερτροφή.

Το αβοκάντο συνδυάζεται καλά με άλλες τροφές.

Με την ξεχωριστή φρέσκια γεύση του και την κρεμμώδη  υφή του, το αβοκάντο συνδυάζεται με πολλές άλλες τροφές στο πιάτο σας. Το αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι έρευνες έχουν δείξει πως βοηθά στην απορρόφηση των καροτενοειδών που βρίσκονται στα πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά που προστατεύουν από τον καρκίνο. Έτσι, το αβοκάντο μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο.

Κάνει τα φαγητά μας όχι μόνο πιο υγιεινά, αλλά και πιο νόστιμα.

Το αβοκάντο μπορεί να αντικαταστήσει επάξια (και εύκολα) το βούτυρο (δεν ονομάζεται τυχαία “βουτυρόδεντρο”), ή οποιοδήποτε άλλο συστατικό που χρησιμοποιούμε για το ψήσιμο γλυκών, ψωμιών και μπισκότων, χάρη στην κρεμμώδη υφή του, προσθέτοντας στη γεύση και αυξάνοντας τον “βαθμό” υγείας των πιάτων μας. Επιπλέον, μπορεί να αντικαταστήσει διάφορες σως, σάλτσες και ντιπ ως συνοδευτικό μεζέδων και άλλων σνακ, προσφέροντας πολύ λιγότερες θερμίδες και ζάχαρη και περισσότερες βιταμίνες -για παράδειγμα- από τη μαγιονέζα, τη sour cream ή το φυστικοβούτυρο.

Φροντίζει το δέρμα και τα μαλλιά

Σε περίπτωση πάντως, που δεν σου αρέσει η γεύση του, μην ξεχνάς πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως μάσκα ομορφιάς. Τα αντιοξειδωτικά, τα αμινοξέα, οι βιταμίνες Ε και C και τα έλαια που περιέχει, βοηθούν στην επανόρθωση των μαλλιών, στην ενυδάτωση της επιδερμίδας και ακόμα και στη μείωση των ρυτίδων, σύμφωνα με μελέτες

Κράτα σημειώσεις: Λιώνοντας μισό αβοκάντο και προσθέτοντας στο μείγμα 1 κουταλάκι μέλι και 1 κουταλάκι γιαούρτι, έχεις μάσκα ομορφιάς, την οποία μπορείς να τοποθετήσεις στο πρόσωπο σου για 15 λεπτά. Αντικαθιστώντας το μέλι με ελαιόλαδο και το γιαούρτι με αυγό, έχεις μάσκα για τα μαλλιά. Απλώνοντας απλά για 10 λεπτά, λιωμένο αβοκάντο στο δέρμα, το ενυδατώνεις φυσικά (κι ανακουφίζεσαι από εγκαύματα).

Ας δούμε μερικούς τρόπους για να βάλουμε το αβοκάντο στη διατροφή μας:

• Προσθέστε ¼ αβοκάντο στο πρωινό σας ρόφημα ή δοκιμάστε συνταγή τύπου smoothie με σοκολάτα κι αβοκάντο.

• Απολαύστε μισό αβοκάντο ως θρεπτικό συνοδευτικό μαζί με τα αυγά σας στο πρωινό σας γεύμα αντί για πατάτες ή φρυγανιές.

• Απλώστε μερικές φέτες αβοκάντο σε φρυγανισμένο ψωμί για ένα γρήγορο σνακ.

• Προσθέστε μισό αβοκάντο στη σαλάτα μαζί με το μεσημεριανό σας γεύμα για να κρατηθείτε χορτάτοι μέχρι το δείπνο.

• Προσθέστε το ως ένα απολαυστικό μείγμα στο κινόα, τα φασόλια ή το άγριο ρύζι.

• Προσθέστε το στις ζεστές ή κρύες σούπες για περισσότερες ίνες και για να πολλαπλασιάσετε τα θρεπτικά συστατικά στο πιάτο σας.

• Ανακατέψτε το με χυμό λεμονιού, νερό, ξύδι, μπαχαρικά και φτιάξτε μια θρεπτική κρεμμώδη σως σαλάτας ή ένα μείγμα πιο αραιό και περιχύστε το πάνω από το κοτόπουλο και το ψάρι.

• Προσθέστε φέτες αβοκάντο στο μπιφτέκι, τα αυγά, το κοτόπουλο και το ψάρι ή λιώστε το μέσα στη σάλτσα γουακαμόλε.

• Ανακατέψτε το στο φαγητό που φτιάχνετε για το μωρό σας συνδυάζοντας αβοκάντο με φρούτα και λαχανικά προκειμένου να συνηθίσετε το παιδί σας από νωρίς σε μια υγιεινή διατροφή.

