Να τι παθαίνουμε αν δεν πίνουμε αρκετό νερό…

83 0

Η ενυδάτωση του οργανισμού παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία του. Ειδικά οι γυναίκες πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας όταν αμελούμε να πιούμε αρκετό νερό;

1. Αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσουμε προβλήματα υγείας
Έχει αποδειχθεί ότι πίνοντας πολύ νερό μειώνεται η πιθανότητα εκδήλωσης παθήσεων, όπως οι πέτρες στα νεφρά, ο καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος και του παχέος εντέρου.

2. Αποκτάμε κακό μεταβολισμό
Είναι γεγονός ότι το νερό βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Σχετικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο μεταβολισμός ενός ατόμου, όταν βρίσκεται σε κατάσταση ξεκούρασης, δουλεύει πολύ πιο αποτελεσματικά όταν το άτομο είναι καλά ενυδατωμένο.

3. Δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε
Έρευνα από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College στο Λονδίνο έδειξε ότι οι έφηβοι που συμμετείχαν στη μελέτη και είχαν αφυδάτωση κατάφεραν να έχουν τις ίδιες επιδόσεις σε πνευματικές δραστηριότητες με όσους είχαν πιει αρκετό νερό, αλλά χρειάστηκε να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια.

4. Τρώμε περισσότερο
Έχει αποδειχθεί ότι όταν πίνουμε νερό πριν από κάθε γεύμα, καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Πρόσφατη έρευνα σε ενήλικες, έδειξε ότι όσοι έπιναν νερό πριν από κάθε γεύμα κατανάλωναν 75-90 λιγότερες θερμίδες.

5. Δυσκολευόμαστε να γυμναστούμε
Σε πρόσφατη μελέτη σε άνδρες και γυναίκες που γυμνάζονταν, διαπιστώθηκε πως εκείνοι που έκαναν έντονη άσκηση για 60-75 λεπτά χωρίς να έχουν πιει νερό, κατέληγαν με κακή διάθεση, θυμωμένοι και με συμπτώματα κατάθλιψης. Η έλλειψη νερού μειώνει την απόδοση μας σε αθλητικές δραστηριότητες, ενώ η σωστή ενυδάτωση βελτιώνει τη συγκέντρωση και το χρόνο αντίδρασης σας κατά την άσκηση.

6. Φαίνονται πιο έντονες οι ρυτίδες
Το νερό ανανεώνει την επιδερμίδα, γεμίζει τις γραμμές έκφρασης και λειαίνει την όψη των ρυτίδων. Το υγιές δέρμα αποτελείται περίπου 70% από νερό. Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθάει στη διατήρηση της υγιούς επιδερμίδας. Μας χαρίζει μαλακό δέρμα και αποφεύγουμε την εμφάνιση λεπτών ρυτίδων. Επίσης, το νερό δεν περιέχει ζάχαρη οπότε δεν καταστρέφει τα δόντια και επιπλέον συμβάλει στο να διατηρούμε υγιή τα μαλλιά, τα οστά και τα νύχια.

7. Έχουμε ασθενές πεπτικό
Το πεπτικό σύστημα χρειάζεται αρκετή ποσότητα νερού για να χωνέψει σωστά την τροφή. Επίσης, το νερό βοηθάει στη θεραπεία του προβλήματος της ξινίλας στο στομάχι ενώ σε συνδυασμό με την κατανάλωση ινών μπορεί να θεραπεύσει τη δυσκοιλιότητα – που συχνά είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσης.

8. Είμαστε πιο ευάλωτοι στις καρδιακές παθήσεις
Η κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Αμερικάνικο Περιοδικό Επιδημιολογίας, η κατανάλωση 5 ποτηριών νερού την μέρα μειώνει κατά 41% την πιθανότητα θανάτου από καρδιακή προσβολή σε σχέση με όσους καταναλώνουν λιγότερο από 2 ποτήρια.

9. Έχουμε περισσότερους πονοκεφάλους
Η αφυδάτωση, είναι μία από τις αιτίες που μπορούν να μας προκαλέσουν πονοκεφάλους. Συχνά όταν έχουμε πονοκέφαλο, είναι απλά επειδή δεν έχουμε πιει αρκετό νερό!

10. Δεν απορροφάμε εύκολα τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία
Το νερό είναι μέρος των χημικών ενώσεων που αποτελούν τα δομικά συστατικά των κυττάρων (π.χ. πρωτεΐνες). Είναι κύριο συστατικό του αίματος και μεταφορέας των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα.

Related Post

Kamelot Live in Athens

Posted by - 10/10/2017 0
Το κατά πολλούς καλύτερο power metal συγκρότημα της εποχής μας επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια απουσίας!

God is an Astronaut Live in Athens

Posted by - 30/08/2018 0
Οι God Is An Astronaut, μία από τις κορυφαίες instrumental μπάντες του πλανήτη τα τελευταία χρόνια, επιστρέφoυν στην Αθήνα για…