Έχετε θηλυκό ή αρσενικό εγκέφαλο; Κάντε το test και μάθετε…

300 0

Ο Βρετανός καθηγητής, Σάιμον Μπάρον Κοέν του Πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ, βασιζόμενος στην επιστημονική θεωρία ότι οι ορμόνες της μητέρας στη διάρκεια της κύησης παίζουν μεγάλο ρόλο στη δημιουργία ενός αρσενικού ή θηλυκού εγκεφάλου, θέλησε να αναπτύξει έναν τρόπο που να είναι σε θέση να ανακαλύψει το γένος του εγκεφάλου μας.

Έχεις αρσενικό ή θηλυκό μυαλό; Ανήκεις σε αυτούς που συμπάσχουν και θεωρούνται γένους «θηλυκού» ή σε αυτούς που συμπονούν και θεωρούνται γένους «αρσενικού»;

Διότι η θεωρία του κυρίου καθηγητά είναι αυτή ακριβώς! Ότι δηλαδή υπάρχουν δύο είδη μυαλού και «κυριαρχεί» είτε το ένα είτε το άλλο! Μάλιστα έχει ετοιμάσει και το ανάλογο ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Είναι ο εγκέφαλός σας αρσενικός ή θηλυκός;»

Βρες λίγο χρόνο και χαλάρωσε. Ευκαιρία να ξεπεράσεις το φύλο που έχεις γεννηθεί και να τσεκάρις αν στο κεφάλι σου κυριαρχεί η αρσενική ή η θηλυκή πλευρά του εαυτού σου. Αυτή η αποκάλυψη ενδεχομένως να σου δώσει απαντήσεις πάνω στη συμπεριφορά σου και στον τρόπο που αντιμετωπίζεις κάποια θέματα της ζωής σου.

1. Ενώστε τις δυο παλάμες σας μπροστά σας και μπλέξτε τα δάχτυλά σας. Ποιος αντίχειρας είναι από πάνω;

α. Ο αριστερός

β. Ο δεξιός

2. Ποια διάθεση περιγράφει αυτό που σκέφτεται ο άνθρωπος στη φωτογραφία;

upl553e13c7cdef8

α. Ανησυχία

β. Αμφιβολία

γ. Παιχνιδιάρικη

δ. Έκπληξη

3. Ποια διάθεση περιγράφει αυτό που σκέφτεται ο άνθρωπος στη φωτογραφία;

upl553e13d3771ba

α. Ευτυχία

β. Ενοχή

γ. Παιχνιδιάρικη

δ. Ανησυχία

4. Είναι ο παράμεσος μεγαλύτερος από τον δείκτη σας;

upl553e10d31d42d

α. Ναι (o παράμεσος είναι μεγαλύτερος από τον δείκτη)

β. Οχι (ο παράμεσος είναι μικρότερος από τον δείκτη)

Τα αποτελέσματα

– Στην πρώτη ερώτηση, αν είστε άνδρας, είναι πιο πιθανό να απαντήσατε αριστερά. Αν είστε γυναίκα το πιο πιθανό είναι να απαντήσατε δεξιά.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι απόλυτο. Αν ο δεξιός σας αντίχειρας είναι από πάνω, σημαίνει ότι η θηλυκή πλευρά του εαυτού σας είναι κυρίαρχη. Αν ο αριστερός αντίχειρας είναι στην κορυφή, η αρσενική πλευρά του εγκεφάλου σας είναι η κυρίαρχη.

– Στη δεύτερη ερώτηση, η σωστή απάντηση είναι «αμφιβολία»

– Στην τρίτη ερώτηση, η σωστή απάντηση είναι «ανησυχία».

Αν απαντήσατε σωστά στο 2 και το 3, έχετε αρσενικό εγκέφαλο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι απαντήσεις δείχνουν σε τι ποσοστό τεστοστερόνης είχατε εκτεθεί, ενώ βρισκόσασταν στη μήτρα της μητέρας σας.

– Η μεγαλύτερη παράμεσος είναι χαρακτηριστικό αρσενικού εγκεφάλου, ενώ η μικρότερη θηλυκού.