Λίγα ακόμα…

  • Μελέτη του 2007 έχει συνδέσει το αβοκάντο με την παύση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, ενώ άλλες δουλειές διαπίστωσαν σχέση της κατανάλωσής του με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, του δέρματος και του στόματος.
  • Ένα δέντρο αβοκάντο δεν μπορεί να παραγάγει καρπούς, αν δεν έχει κοντά του τουλάχιστον άλλο ένα. Επιπλέον, κατά κανόνα οι καρποί του αβοκάντο μεγαλώνουν σε ζευγάρια. Δεν ήταν τυχαία το σύμβολο του έρωτα και της γονιμότητας για τους Αζτέκους.
  • Υπολογίζεται ότι αβοκάντο καλλιεργούνται στη νότια και κεντρική Αμερική από το 8000 π.Χ.
  • Το κουκούτσι περιέχει το 65% των συνολικών αμινοξέων σε όλο το αβοκάντο. Μπορείτε να το καταναλώσετε σε μια σαλάτα, να φτιάξετε ένα τσάι από αυτό ή να το προσθέσετε σε smoothies και shakes. Επιγραμματικά τα οφέλη του κουκουτσιού είναι τα εξής:  καταπολεμά την αρθρίτιδα, χάρη στην αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει. Για τον ίδιο λόγο συμβάλλει στην μείωση της φλεγμονής του γαστρεντερικού σωλήνα. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει αν έχετε διάρροια, ενώ χρησιμοποιείται συχνά για λοιμώξεις και προβλήματα στο στομάχι. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο συγκεκριμένος σπόρος μπορεί να συσφίξει και να αναζωογονήσει το δέρμα λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυσικό κολλαγόνο. Επίσης, μπορεί να κάψει λίπος εύκολα και να σας κάνει να αισθάνεστε πιο πλήρεις μετά από ένα γεύμα. Τέλος, αναζωογονεί το σώμα και δίνει ενέργεια.
    (Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί βίντεο όπου μπορείτε να δείτε πώς να σπάσετε και να θρυμματίσετε το κουκούτσι του αβοκάντο, προκειμένου να το καταναλώσετε όπως εσείς προτιμάτε).

Μερικές συμβουλές:

Αγορά αβοκάντο: Τα καλά νέα είναι ότι τα αβοκάντο συμβατικής καλλιέργειας περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα ασφαλή τρόφιμα της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας, που σημαίνει ότι είναι σχετικά απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και μπορείτε να τα καταναλώσετε ως εναλλακτική λύση στα βιολογικά προϊόντα.

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε αβοκάντο έτοιμα να καταναλωθούν την ίδια ημέρα κι έτσι καλό θα ήταν να ακολουθήσετε κάποια μέθοδο ωρίμανσης. Οι αληθινοί λάτρεις του αβοκάντο συνιστούν να αγοράσετε μερικά άγουρα φρούτα και στη συνέχεια να φροντίσετε να ωριμάσουν.
Για να επισπεύσετε την ωρίμανση, η ιστοσελίδα AvocadoCentral.com προτείνει να τοποθετήσετε 1 ή 2 αβοκάντο σε μια καφέ χάρτινη σακούλα μαζί με 1 μήλο ή μπανάνα. Ύστερα από 2-3 ημέρες, τα φρούτα θα απελευθερώσουν αέρια, τα οποία βοηθούν στη διαδικασία ωρίμανσης. Αφαιρέστε το ώριμο αβοκάντο, αντικαταστήστε το με κάποιο άλλο άγουρο, σφραγίστε τη σακούλα και επαναλάβετε τη διαδικασία!

Εναλλακτικά, μπορείτε να κόψετε το φρούτο πριν ωριμάσει εντελώς και να το περιχύσετε το με χυμό λεμονιού. Μετά καλύψτε ή τυλίξτε το σφιχτά και αφήστε το να ωριμάσει στο ψυγείο για 1 ή 2 ημέρες. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, κόψτε το σε κομμάτια και προσθέστε το στο επόμενο smoothie σας.

Τρόπος για να κόψετε και να ξεφλουδίσετε το φρούτο: Για να το κάνετε σωστά, πλύνετε τη φλούδα του και στεγνώστε τη. Κόψτε το φρούτο στη μέση και κατά μήκος. Βγάλτε το κουκούτσι με ένα κουτάλι ή χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι από την κορυφή του κουκουτσιού για το μετακινήσετε ελαφρά και ύστερα συστρέψτε το μαχαίρι (προσέξτε να μην πληγώσετε τα δάχτυλά σας). Αντί να βγάλετε τη σάρκα του με το κουτάλι, ξεφλουδίστε το απαλά με τα δάχτυλά σας για να πάρετε τη μέγιστη θρεπτική του αξία. Εξάλλου, το σκούρο πράσινο μέρος που βρίσκεται πιο κοντά στη φλούδα είναι το πιο θρεπτικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πιθανές αλλεργίες!

Μερικοί άνθρωποι έχουν αλλεργικές αντιδράσεις στα αβοκάντο. Υπάρχουν δύο κύριες μορφές αλλεργίας:

  • Τα άτομα με αλλεργία στην γύρη θα αναπτύξουν τοπικά συμπτώματα στο στόμα και τον λαιμό, λίγο μετά την κατανάλωση αβοκάντο.
  • Τα άτομα με αλλεργία στο λάτεξ των φρούτων (latex-fruit syndrome) θα αναπτύξουν γενικευμένη κνίδωση, κοιλιακό πόνο και εμετό.

[/fusion_text][fusion_youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=MbRWvU68fbQ” alignment=”” width=”” height=”” autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Related Post

Προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα; Δείτε τι θα συμβεί στο σώμα σας μόλις τα καταφέρετε!

Posted by - 31/08/2015 0
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″…
Comodo SSL