Ένα λογοτεχνικό φαρμακείο στη Φλωρεντία

110 0

Στις 8 Δεκεμβρίου 2018, άνοιξε στην πόλη της Φλωρεντίας στην Ιταλία, ένα βιβλιοπωλείο διαφορετικό από όλα τ’ άλλα. Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό φαρμακείο, όπου οι πελάτες πηγαίνουν για να θεραπευτούν με τη βοήθεια των βιβλίων.
Στο «Piccola Farmacia Letteraria» (μικρό λογοτεχνικό φαρμακείο), όπως ονομάζεται, τα βιβλία δεν είναι χωρισμένα κατά είδος ή κατά συγγραφέα. Αντίθετα, κατηγοριοποιούνται με βάση την συναισθηματική κατάσταση του αναγνώστη.

Το βιβλιοπωλείο είναι ένας μικρός χώρος, μόλις 35 τετραγωνικών μέτρων.
Κάθε βιβλίο χαρακτηρίζεται από ένα συγκεκριμένο χρώμα. Στην είσοδο υπάρχει ένα υπόμνημα που αντιστοιχεί το κάθε χρώμα σε μια συναισθηματική κατάσταση, όπως θλίψη, εγκατάλειψη, άγχος, αμηχανία, ή αγάπη χωρίς ανταπόκριση.
Όπως αναφέρει η ιδιοκτήτρια, ο σκοπός είναι να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των πελατών. Πολλοί είναι αυτοί που δεν νιώθουν άνετα με το να της διηγηθούν την προσωπική τους ιστορία. Το υπόμνημα τούς βοηθά να κινηθούν στο βιβλιοπωλείο της, χωρίς να αισθανθούν πίεση.

Στο λογοτεχνικό φαρμακείο τα βιβλία είναι προσεγμένα ένα προς ένα. Όλα συνοδεύονται από το δικό τους, μοναδικό, έγχρωμο φυλλάδιο, το οποίο χρησιμοποιείται από τον «ασθενή» προκειμένου να επιτύχει η θεραπεία του. Στο μπροστινό μέρος αναγράφονται ο τίτλος και ο συγγραφέας του βιβλίου, καθώς και η διάθεση του «ασθενή». Στο πίσω μέρος υπάρχουν πληροφορίες, όπως ενδείξεις, προτεινόμενες δόσεις και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες!

Η ιδιοκτήτρια, Elena Molini, εργαζόταν παλιότερα σε μεγάλη αλυσίδα βιβλιοπωλείων. Εκεί παρατήρησε πως οι περισσότεροι πελάτες επέλεγαν βιβλία ανάλογα με τη συναισθηματική τους κατάσταση. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα του λογοτεχνικού φαρμακείου.

Με βασικά όπλα την αγάπη της για τη λογοτεχνία, την ευαισθησία της και την τάση της προς τη ψυχολογία, η Elena προτείνει σε κάθε πελάτη ξεχωριστά, το βιβλίο που πιστεύει ότι θα ταιριάζει στην διάθεσή του.
Η ίδια υποστηρίζει πως δεν επιλέγει το ίδιο βιβλίο για κάθε αναγνώστη. Ακούει με προσοχή ό,τι έχουν να της πουν και στη συνέχεια κάνει τις δικές της προτάσεις.
Στους λίγους μήνες λειτουργίας του το «Piccola Farmacia Letteraria» έχει γνωρίσει πρωτοφανή επιτυχία. Άνθρωποι από όλη την Ιταλία, από μακρινές περιοχές όπως η Τεργέστη, η Βενετία και το Σπολέτο, πηγαίνουν στη Φλωρεντία για να το επισκεφθούν. Για αυτόν τον λόγο η Elena Molini αποφάσισε να ανοίξει κι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Εκεί ο πελάτης θα μπορεί να συμπληρώνει μια φόρμα με βασικά στοιχεία της συναισθηματικής του κατάστασης, στην οποία η Elena θα απαντά με τρεις προτάσεις βιβλίων ως «θεραπεία». Φυσικά, η διαδικασία αυτή θα είναι εντελώς δωρεάν και χωρίς κανένα περιορισμό αγοράς.

Related Post

The Live Tribute to Gary Moore Vol.3

Posted by - 06/04/2016 0
Το μεγάλο live αφιέρωμα για τον GARY MOORE επιστρέφει!! Συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Ιρλανδού κιθαρίστα Gary…

Blend presents PAUL RITCH

Posted by - 08/12/2015 0
Το Blend ενώνει για άλλη μια φορά τις δυνάμεις του με το six d.o.g.s για χάρη της techno. Ο διάσημος…
Comodo SSL