Εξήγηση του Τεστ

Καθίστε και χαλαρώστε. Μετά, χωρίς να το πολυσκεφτείτε, πλέξτε τα δάχτυλα των χεριών σας, ώστε να κοιτάνε προς τα μπροστά. Ποιος αντίχειρας είναι από επάνω; Ο δεξιός ή ο αριστερός; Αν είστε άνδρας, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για τον αριστερό, αν είστε γυναίκα για τον δεξιό. Στη συνέχεια, ξεμπλέξτε τα χέρια σας και κοιτάξτε προσεκτικά τα δάχτυλά σας. Στους άνδρες συνήθως ο παράμεσος είναι μακρύτερος από τον δείκτη, ενώ στις γυναίκες το συνηθισμένο είναι να έχουν παρόμοιο μήκος. Κάπως έτσι τα δάχτυλά μας μπορούν να μας δώσουν μία πρώτη απάντηση για το αν έχουμε ανδρικό ή γυναικείο εγκέφαλο.

Όλοι έχουμε διαφορές, άλλες ικανότητες, άλλα ταλέντα, άλλες κλίσεις, κάποια από αυτά έχουν να κάνουν με το αν είμαστε άνδρες ή γυναίκες. Για παράδειγμα, οι άνδρες παθιάζονται με τα αυτοκίνητα, ενώ οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να κατανοούν και να συμπάσχουν με τους άλλους. Φταίει όμως άραγε ο τρόπος που είμαστε φτιαγμένοι ή έχει μόνο να κάνει με τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει η κοινωνία και οι γύρω μας, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το φύλο μας;

Οι διαφορές αυτές μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι θα μπορούσαν να αφορούν μόνο βιβλία αυτοβοήθειας και περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας, αλλά οι διαφορές του φύλου, όπως τις ονομάζουν οι επιστήμονες που τις μελετάνε, έχουν τελικά μεγάλη επιστημονική, αλλά και πρακτική σημασία.

Ο καθηγητής Baron-Cohen από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, που εμπνεύστηκε το τεστ με τα δάχτυλα, βασίστηκε στην επιστημονική θεωρία ότι οι ορμόνες της μητέρας στη διάρκεια της κύησης παίζουν μεγάλο ρόλο στη δημιουργία ενός αρσενικού ή θηλυκού εγκεφάλου. Για παράδειγμα, μεγάλο ρόλο παίζει η τεστοστερόνη, καθώς εικάζεται ότι περισσότερη τεστοστερόνη στην εγκυμοσύνη οδηγεί σε αρσενικό εγκέφαλο. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι ο μακρύτερος παράμεσος σε σχέση με τον δείκτη σημαίνει –σύμφωνα με τις έρευνες– υψηλή τεστοστερόνη. Έτσι, λοιπόν, εξηγείται και το τεστ των δαχτύλων, που φιλοδοξεί να καθορίσει το φύλο του εγκεφάλου μας.

Ποια είναι, όμως, η αξία της μελέτης των διαφορών του φύλου; Είναι κάτι περισσότερο από το να εξηγήσουμε το γιατί οι άνδρες δυσκολεύονται να θυμηθούν ακόμα και τα γενέθλια των παιδιών τους ή γιατί υπάρχουν λιγότερες γυναίκες που συμμετέχουν σε αγώνες με βελάκια. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες, συνειδητοποιώντας πόσο πολλές και ποιες διαφορές έχουν οι άνδρες από τις γυναίκες, αρχίζουν να τους αντιμετωπίζουν διαφορετικά και πιο εξατομικευμένα όσον αφορά την ιατρική ή την ιατροφαρμακευτική τους θεραπεία. Για παράδειγμα, οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετική αντοχή στον πόνο και ότι ανάλογα με το φύλο του κάθε ασθενή η απάντηση στα παυσίπονα είναι διαφορετική. Βασισμένοι σε αυτήν τη διαπίστωση, δεν είναι μακριά η στιγμή που οι επιστήμονες θα δημιουργήσουν φάρμακα που θα απευθύνονται μόνο σε άνδρες ή μόνο σε γυναίκες.

Related Post

Harry Potter: Εικόνες από τη νέα ταινία

Posted by - 24/11/2015 0
[fusion_text]Ανήκετε στο φανατικό κοινό του ταινιών «»; Ετοιμαστείτε για μια spin-off ταινία! Το αμερικανικό περιοδικό «Entertainment Weekly» εξασφάλισε τις πρώτες…
Comodo SSL